Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

"74 milyar 118 milyon 164 bin lira yatırıldı"

​Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirasının yatırıldığını açıkladı.

Haber Merkezi

ANKARA- ​Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirasının yatırıldığını açıkladı. 

Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgesindeki duruma ve yardımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Afet yönetimi ve koordinasyon çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Oktay, "Sorunlar ve geliştirme alanlarını sürekli tespit ediyor ve çözüm üreterek yolumuza devam ediyoruz. Tüm bakanlıklarımız, kurum ve kuruluşlarımız, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarımız bir yaraya daha merhem olabilmek gayesiyle insanüstü bir çaba göstermiştir, hâlâ da göstermektedir" dedi.

354 NOKTADA ÇADIR KENT ALANI OLUŞTURULDU

Oktay, depremden etkilenen illere AFAD tarafından 22 milyar 328 milyon 330 bin 574 lira olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından toplam 30 milyar 795 milyon 500 bin lira ödenek gönderildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgeye ilk andan itibaren başlattığımız çadır kurulumları aralıksız devam etmektedir. Depremin etkili olduğu illerimizde şu ana kadar 354 noktada çadır kent alanı oluşturulmuştur. 437 bin 613 çadır ve 240 noktada 21 bin 714 konteynerin kurulumu gerçekleştirilmiştir. Her bir konteyner ve çadır ikametgah olarak belirlenmiş ve numaralandırılmıştır. 330 geçici barınma merkezinde bulunan vatandaşlarımız yerleşim yeri adresini buralara taşıyabilecektir. Afet bölgesinde ve afet bölgesi dışında; çadır, konteyner, GSB yurtları, oteller, kamu misafirhaneleri, MEB tesisleri ve diğer tesislerde toplam 2 milyon 197 bin 300 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır."

'HANE BAŞI DESTEK ÖDEMESİ HESAPLARA YATTI"

Oktay, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası kapsamında 15 binin üzerinde konut kaydedilerek şu ana kadar toplam 6 bin 946 kişi yerleştirildiğini söyledi.

Depremden etkilenen vatandaşlara yönelik 10 bin lira tutarındaki Hane Başı Destek Ödemesi'nin 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailenin hesaplarına yatırıldığını anlatan Oktay, "Ayrıca 261 bin 757 ailemize de 15 bin lira tutarındaki taşınma yardımı yapılmıştır. Ödeme işlemleri devam etmektedir. Beslenme alanında; depremden etkilenen illerimizde beslenme ihtiyacını karşılamak için toplam 349 seyyar mutfak halihazırda hizmet vermektedir. Kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız vasıtasıyla günde 2,5 milyon kişiye 3 öğün sıcak yemek sağlanmaktadır" diye konuştu.

34 OSB'DE 332 ORTA VE AĞIR HASARLI TESİS BULUNUYOR

Oktay, deprem bölgesindeki üretim ve çalışma hayatı alanındaki çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, bölgede bulunan 34 OSB’de 332 orta ve ağır hasarlı tesis bulunduğunu kaydetti. OSB’lerin üretimlerine devam ettiğini belirten Oktay, şöyle devam etti:

"Bölgede bulunan OSB’lerimizin tekrar tam kapasite faal duruma gelmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız eliyle bir dizi eylem planını devreye alıyoruz. Yıkılan veya hasarlı durumdaki sanayi sitelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile beraber AFAD’ın da desteği ile süratle yeniden inşa ediyoruz. Gereken hallerde OSB’nin içerisine işçi kardeşlerimiz ve aileleri için konteynerkentler kuruyor, böylece sanayimizin devamlılığını sağlıyoruz. OSB ve sanayi sitelerinin hasar gören altyapıları onarılarak bu sanayi bölgelerinin borçları 1 yıl süreyle erteleniyor. Sanayi sitelerinde üst yapılara sağladığımız destek oranını da yüzde yüze çıkarıyoruz. Şu anda; Kahramanmaraş’ta 1450 iş yeri, Malatya’da 3 bin 595, Osmaniye’de 155, Adıyaman’da 585, Gaziantep’te 300 ve Hatay’da 2 bin 740 olmak üzere toplam 8 bin 825 iş yeri planlanmaktadır. Sosyal devlet olma bilinciyle bu zor zamanda da emeğin yanında duruyoruz." 

