TÜRKMENİSTAN - Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Aşkabat'ta düzenlenen Anev 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen Türk Dünyası Yazarlar Forumu ve TÜRKSOY Yazarlar Birliği toplantısına katıldı.
TYB Genel Başkan yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın da katıldığı toplantı Aşkabat’ta görkemli bir açılış töreniyle başladı. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, Türk dünyasının önde gelen yazarları, akademisyenleri ve kültür insanları bir araya geldi.
Etkinliğe, TÜRKSOY Yazarlar Birliği Başkanı Ulıkbek Esdaulet, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Ufuk Tuzman, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Kanybek İmanaliev, Özbekistan Yazarlar Birliği temsilcisi Gayrat Mecit, Kazakistan Yazarlar Birliği adına Kassymkhan Begmanov, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Muhammet Enes Kala, Türkmenistan adına Akmurat Recepov ve Özbekistan halk şairi Usmonkul Azimov gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca Türkmenistan’dan pek çok şair ve yazar da etkinlikte yer aldı.
Açılış konuşmasında TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk dünyasının edebi ve kültürel zenginliklerini vurgulayarak şunları söyledi:
Bu forum, Türk dünyasının zengin edebi birikimini kutlamak ve ortak kültürel mirasımızı geleceğe taşımak için büyük bir fırsattır. Yazarlarımızın ve şairlerimizin kaleminden doğan bu miras, gelecek nesillere ışık tutacak en önemli hazinemizdir. Birlikte oluşturduğumuz bu kültürel köprüleri güçlendirmeye devam edeceğiz dedi.
Raev ayrıca, TÜRKSOY Yazarlar Birliği'nin bu forum sayesinde daha geniş çaplı bir işbirliğine zemin hazırladığını ve edebiyatın sınırları aşan bir güç olduğuna dikkat çekti dedi.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’da yaptığı konuşmada;
“Türk Dünyası ortak edebiyatının hak ettiği değerine kavuşmasını, farklı coğrafya ve lehçelerde binlerce eser veren günümüz yazarlarının birbirleriyle tanışmasını, geçmişten gelen köklü edebi birliğimizi yeniden inşaa ederek ortak amaçlar etrafında birleşmelerini sağlamak amacıyla TÜRKSOY bünyesinde kurulan; "TÜRKSOY Yazarlar Birliği" ülkemiz yazarları arasında büyük bir heyecan oluşturdu. Öncelikle bu konuda büyük gayretler gösteren TÜRKSOY Genel Sekreteri değerli yazar, devlet adamı Sultan Raev’e teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Arıcan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türk dünyasıyla kopan edebi ilişkilerin yeniden kurulması ve geliştirilmesi amacıyla, 1992’den beri iki yılda bir gerçekleştirdiğimiz ve dünyayı dolaşan Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri, Türk dünyasına yönelik benzeri olmayan kalıcı bir edebiyat faaliyeti olarak devam ediyor.
Farklı coğrafya ve lehçelerde binlerce eser veren şairlerimizi bir araya getiren, Türk Dünyası birbirine yaklaştırıp kültürel bağlarımız güçlenmesine vesile olan şiir şölenini bu sene Özbekistan’da yapmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.
1981’den beri devam eden “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri”: faaliyetimiz var. Gelenek haline gelen ödüller her sene hikâyeden şiire, fikirden hatıraya, müzikten sinemaya kadar pek çok alanda veriliyor ve bu ödüller her yılın kültür sanat hayatının portresini çıkarıyor.
Edebiyatçılarımızı, sanatçılarımızı sadece öldükten sonra değil yaşarken de hatırlanmak ve onlara kıymet vermek gerekmektedir. Bu sene ödül kategorisine Türk Dünyasından da bir yazarımızı ve eserini de ekleyeceğiz.
Bugün burada günümüz Türk edebiyatının, kültürünün temsilcileri olarak bulunuyoruz. Biliyoruz ki; Dünyanın en köklü milletlerinden biri olan Türk Dünyası Çin’den Balkanlara kadar zengin bir edebiyat varlığına sahip. Ortak bir gelecek inşa etmek istiyorsak, bunun en önemli organlarından bir tanesi hiç şüphesiz edebiyattır, sanattır, kültürdür. Ortak bir gelecek ve dostluk ve kardeşlik bağlarının kurulması için, amacımız, hedefimiz bir. Türk Dünyası için çok güzel işleri beraber başarabiliriz.
Özellikle, Türk dünyasında ki geçmiş büyük yazarlarımızı, büyük şahsiyetlerimizi, edebiyatımıza, düşüncemize, sanatımıza, kültürümüze değer katan büyük şahsiyetleri anmak, anlamak ve genç nesillere anlatmak amacıyla yapılacak her türlü faaliyete destek vermeye hazırız.
Türk kültürünün taşıyıcısı edebiyattır ve bu anlamda geçmişten günümüze Türk edebiyatına damga vuran önemli yazarlarımızı ve eserlerinin olduğu, ortak edebiyat tarihimizi de içine alan kaynak niteliği taşıyabilecek bir eseri gençlerimize kazandırmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Forum boyunca, Türkmen şair Mahtumkulu Firaki adına şiir dinletileri gerçekleştirilecek. Ayrıca, Türkmen Devlet Kültür Enstitüsü öğrencileriyle yazarlar arasında buluşmalar düzenlenecek ve TÜRKSOY Yazarlar Birliği Toplantısı yapılacak. Bu etkinlikler, Türk dünyası edebiyatının geleceğini şekillendirecek önemli fikir alışverişlerine sahne olacak.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply