Blaundos Antik Kenti'nde Su Kemerleri Ayağa Kaldırılıyor
Blaundos Antik Kenti'nde Su Kemerleri Ayağa Kaldırılıyor
2023 Türkiye Gençlik Araştırması
2023 Türkiye Gençlik Araştırması
''Türkiye barış, hakikat ve adaleti önceliyor''
''Türkiye barış, hakikat ve adaleti önceliyor''
Nemrut Dağı'nda 750 yıllık han ve köprü
Nemrut Dağı'nda 750 yıllık han ve köprü
123456789
Blaundos Antik Kenti'nde Su Kemerleri Ayağa Kaldırılıyor
Blaundos Antik Kenti'nde Su Kemerleri Ayağa Kaldırılıyor
2023 Türkiye Gençlik Araştırması
2023 Türkiye Gençlik Araştırması
''Türkiye barış, hakikat ve adaleti önceliyor''
''Türkiye barış, hakikat ve adaleti önceliyor''
Nemrut Dağı'nda 750 yıllık han ve köprü
Nemrut Dağı'nda 750 yıllık han ve köprü
123456789

''Türkiye barış, hakikat ve adaleti önceliyor''

Fahrettin Altun Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi 2024'ün (Stratcom Summit 2024) kapanışında konuşma yaptı.

Haber Merkezi

İSTANBUL - İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca İstanbul'daki bir otelde düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi 2024'ün (Stratcom Summit 2024) kapanışında yaptığı konuşmada, forumda iki gün boyunca yoğun toplantılar yaptıklarını, istişareler gerçekleştirdiklerini, yapay zekanın insanlık için anlamını konuşup beraberinde getirdiği meydan okumalar ile riskleri ele aldıklarını, fırsatları değerlendirdiklerini belirtti.

Yapılan paneller ve ikili görüşmelerle işbirliği imkanlarını konuştuklarını dile getiren Altun, kamu sektöründen medyaya, özel sektörden akademiye, uluslararası kuruluşlardan sivil toplum örgütlerine, stratejik düşünce kuruluşlarına kadar farklı sektör ve disiplinlerden pek çok ismin foruma katkı verdiğini söyledi.

Altun, kamu iletişiminden halkla ilişkilere, uluslararası stratejik iletişimden kriz iletişimine, şeffaflıktan veri güvenliğine, siber güvenlikten medya etiğine kadar çok farklı alanlarda pek çok meseleyi yapay zeka bağlamında detaylı olarak tartıştıklarını ifade etti.

Foruma 30 ülkeden 175 davetlinin ve 2 binden fazla dinleyicinin katıldığını dile getiren Altun, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak bu önemli foruma ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını, zira Stratcom Summit 24'ün dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getirerek stratejik iletişim alanında işbirliği merkezi olduğunu kaydetti.

Küresel medya ve iletişim ortamının dinamik yapısını hep birlikte tecrübe ettiklerini kaydeden Altun, "Bu ortamda biz inanıyoruz ki Stratcom gibi küresel buluşma, diyalog ve müzakere ortamları hayati önemi haiz platformlardır. Biz Stratcom'u bu yönüyle sadece bir tartışma yahut müzakere ortamı olarak görmüyoruz, bir işbirliği ortamı olarak da görüyoruz. Bunun yanında esas itibarıyla biz Stratcom'u hakikat aktivizminin de bir aracı olarak görüyoruz. Hakikat aktivizmi yapmak üzere de gayret sarf ediyoruz. Evet, hakikat için mücadele ediyoruz. Stratcom Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi bizim hakikat aktivizmimizin bir parçasıdır. Bu yaklaşımla çalışmalarımızı değerlendiriyoruz. O nedenle küresel adaletsizliğe ve hakikat krizine karşı Stratcom'u bir hareket noktası olarak telakki ediyoruz." diye konuştu.