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI 

Fuat Oktay, "İŞKUR Toplum Yararına Program" kapsamında 1,5 milyar lira tahsis edilerek 20 binin üzerinde istihdam sağlandığını belirterek, "Deprem bölgesinde milletimizin işini aşını korumak amacıyla OHAL süresince işten çıkarma yasağı uyguluyoruz. Bölgedeki işçilerimizin çalışamadıkları süre için Kısa Çalışma Ödeneği ile ücret desteği sağlıyoruz. Bölgede tarım ve hayvancılığın sekteye uğramamasına azami önem veriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından depremzede yetiştiricilerimiz için 1 milyar 364 milyon lira yem desteği başta olmak üzere toplam 1 milyar 438 milyon lira destekleme ödemesi çiftçilerimizin hesaplarına aktarılmıştır" dedi.

74 MİLYARI YATIRILDI

Oktay, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:

"Koordinasyon toplantımızda KKTC'de bulunan afetzedelerin durumunu da değerlendirdik. Türkiye’de bulunan afetzedelere sunulan destekler ve hizmetler aynı şekilde KKTC'de bulunan depremzedelere de sağlanmaktadır ve sağlanacaktır. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirası yatırılmıştır. Toplanılan yardımın her bir kuruşu deprem bölgesinin inşa ve ihyasına harcanmaktadır. Taahhüt edilip henüz AFAD hesaplarına aktarılmayan kısmın da önümüzdeki günlerde söz verenler tarafından iletileceğine inanıyorum. Buradan da bir kez daha hatırlatmış olalım."

"ENKAZIN YÜZDE 20'Sİ KALDIRILMIŞTIR"

Oktay, hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarındaki son durum hakkında, "Hasar tespitler çerçevesinde 1 milyon 805 bin 842 bina incelenmiştir. Bu, 5 milyon 242 bin 140 bağımsız bölüme tekabül ediyor. Konut olarak baktığınızda 653 bin konut acil, ağır, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edilmiştir. Enkazların ise yüzde 20'sini kaldırmış durumdayız. Bir yandan enkazları kaldırırken, bir yandan da daha güzeliyle, daha sağlamıyla yeni yaşam alanları yapmanın gayreti içindeyiz" diye konuştu.

SORULARI YANITLADI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, açıklama sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Oktay, 'Çadırkentte yaşanan su baskınları ile ilgili çalışma var mı?' sorusuna, "Gerekli tüm tedbirler alındı. Tüm çalışmalar yapıldı. Basına yansıyan bazı bilgiler vardı 'Kimse ilgilenmiyor' diye. Böyle bir şey söz konusu değil. Önümüzdeki günlerde yağışlı havanın olacağını biliyoruz. Gerekli tüm arkadaşları uyardık" diyerek cevap verdi.

Oktay, Kılıçdaroğlu'nun Hatay ziyaretinde, 'Mezarlıkta Türk bayraklarının indirildiği' iddiasına, "Biz burada gece- gündüz çalışıyoruz. Mezarlıklar şov yeri değil. Şov yapacaklarsa başka yer arasınlar. İçişleri Bakanımız da gerekli açıklamaları yaptı. Oradaki olay Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin kendi flamasını açmasıdır. Zaten orada Türk bayrakları var. Flamaları kaldırmayı Türk bayrakları kaldırma olarak yansıtma boyutuna kadar indirdilerse milletimizi havale ediyorum" şeklinde cevap verdi.

Saadet Partisi'nin aş evinin kapatıldığı iddiasına ise "Bu tür Haberler bizi üzüyor. 360 derece tarıyoruz. Yani bir sorun var mı, iyileştirme geliştirme isteyen alan var mı? Kalıcı barınmaya odaklanmış durumdayız. Bu aş evi olayı da geçici iş yerleriyle alakalı. Geçici iş yerleriyle alakalı olarak esnafın bir an önce dükkanını açmasını istiyoruz. Bu aş evine başka bir alan gösterilmiş. Oraya da geçici iş yeri açılacak" dedi.