Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Deniz Akkaya'ya 4 ay 27 gün hapis cezası
Pink Floyd’un telif hakları
Pink Floyd’un telif hakları
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Van Gölü'nde en Büyük Mikrobiyalit Tespit Edildi
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa
123456789

3 şehirde 4 kadın devrimi

Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir kadını vekil olarak Meclis’e göndermeyen 3 ilin makus talihini 4 kadın değiştirdi.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir kadını vekil olarak Meclis’e göndermeyen 3 ilin makus talihini 4 kadın değiştirdi.

14 Mayıs seçimlerinde, Giresun’un ilk kadın vekili CHP'li Elvan Işık Gezmiş, Nevşehir’in ilk kadın vekili MHP'li Filiz Kılıç olurken, AK Partili Derya Yanık ve CHP'li Asu Kaya Gedik de Osmaniye’nin ilk kadın vekilleri olmayı başardı. İşte o vekiller: 


FİLİZ KILIÇ NEVŞEHİR'DE

MHP adayı olarak girdiği seçimde Nevşehir’in ilk kadın milletvekili olan Filiz Kılıç, Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Kılıç, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. 1987 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı Gazi Üniversitesi’nde 2005 yılında profesör unvanını aldı. 2008 yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi kurucu rektörlüğüne atanan Kılıç, bu görevi 2017 yılına kadar sürdürdü. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde MHP’nin Nevşehir Belediye Başkan adayı olarak Nevşehir tarihinin ilk kadın başkan adayı oldu. Filiz Kılıç, 2023 genel seçimlerinde de TBMM’ye girmeyi başardı.


ELVAN IŞIK GEZMİŞ, GİRESUN'DA 

CHP adayı olarak girdiği seçimde Giresun'un ilk kadın milletvekili olan Elvan Işık Gezmiş, hem Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ni hem de İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. 25 yıldır Giresun'da eczacılık yapan Gezmiş, 3 dönem Giresun Eczacılar Odası'nın İl Yönetim Kurulu üyeliğin yaptı. Gezmiş, Atatürkçü Düşünce Derneği İl Yönetim Kurulu üyeliği, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Yönetim Kurulu üyeliği, Türk Eczacılar Birliği Kadın Eczacılar Çalışma Grubu ve Kadın Liderlik Akademisi üyeliği görevlini de yürüttü. CHP içerisinde, Gençlik Kolları İl Başkan Yardımcılığı, Kadın Kolları İl Başkan Yardımcılığı, Merkez İlçe Başkan Yardımcılığı, İl Başkan Yardımcılığı çalışmalarında bulundu. Elvan Işık Gezmiş, 2023 genel seçimlerinde Giresun'un ilk kadın milletvekillerinden biri olarak TBMM'ye girdi.


DERYA YANIK,OSMANİYE'DE 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Derya Yanık, uzun süre aktif avukatlık yaptıktan sonra AK Parti’nin kuruluşunda İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi olarak yer aldı. Öğrencilik yıllarından bu yana pek çok sivil toplum örgütünde çalıştı, Darülaceze ile Kadın ve Demokrasi Derneği başta olmak üzere pek çok dernek ve vakıfta yöneticilik yaptı. 21 Nisan 2021 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak göreve başlayan Derya Yanık, 2023 genel seçimlerinde Osmaniye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri oldu.


ASU KAYA GEDİK, OSMANİYE'DE 

Asu Kaya Gedik, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim dalında 1,5 yıl öğrenim gördükten sonra, 1995 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanarak, bu okuldan 2001 yılında mezun oldu. Mezun olduğu yıl Osmaniye Verem Savaş Dispanseri’nde çalışmaya başladı. 2008 yılına kadar Verem Savaş Dispanseri’nde Başhekimlik görevini yürütürken aynı yıl Düziçi ilçesi Ellek Beldesinde Aile Hekimliği görevine başlayarak bu görevi 6 ay gibi bir süre yürüttü. Gedik, Ellek beldesinde çalışırken aynı yıl Osmaniye Merkez Karaboyunlu Aile Sağlığı Merkezi'nde de görev yapmaya başladı. 2008 yılından 2023 yılına kadar Karaboyunlu Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yaptı. 

2016 ve 2018 yıllarında iki defa üst üste, Osmaniye Tabip Odası’nda Yönetim kurulu Başkanlığı görevlerine seçildi. 2020 yılında Merkez Konseyi delegeliği görevine seçildi. Genel Sağlık İş Sendikası içerisinde sendikal çalışmalarda bulundu. CHP ve Osmaniye Tabip Odası arasında YAŞAMHAK Projesi iş birliği yapılmasıyla kadın ve çocuk haklarının korunması için çalışmaların içinde yer aldı. Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi de olan Asu Kaya Gedik Gedik, 2022 yılında Osmaniye Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'na 3. Dönem seçilerek görev yaptığı dönemde Osmaniye’deki akademik meslek örgütlerini tabip odasının çağrısı ile bir araya getirerek toplum için eşgüdümle çalışma platformu oluşturmasını sağladı. Asu Kaya Gedik, 13 Mart 2023 tarihinde CHP'den milletvekili aday adayı olmak için kamu görevinden ve tabip odası yönetim kurulu başkanlığından ayrıldı. Gedik, 2023 genel seçimlerinde Osmaniye’nin ilk kadın milletvekillerinden biri oldu.