Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Kaybolan “Darbe Raporu” tartışması

ANKARA- 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini araştırmak üzere darbeden 3 ay sonra kurulan, TBMM Darbe Komisyonu’nun kaybolan, akıbetinin ne olduğu bilinmeyen, resmi kayıtlara girmeyerek kadük olan, “15 Temmuz Darbe Raporu” üzerindeki tartışmalar yeniden alevlendi.

Raporu, yeniden gündeme taşıyan da eski Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman oldu. Kahraman, kendisine teslim edildikten sonra kaybolan darbe raporunun, tekrar görüşülmesinin önünde bir “engel” olmadığını, raporun “her zaman görüşülebileceğini” söyledi.

Tartışmaya açın...

Darbe Raporu'nun peşini bırakmayan muhalefet de İsmail Kahraman’a teslim edilen raporun, nerede olduğu bilinmemesine rağmen, “3 ay çalışılarak hazırlanan raporun bir an önce basılarak, TBMM Genel Kurulu'na sunulması ve tartışmaya açılmasını” istiyor.

Mümkün değil

Oysa Meclis hukukçuları, eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, "görüşülmesi her zaman mümkün" dediği Darbe Raporu'nun yeniden görüşülmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

GAZETE DURUM’un TBMM hukukçularından aldığı bilgiye göre;

Komisyon tarafından hazırlanan ve basının gözü önünde, eski Meclis Başkanı’na teslim edildikten sonra kaybolan rapor, “resmi bir belge” olmaktan çıktı.

Meclis Genel Kurulu’nda okutulup, oylanmadığı için de raporun yeniden incelenmesi, görüşülmesi ve resmiyet kazandırılması mümkün değil.

Komisyon üyelerinde bulunan bu rapordan ancak “bilgi edinmek için” istifade edilebileceği vurgulandı.

Meclis hukukçuları, yeni bir Darbe Raporu hazırlanması için aynı sürecin tekrarlanması gerektiğini belirttiler. Bunun için de:

Muhalefet yeni bir Darbe Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verecek.

Bu önerge, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilecek. Daha sonra komisyon oluşturulacak. Tanıklar dinlenecek ve 3 aylık çalışma sonunda yeni bir Darbe Raporu hazırlanacak.

Ancak Cumhur İttifakı ortaklarının, AK Parti ve MHP’nin buna onay vermeyeceği belirtiliyor.

Rapor nasıl kayboldu?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki FETÖ yapılanması tarafından girişilen darbe konusunu ortaya çıkarmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu görevine sancılı başlamıştı. Komisyonun kurulmasına onay veren Cumhur İttifakı, komisyon üyelerini belirlemekte ağır davrandı.

Komisyon başkanlığına “FETÖ'cü” olduğu iddia edilen eski savcı AK Parti Milletvekili Reşat Petek getirildi.

Komisyonun çalışmaları 4 Ekim 2016'da başladı ve çalışma 3 ay sürdü. 141 kişinin dinlendiği sürenin sonunda, CHP’nin bir aylık süre uzatma talebi kabul edilmedi ve çalışmalar tamamlandı.

Komisyonun hazırladığı 639 sayfalık “Darbe Raporu”nun yazımı ve tamamlanması ise 6 ay sürdü.

Rapor, Başkan Reşat Petek tarafından basın mensupları ve kameralar önünde, 12 Temmuz 2017'de TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a verildi. Kahraman’a verilen raporun bazı kopyaları komisyon üyesi milletvekillerinde de bulunuyor.

Kaybolma senaryosu...

Raporun, eski Meclis Başkanı ve halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan İsmail Kahraman’a teslim edilmesinden sonra ilginç bir olay yaşandı.

AK Partili Darbe Komisyonu üyeleri, CHP'yi suçlayan bir ek rapor daha hazırlamaya karar verdi. Bu raporu, Kahraman’a teslim edilen esas rapora eklenmesini istediler.

Bunun üzerine CHP de AK Partililere yanıt veren yeni bir muhalefet şerhi hazırladı. İsmail Kahraman, AK parti ve CHP tarafından sonradan hazırlanan iki raporun da komisyonda görüşülmesini istedi. Ancak, Komisyon Başkanı AK Partili Reşat Petek, komisyonu toplamadı. Komisyonun çalışmalarını tamamladığını ve raporunu teslim ettiğini söyledi.

Rapor tekemmül etmedi

Komisyon yeniden toplanmayınca, İsmail Kahraman “Rapor tekemmül etmemiştir” diyerek, basımını yaptırmadı. Ve Meclis Genel Kurulu’nda okutmadı. Raporun nerede olduğu sorularına cevap veren Meclis Başkanvekili Sadi Bilgiç, “Başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” dedi.

Kahraman: “Rapor atıl kaldı”

Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman ise kendisine verilen Darbe Raporu'nun “ön rapor” olduğunu iddia etti ve “AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP'li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti'nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin komisyonda müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı” dedi.

Kahraman’dan sonra Meclis Başkanı olan Mustafa Şentop da Darbe Raporu ile ilgili olarak “dosya tekemmül etmedi” dedi.

Böylece komisyon üyelerinin elinde bulunan Darbe Raporu, Meclis Başkanlığı tarafından resmileştirilmedi ve kaybedildi.

Eski Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek ise raporun Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmemesi konusunda eski Meclis Başkanı Kahraman ile Mustafa Şentop'u suçladı:

“Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a veya İsmail Kahraman'a sorun. Rapor tekemmül etti. Biz Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a teslim ettik. Ama Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmedi.”