Forumun niyet beyanını da bu yaklaşımla hazırladıklarını belirten Altun, beyanı katılımcılarla paylaşırken şunları söyledi:

"Yapay zekanın ve diğer gelişen teknolojilerin iletişim alanında sunduğu yeni fırsatların, bunların sonucunda oluşan yeni deneyimlerin, iletişim üretim ve tüketim eğilimlerinin kurmakta olduğu zengin iletişim eko-sisteminin farkında olarak, bu eko-sistem içerisinde yer alan yapay zeka tasarımcılarının ve tüketici gruplarının temel insani değerler dışına çıktıkları takdirde menfi değerlerin, yalan bilgi ve dezenformasyon çerçevesinde küresel bilgi kurgusuna getirebileceği çeşitli sorunlara ve meydan okumalara dikkati çekmenin zorunluluğunu görerek, bu durumun en acı örneği olarak son 14 aydır Gazze'de Filistinlilerin yaşadığı katliamın, bölgedeki yıkımın uluslararası ortama duyurulması için adil yayın yapmayan haber yapılarının, haber yapmaya çalışan 200'e yakın gazetecinin ölümüne sessiz kalmalarını insanlığa karşı işlenmiş suçlara dahil ederek, bu çerçevede gelişmiş iletişim eko-sistemine ve yapay zeka kullanımına eşit ve anlamlı bir şekilde katılma kapasiteleri oluşmamış toplumların veya toplum gruplarının bilgi güvenliği savunmasızlığını kayıt altına alarak, özellikle çocuk ve genç bireylerin sosyal medya platformlarında ve özellikle yapay zeka kullanımıyla zenginleştirilmiş içerikler karşısında savunmasız olduklarını kabul ederek, hızla yaşlanan dünya nüfusundaki her yaştan bireyin yapay zeka üzerinden maruz kalabildikleri yanlış bilgilendirilmeler marifetiyle manipüle edilme risklerini görerek, Uluslararası Stratejik İletişim Platformu olarak kişilerin ve toplumların yaşam boyu adil, şeffaf ve doğru bilgilenme hakkının tanımlanmasının, ilgili kurul ve kurallarla değerlendirme zeminlerinin oluşturulmasının zorunluluğunu ifade ediyoruz."

Altun, bu girişimlerde ülkelerin her yaş grubundan vatandaşlarının ve alt gelir gruplarının yapay zeka ve yeni medyalara karşı dayanıklılıklarının güçlendirilmesi için temel dijital ve yapay zeka okuryazarlık kapasitelerinin geliştirilmesinin bir zaruret olduğunu vurguladıklarını dile getirerek, "​​​​​​​Mezkur nedenle özellikle çocukların ve içinde bulundukları yaş kuşağı ve sosyo-ekonomik statüsü nedeniyle direnci düşük diğer grupların yapay zeka kullanılan iletişim mecralarında korunması hususunda açık ve net bir şekilde tanımlanmış yasa, yönetmelik ve yönergelerin yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Savunmasız gruplar için şiddet, toplumsal birlikteliğe yönelik yıkıcı değerler ve dezenformasyona karşı temel etik kodlarının inşasının, bu sürece hizmet edecek ortak içerik üretilmesinin, gerekirse bunlar için yeni sosyal medya ortamlarının kurulmasının bir mecburiyet olduğunu vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

Yapay zeka teknolojilerinin, kişisel verilerin korunması ve siber güvenlik esaslarına uygun bir şekilde kullanımının tüm devlet ve devlet dışı aktörlerce teşvik edilmesinin gerekliliğini savunduklarını dile getiren Altun, "Biz yapay zekanın yanlış, eksik bilgi yaratmak için değil, infodeminin anlaşılıp karşı tedbir alınabilmesi için sektörün insansızlaştırılması yerine yapay zekanın insanileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçeve ve değerler sistemi bağlamında küresel hakikat mücadelesinde iletişim ortamlarının zenginleştirilmesi ve tüm paydaşlarımızla ortak çalışmaların artırılmasını önemsiyoruz. Yapay zekanın getirdiği sosyal ve ekonomik değişimi benimserken yeni sistemin olumsuz etkilerine karşı ulusal ve küresel çapta alınabilecek tedbirler üzerinde çok taraflı, çok yönlü ve kapsayıcı disiplinler arası çalışmaların çeşitlendirilmesini ve derinleştirilmesini teşvik ediyoruz." dedi.