6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789

Kültür Atölyesi 30 Ağustos

30 Ağustos 2022 - Günün filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Periler Ülkesi - Bayala: A Magical Adventure (2019) - Aina Järvine , Federico Milella


Aina Järvine ve Federico Milella yönetmenliğinde animasyon severlerle buluşan "Bayala: A Magical Adventure", haftanın vizyon filmlerinden.

2019, Almanya-Lüksemburg ortak yapımı filmin senaryosu; Pamela Hickey, Jeffrey Hylton ve Dennys McCoy ortaklığında yazıldı.

Filmdeki karakterler, Alman oyuncak markası Schleich'in aynı adlı oyuncak serisine dayanır.

Başrollerde sesleriyle Madison Mullahey, Jessica Webb ve Sara Petersen yer alıyor.

Filmin konusu:

Bayala Krallığı'ndaki ejderhalar yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğu için perilerin güçleri zayıflar. Perilerin prensesleri Sera ve Surah isimli kız kardeşler, dünyalarını kurtarabilecek bir çare bulduklarında çok heyecanlanır: Ejderha yumurtası. Eğer ejderhalar Bayala’da yeniden var olurlarsa, şehri ele geçiren elfler uzaklaşmak zorunda kalacak ve bu Bayala’nın kurtuluşu olacaktır. Şimdi prenses kardeşler Ejderha Dağları'na gitmeli ve yepyeni diyarlarda beklenmedik maceralara atılmalıdır.

Bayram gününün tadını çıkarmak isteyen minik sinemaseverler için Bayala: A Magical Adventure, bugün vizyonda.



RAFLARDA BUGÜN

Üç Arkadaş - Erich Maria Remarque


Savaş karşıtı tavrıyla bilinen Alman yazar Eric Maria Remarque'nin 1938 yılında kaleme aldığı romanı "Üç Arkadaş" (Orijinal adıyla: Drei Kameraden), yeni çıkanlar raflarında.

Roman, Yasemin Dindaş ve Saffet Günersel ortak çevirisiyle Everest Yayınları tarafından basıldı.

Tanıtım bülteninden:

“Yaşam bir hastalıktır ve ölüm doğumla başlar. Her nefes alış ve kalbin her çarpışı aslında biraz ölüm, sona yaklaştıran küçük bir sarsıntı demektir.”

1920’lerin sonunda Berlin: I. Dünya Savaşı çoktan bitmiştir, gece kulüpleri yaşama sevinciyle dolup taşmakta, sokaklarda fakirlik ve siyasi huzursuzluk hüküm sürmektedir. Ekonomik krizin insanları bunalttığı bu dönemde üç eski asker, savaşın yaralarını sarmaya, yeni hayata tutunmaya çalışmaktadır. Üç Arkadaş, bir otomobil tamirhanesini ustalıkla ve kurnazlıkla işleten Robert, Gottfried ve Otto’yu, Robert’in genç Pat’a duyduğu trajik aşkı, korkuları ve endişeleri, cesareti ve dostluğu, savaştan ve barıştan daha üstün olan umudu incelikle ve samimi bir dille anlatıyor.

“Remarque dendi mi akla ilk önce siperler, davul sesleri, mevzi savaşları gelir, tabii Üç Arkadaş’ı okumadıysanız. Sıkı dostluklar ve narin bir aşkla örülmüş harika bir roman.” -STEFAN VOLK, BUCHER



SAHNEDE BUGÜN

Siyasal Loto


İstanbulluların bugünkü kültür-sanat duraklarından biri muhalefete bile muhalif bir komedi oyunu olan "Siyasal Loto".

Barboros Uzunören'in yazdığı, yönettiği ve oynadığı oyun, "vatandaşın yüzünü güldürmeye" geliyor.

Tanıtım bülteninden:

Siyasal Loto

Size de vurabilir.

Politik mizah Barbaros Uzunöner’in müthiş performansıyla geri dönüyor.

Partiler, liderler, seçimler ve siyaset gündemi en komik ayrıntılarla sahneye taşınıyor.

En komik vaatler, tuhaf seçim sloganları, politikacı gafları, siyasal gelişmeleri birbirinden çok farklı yorumlayan haber kanalları, tartışmanın olmadığı tartışma programları ve seçmece seçmenler hepsi bu oyunda.

