İZMİR- Alzheimer konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 22 yazarın kaleme aldığı 22 Alzheimer öyküsünden oluşan, derlemesini yazar Handan Gökçek’in yaptığı “Yakından Geçen Alzheimer Öyküleri-Ama Hâlâ Benimle” kitabı, farklı hayat hikâyeleri ile okuyucuyla buluşacak. Tanıtımı gerçekleştirilen kitap, hastalara ve hasta yakınlarına yalnız hissettirmemeyi amaçlıyor.
Karşıyaka Belediyesi, Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi ve Yakın Kitabevi’nin Alzheimer hastalığına dikkat çekmek için hazırladığı kitabın tanıtımı Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirildi. Kitap tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Başkanı Belgin Karavaş, "Alzheimer hasta ve hasta yakınları için yaptığımız çalışmalar konusunda Karşıyaka Belediye Başkanı’mız Dr. Cemil Tugay bize inandı ve zorda olan herkese destek vermeye devam etti. Biz bundan sonra da bu desteklerinin derneğimize ve zorda olan herkese devam edeceğine inanıyoruz. Derneğimizde bulunan herkes adına kendisine teşekkür ediyoruz" dedi.
GAZETE DURUM'a konuşan "Yakından Geçen Alzheimer Öyküleri" kitabını derleyen yazar Handan Gökçek, toplumda farkındalık oluşturma konusunda kitabın çok önemli olduğunu söyledi. Alzheimer'ın kendisinin de üzerinde çalıştığı bir konu olduğunu dile getiren Gökçek, şöyle devam etti:
"Son zamanlarda günümüzde 'ötekileştirme' üzerine çok sıkıntılı şeyler yaşıyoruz. Alzheimer, insanın kendi kendine yavaşça bu dünyadaki anlamların kapılarını kapatarak kendi anlam dünyasına, geçmişte yaşadığı, anlam dünyasına doğru bir gidiş. Alzheimer öykülerini çalışırken bunu fark ettim. Adeta gönüllü bir gidiş gibi. Hiç fark ettirmeden usul usul, yavaş yavaş birer birer unutuyorlar. Ama burada unuttuğu herhangi bir şey, geçmişte unuttuğu başka bir şeyin kapısını açıp orayı hatırlıyor. Çok ilginç bir hastalık. Hasta bunun farkında değil, yaşadığı şey onun normali oluyor. Bu anlamda farkında değil, çok büyük bir acı çekmiyor. Belki ilk evrede öğrendiğinde yaşadığı bir problem var ama asıl problemi yakınındaki insanlar yaşıyorlar. Bir annenin evladını unutması, bunun çocukta yarattığı üzüntü çok büyük. Hasta elbette isteyerek yapmıyor. Bir süre sonra evde yalnız bırakamamaya başlıyorsunuz ve siz de yaşamdan elinizi, eteğinizi çekip ebeveyninizin kurduğu yaşama ayak uydurmak zorunda kalıyorsunuz. Dolayısıyla bu anlamda bu çok önemli bir çalışma."
Karşıyaka Belediyesi'nin 80 yaş üstü hastalar için yaşlılar için gündüz yaşam evi açtığını dile getiren Gökçek, kitabın ve gündüz bakımevinin hasta yakınlarına daha fazla el uzatacağını kaydetti. Gökçek, bu kitapta hastaya nasıl davranılması gerektiği sorununun yanıtı olduğunu belirterek, projenin, bunu edebiyatla, hikâyelerle yaptığını ifade etti. Gökçek, şunları dile getirdi:
"Teknik bir bilgi kitabı okuduğunuzda oradan aldığınız bilgiyi uygulamakla, bu hikâyelerin içinden aldığınız bilgiyi uygulamak arasında fark var. Kitabın ismi 'Ama hâlâ benimle...' Onun da bir hikâyesi var. Belgin Hanım, dernekte yaşadığı bir olayı anlattı: Hasta yakını dışarıda birileriyle konuşuyor, ona 'Çok zor. İnsanları terk ediyorlar, gidiyorlar başka bir dünyada yaşıyorlar' deniliyor. Kızı da ağlayarak, 'Hayır annem gitmedi, o hâlâ benimle' diyor. İşte o zaman bu kitabın ismi 'Ama hâlâ benimle...' olsun dedik. Çünkü bedenen hâlâ yanımızdalar, hâlâ annemiz ya da babamız onlar."
"İlaç dışı tedaviler aslında en iyi tedavilerdir"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, içinde barındırdığı duygular ve insanların hayatlarına tuttuğu ışık nedeniyle kitabın çok ses getireceğini söyledi. 21. yüzyılda insan ömrünün uzamasıyla bazı hastalıklara yakalanma riskinin arttığını kaydeden Şahin, "Alzheimer de bunlardan biri. Alzheimer tedavisi için kullanılan çok fazla ilaç var elbette ama bunu bir yere kadar yapabiliyoruz. İlaç dışı tedaviler aslında en iyi tedavilerdir. Davranışsal tedaviler, sevgi, ilgi, uygun yaklaşım gibi yöntemler bizim yapmak istediklerimiz. Hastalık ile ilgili farkındalık yaratırken hasta yakınları ne yapabilir, toplum ne yapabilir konularında da farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Herkes potansiyel aday
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da her bireyin potansiyel Alzheimer hastası olduğunu dile getirdi. Hastalığın bilinmesi ve tanınması için bu eserin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Tugay, “Yaşlılık dönemi ülkemizde gittikçe problemlerin daha ağır olarak yaşandığı bir dönem. Kendi adıma bunu pandemi döneminde daha çok fark ettiğimi söyleyebilirim. O dönemde yalnız yaşayan, yeterli destek alamayan büyüklerimizin yaşadığı sıkıntıları biraz daha net gördük. Sonrasında çeşitli kurum ve kuruluşlar ile yaptığımız görüşmeler ve çalışmalar sayesinde bazı şeyleri daha iyi kavradık. Biz bunları kamuoyuna taşıdıkça çabalarımızın karşılığını gördüğümüz gelişmeler de yaşanıyor, bundan da ayrıca mutluluk duyuyoruz. Çevremizde olmasa da yaşadığımız kentlerde bu hastalığa sahip insanlar ve hasta yakınları var, hepimizin bu hastalığı bilmesi ve tanıması gerekiyor ve ayrıca hepimiz de bu hastalığın potansiyel adaylarıyız" dedi.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply