Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
Liam Payne'in odasında uyuşturucu bulundu
Liam Payne'in odasında uyuşturucu bulundu
Umut Akyürek'in kızından kelepçeli paylaşım
Umut Akyürek'in kızından kelepçeli paylaşım
123456789
Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
Liam Payne'in odasında uyuşturucu bulundu
Liam Payne'in odasında uyuşturucu bulundu
Umut Akyürek'in kızından kelepçeli paylaşım
Umut Akyürek'in kızından kelepçeli paylaşım
123456789

Kültür Atölyesi 5 Eylül

5 Eylül 2022 - Günün filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Both Sides of the Blade - Bıçağın İki Yüzü (2022) - Claire Denis


Fransız yönetmen Claire Denis'e Berlin Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Gümüş Ayı ödülü kazandıran yılın iddialı yapımlarından "Both Sides of the Blade", Başka Sinema gösterimiyle beyaz perdede.

2022, Fransa-İngiltere ortak yapımı filmin Denis kaleminden çıkan senaryosu, Fransız yazar Christine Angot'nun 2018 yılında yayımlanan "Un tournant de la vie" isimli romanından uyarlandı.

Both Sides of the Blade'in başrollerinde ödüllü Fransız aktris Juliette Binoche, Vincent Lindon ve Grégoire Colin yer alıyor.

Filmin dünya prömiyeri, Altın Ayı için yarıştığı 72'nci Berlin Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirildi. Both Sides of the Blade, festivalde Denis'e En İyi Yönetmen Gümüş Ayı ödülü kazandırdı.

Filmin konusu:

Uzun süredir birlikte olduğu partnerinin yakın arkadaşı olan eski sevgilisini görünce uzun zaman önce hissettiği duyguları su yüzüne çıkan bir kadının köşelerinden birinde yer aldığı üçgeninin hikâyesi.

Bir gün Sara, sokakta gördüğü eski erkek arkadaşı François'yı görür ve bu durumdan son derece etkilenir. Bir zamanlar kocası Jean'in de yakın arkadaşı olan François, genç rugby oyuncularını işe almak için bir spor ajansı açar ve Jean'le yetenek avcısı olarak çalışması için bağlantı kurar. François'nın yeniden hayatlarına girmesi, Sara ve Jean'in on yıldır sahip oldukları ilişkiyi tehdit eder.

Both Sides of the Blade başlığı, Stuart A. Staples tarafından film için yazılan ve filmin sonunda yer alan Tindersticks'in aynı adlı şarkısından türetilir. Filmin kurgusu sırasında şarkıyı duyduğunda Denis, başlığın "kalitesinden" etkilenir ve Fransızca adı (Avec amour et acharnement) çevirmenin çok zor olduğunu düşünür. Denis, filmin "gerçek adı" olarak Both Sides of the Blade'i tanımlar çünkü bu başlık, "filmi mükemmel bir şekilde anlatıyor"dur.

Little White Lies eleştirmenlerinden Hannah Strong Both Sides of the Blade için şunları söylüyor: "İzleyiciler sadakatsizlik hikayeleri görmeye alışık olsa da, yazar ve oyuncu arasında bu kadar nüans ve anlayışın olduğu bir hikaye bulmak nadirdir. Bu melankolik romantik drama, Denis'in sadece fantastik olana değil, aynı zamanda sıradan zalimliğin trajedisine de devam eden ilgisini gösteriyor."



RAFLARDA BUGÜN

Kaplumbağalar Ölmesin - Erkan Karaaslan


"Yazdıklarım bir çakıl taşını kıpırdatsa ne mutlu!" diyen yazar Erkan Karaaslan'ın ilk öykü kitabı "Kamplumbağalar Ölmesin", yeni çıkanlar raflarında.

Basımı Sel Yayıncılık tarafından gerçekleştirilen kitap, Karaaslan'ın yedi yıllık yazarlık serüveni sonrasında okurla buluştu.

Erkan Karaaslan ilk öykü kitabı Kaplumbağalar Ölmesin'de sayfalar arasında bizi şaşırtarak ilerliyor. Kimi öykülerde yakın tarihimiz hiç beklenmedik bir anda, bambaşka bir hikâyenin içinde karşımıza çıkarken, ölmeye yatanlar, ölülerini tekrar hayata çağıranlar, dağbaşı suskunluğunda kurtlara yem edilen yaşlı Rinde'ler, vicdanın yüküyle sevgi arasına sıkışanlar satırlardan taşarak okura dokunup tekrar suskunluklarına çekiliyor.

"Yeterince yaşadım sayılır, anladığım kadarıyla yaşam dediğinin bir sırrı yok. Hem zaten ne yaparsak yapalım bu dünyaya yeterince yaklaşamayız."



SAHNEDE BUGÜN

Ölümcül Oyun


David Foley tarafından yazılan "Ölümcül Oyun" (Orijinal adı: Deadly Game), bu akşam Başkentli tiyatroseverlerin kültür-sanat durağı.

2008'de Edgar Ödülü'ne aday gösterilen 2 perdelik oyun, 3 karakterli bir gerilim hikâyesi.

Cantuğ Turay'ın rejisörlüğünü üstlendiği oyunda 3 karakteri, Melif Efe Çınari, Sibel Günday ve Cantuğ Turay canlandırıyor.

