Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
123456789
Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Afyonkarahisar’daki 2.600 yıllık anıtın gizemi çözüldü
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Tarihin bilinen en eski alfabesi
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Gevaş İlçe Halk Kütüphanesi hizmete sunuldu
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
123456789

Sri Veeramakaliamman

Singapur'un her yıl milyonlarca turist çeken ilginç yapılarından biri olan Sri Veeramakaliamman, nüfusun yüzde 5'ini de oluştursalar, Hindular için önemli bir mabed.

İlhan Deliktaş

Güneydoğu Asya’da bir ülke olan Singapur’un tarihi, 11. yüzyıla dayansa da modern anlamda ortaya çıkışı, 1819’da Britanya adına sömürgeleştirme çalışmalarında bulunan Stamford Raffles tarafından bir ticaret merkezine dönüştürülmesiyle başlıyor. Singapur’da dinsel bir çeşitlilik hakim. Ülkenin büyük kısmı Budizm inancını benimsemiş, Hinduizm’e inananlar nüfusun yüzde 5’ine denk geliyor. Bu küçük yüzdeye rağmen Hindular, azınlık gibi yaşamıyor, inançlarının törenlerini yine inançlarına uygun mabedlerde yerine getirebiliyorlar.


Bu küçücük ülke bugün çok zengin oluşuyla, dünyanın "vergi cenneti" sayılan gelişmişliğiyle ön plana çıkıyor. İdam cezasının uygulandığı ülkelerden biri. Her tarafta yükselen gökdelenlerin, modern, dinamik mimariyle donanmış yapıların arasında temiz bir ülke. İnsanlar böylesi bir yerde idam cezası uygulandığı için Singapur'a “İçinde idam olan bir Disneyland” diyor.

Ülkede tarım arazisi yok denecek kadar az. Toprak bereketli değil. Fazlasıyla nemli. Senenin çoğu zamanı hava sıcaklığı bunaltıcı seviyede yüksek. Belki yılda bir iki gün yirmi dereceyi ve altını gördüğü de oluyor ama bu oldukça nadir.

Ülkede yaşayan insan sayısı kadar turist var. Dünyanın her yerinden ziyaretçi geliyor buraya. 2. Dünya Savaşı zamanında bombardıman altında kalan yoksul bir yerken günümüzde bir ticaret merkezi olmayı başarmış Singapur.

Bu bombalamalar sırasında insanların sığındığı yapılardan biri de Hindu tapınağı, “Sri Veeramakaliamman”. Tarihinde birkaç kez onarılmış küçük bir yapı. Hemen arkasında yüzü aynalı büyük binalar yükseliyor. Bu, günümüzde Hinduizm'in durumunu en net açıklayan fotoğraflardan biri. 1942 yılında Japonlar tarafından ele geçirilmiş bir yer Singapur. Otuz bin kişilik bir Japon ordusu, kendinden kat kat büyük ve İngiltere tarafından desteklenen bir orduyu alt etti. Japon Komutan Tomoyuki Yamashita, Singapur’u ve Malaya’yı iki aydan biraz uzun bir sürede ele geçirdiği için “Malaya Kaplanı” lakabını kazandı. Churchill, “Singapur’un düşüşü, ülkemizin tarihinde yaşadığı en kötü felaket ve en büyük teslim olma hadisesidir” demişti. Yamashita’nın ordusu aslında savaş birkaç gün daha sürse büyük bir bozguna uğrayacaktı. Kendilerini olduklarından daha çok donanıma sahipmiş gibi gösterip karşı tarafa zaafları hakkında istihbaratların ulaşmasını engelledikleri için İngiltere teslim olmuştu.

Fotoğrafta General Arthur Percival teslim olma şartlarını görüşmek için Japon karargahına gidişi sırasında görülüyor.

Bu savaş sırasında da tapınaklar sivil vatandaşların sığınma yerleriydi. Hindu tapınağı Sri Veeramakaliamman’ın içine korkuyla doluşmuş insanlar bomba ve silah sesleri eşliğinde dualar ediyorlardı.

Tapınaktaki tanrıça figürü...

Hinduizm’in tapınma ritüelleri aslında bir cismi olmadığına inandıkları tanrılarının heykellerine karşı yapılan törensel hareketlerden oluşuyor. Bu tapınaktaki tanrıça figürü de onlar için doğanın doğurganlığını ve zamanın hükmünü temsil ediyor. Bu iki bileşenin içinde ülkenin çok küçük bir nüfusu hâlâ gündelik işlerinin arasında ya da iş sonrası saatlerinde tapınağa gelip içerideki dua çanlarını çınlatıyor; bolluk, bereket ve adalet istiyorlar. Elbette bunu yaparken etraflarında ilgili turistler de oluyor.


         


Tapınağın neredeyse her tarafı; içi, dışı, çatısı bu dini anlamı olan heykellerle kaplı. Canlı tüm renkler kullanılsa da mavinin özel bir yeri var ve zemini sağlayan renk bu. Tanrıça temsilleri genellikle insana benzese de üç gözlü oluşları, tenlerinin mavi oluşu ve ikiden fazla kola sahip oluşları nedeniyle görsel bir dinamizme sahip. Aslında kolların sayıca fazla olmasının nedeni, tanrısal gücün sonsuz bir zamanın içinde sonsuz sayıda kol ve hareketle ifade edilebileceğine olan inanç. Bu bizim minyatür geleneğimizdeki tepeden bakıştaki, aynı binanın hem çatısını hem de ön cephesini görebilmemizi sağlayan; her an, her yerde olma meselesine benziyor.

Hindular ve Budistler geçmişte çatışma halinde olsalar da günümüzde birbirlerine karışmadan yaşıyorlar. Budist tapınaklarının izole olma tavrına karşın Hindu tapınakları bir atari salonu gibi göz alıcılığıyla şehrin tüm ana caddelerinde rastlanılabilecek yapılar. Bu tapınak, Hindu Kraliçe Tanrıçası Kali’ye adanmış bir yapı. Kali, Hindu inanışında nihai gücü ve zamanı kontrol eden bir kadın modeli. Halk, kötülüğe karşı onun tarafından korunduklarına inanıyorlar. Aslında Hindu Tanrıçası, halkın tarih boyunca sömürgeciler tarafından istila edilen, bir bakıma budanan hayatlarının alegorisi olarak yasalar tarafından korunuyor.


Yolunuz Singapur’a düşerse ve zengin gökdelenler dışında yapılar görmek isterseniz Sri Veeramakaliamman, Dravid Mimarisi’nin bir piramide benzeyen yüksek kuleli giriş kapısı “Gopuras”, oymaları ve özenli heykelleriyle turistik ziyaretlere açık. Hafta içi 05.00-12.00, 16.00-21.00 arası gezilebilir. Bu mabedde kendinizi M.S. 5. yüzyılda yaşayan bir insan gibi hissedebilirsiniz.