Camille Dargus, New York Soho'da göz alıcı bir çatı katında yaşayan, yakışıklı genç erkeklere zaafı olan ve üst düzey bir müşteri portföyüne sahip başarılı bir mücevher tasarımcısıdır. Bir gece, sıkıcı bir sosyete toplantısında garsonlardan biri olan Billy'yi evine davet eder. Çok geçmeden Billy'nin göründüğünden daha farklı bir tarafı olduğunu anlayan Camille, onu evinden çıkarmak için güvenlik görevlisi Ted'i çağırır. Böylece gizemli bir mücevher, zıtlıklar, ihanetler, Camille'in geride bırakmaya çalıştığı geçmişe yıkıcı bir yolculuk ve bir cinayet içeren kedi-fare oyunu başlar.

Tanıtım bülteninden:

Bazen aynaya baktığınızda sadece yüzünüzü değil, dününüzü de görürsünüz. Ve o ayna bazen geçmişinizden biri olup ansızın çıkar karşınıza… Size, unutmak istediğiniz sizi hatırlatır. Tam dibe vurmuşken biri size ip uzatır… Ve “hayatlarımızı seçimlerimiz belirler…” ama “birini köşeye sıkıştırmak… her zaman tehlikelidir!”

Ölümcül Oyun, aslında geçmişle bugünün hesaplaşmasıdır. Kariyerinin zirvesinde, şehrin gözdesi bir kadın olan Camille Dargus, hedeflerine sadece bir gecede ulaşmak isteyen genç bir adam olan Billy ve tek derdi düştüğü bataklıktan kurtulmak olan, her şeyden habersiz bir güvenlik görevlisi Ted. Psikolojik gerilim türündeki bu oyunda ipler kimin elinde olacak? Kim bilebilir?

Zekice tasarlanmış şaşırtıcı kurgusuyla izleyicinin ilgisini kaybetmeyecek, temposu yüksek ve sürükleyici Ölümcül Oyun, saat 20.00'de Tiyatro Cafe sahnesinde.



Yıldız Tilbe


Türk müziğinin efsanelerinden Yıldız Tilbe, sevenlerine eşsiz bir müzik deneyimi yaşatmak için bu akşam İstanbul'da.

Milyonların ezberindeki şarkılarını eğlenceli sahne performansıyla canlı olarak seslendirecek Tilbe, kendi hitlerinin yanı sıra yorumladığı türküler ve sanat müziği şarkılarından oluşan geniş repertuvarıyla izleyici karşısına çıkıyor.

1966 İzmir doğumlu Yıldız Tilbe, önceleri düğün salonlarında, ardından gece kulüplerinde şarkı söyledi. Bir gece çalıştığı kulübe gelen Sezen Aksu ile tanıştı ve onun daveti üzerine İstanbul'a gelerek vokalisti oldu. İstanbul'da bir süre barlarda sahne aldıktan sonra Aydın Oskay'la anlaşarak "Delikanlım" isimli şarkısı ve aynı ismi taşıyan albümüyle müzik piyasasına oldukça iyi bir giriş yaptı. İlk klibini Cenk Torun ile birlikte oynadığı "Delikanlım" adlı parçaya çekti. Yaşadığı her kötü olaydan bir ders çıkarttığını ve müzikle ilgili olan her şeyin kendisine büyük mutluluk verdiğini söyleyen Tilbe, hedefinin ileride de işini iyi yapan bir sanatçı olmak olduğunu ve ömrünün yettiği yere kadar müzik yapacağını belirtiyor. Tarkan ve Deniz Seki gibi pek çok ünlü isme şarkı sözleri veren Tilbe, müzik piyasasının üst sıralarında olmasına rağmen, bir şekilde "farklı" durmayı başararak kendine özgü bir yer ve denge tutturuyor. Bu farklı yanını, sahnesinde enerjiye çeviren Yıldız Tilbe, sadece ruhlara dokunan şarkılarıyla değil, dansları ve neşesiyle dinleyicilerini kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

En dokunaklı aşk şarkılarının yazarı ve yorumcusu Yıldız Tilbe, unutulmaz bir konser için, saat 21.00'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu sahnesinde olacak.



GALERİDE BUGÜN

Harita ve Planlarla Ankara - Baykan Günay Belgeliği


Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TED Üniversitesi (TEDÜ) iş birliğiyle düzenlenen “Harita ve Planlarla Ankara: Baykan Günay Belgeliği” sergisi, Başkentliler için günün kültür sanat duraklarından.

Ankara ve yöresinin haritalar aracılığıyla nasıl temsil edildiğini ve planlarla yapılı çevreye nasıl biçim verildiğini göstermeyi amaçlayan sergi, TEDÜ öğretim üyesi Dr. Cansu Canaran tarafından hazırlandı.

Ankara’nın 4 bin yıllık şehircilik tarihine haritalar, planlar, hava fotoğrafları, gravürler, çizimler, modeller ve fotoğraflarla ışık tutan sergide, TED Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Baykan Günay’ın kişisel arşivinden fotoğraflar yer aldı. Günay, ziyaretçilerin bu sergide Ankara’nın 4 bin yıllık öyküsünü bulacağını ifade etti.

Açılışı 1 Eylül'de gerçekleştirilen sergi, 9 Eylül'e kadar Zafer Çarşısı Sergi Salonu'nda izlenebilir.