Dünyanın en ilginç tasarruf yöntemlerini öneren yetkilileri, vatandaşı anlamayan siyasetçileri, seçim zamanı halkla olup seçilince verdiği sözleri unutanları konu alıyoruz.

Bunların hepsini gülerek güldürerek yapıyoruz.

Videolar eşliğinde sahnelenen Siyasal Loto'ya çok güleceksiniz.

Siyasal Loto, saat 21.00'de Kadıköy B Göztepe Özgürlük Parkı, Tepe Sahne'de.



Athena


30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusunu dinleyenleriyle paylaşmak için Athena, bu akşam Başkent'te.

Büyük Taarruz'un 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen konser serisinin son gününde Türkiye'de ska ve punk tarzında müzik yapan ilk gruplardan birisi konumundaki Athena'nın konseriyle Başkentliler, müzik dolu bir akşama davetli.

1998 yılından beri Türkiye'nin ve Dünya'nın önde gelen markalarıyla büyük anlaşmalara imza atan, yurt içinde ve yurt dışında sayısız konser ve festivalde yer alan Athena, Türkiye'de rock müziğin en başarılı grupları arasında yer alıyor.

Hakan ve Gökhan Özoğuz tarafından 1987 yılında temelleri atılan grup, 1998 yılında ilk albümleri "Holigan"ı çıkardı. Skalonga ve ardından albümün adını taşıyan ve adeta futbolseverlerin marşı haline gelen şarkıları Holigan ile ülke çapında büyük başarı kazandı. Grubun ikinci albümleri "Tam Zamanı Şimdi"nin hemen ardından Türk Milli Basketbol Takımı'nın marşı haline gelen "12 Dev Adam" projesi büyük beğeni topladı. Şarkı Türkiye'de olduğu kadar Avrupa’da da yankı uyandırdı. Basketbol Milli Takımı’nın 2'nci geldiği 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası’na katılan diğer Avrupa ülkelerinin basın organları, 12 Dev Adam şarkısının takıma verdiği güçten bahsetti.

Athena 2002 Nisan ayında yeni albümü "Her Şey Yolunda"yı piyasaya sürdü. Albüm "Öpücük" videosuyla tanıtıldı. Grup daha sonra bu kez Dünya Şampiyonası sebebiyle Milli Takım ile birlikte Amerika’ya uçtu.

TRT, 2004 yılında Türkiye’de yapılacak olan 49'uncu Eurovision Şarkı Yarışması için iddialı bir isim arayışına girdi. Athena ile yapılan görüşmeler olumlu sonuç verince Türkiye’yi Athena’nın temsil edeceği açıklandı. "For Real" şarkısıyla yarışmaya katılan Athena, 4'üncü oldu ve Eurovision tarihinin ilk alternatif müzik grubu olarak büyük sevgi ve ilgi topladı. Grup, Eurovision'un hemen ardından Universal Muzik Almanya ile yaptığı anlaşma çerçevesinde yurt dışında For Real'ın da içinde bulunduğu bir EP yayınladı ve konser turnesi yaptı. Aynı yıl içerisinde grup 5'inci stüdyo albümü "US"u piyasaya sürdü.

2005′te ilk self-titled albümünü, ardından da "İT" adlı EP'yi piyasaya çıkaran Athena, Nirvana'nın "Breed" adlı şarkısını "Köpek" ismiyle coverladı.

Bir süre İngiltere’de yaşayan Gökhan ve Hakan Özoğuz,  2010′da yeni albümün müjdesini verdi. 2010 yılının mayıs ayında "Pis" adlı stüdyo albümü, grubun 8'inci albümü olarak yayınlandı. İlk klip "Serseri Mayın" ve ardından "Arsız Gönül" ile çok başarılı bir yıl geçiren Athena, bir markayla yaptığı anlaşma için Frank Sinatra'nın "My Way" isimli şarkısını "Ben Böyleyim" ismiyle coverladı ve single büyük başarı kazandı.

Zafer Bayramı coşkusunu sonuna kadar yaşamak isteyen Ankaralılar için dinamik sahne performansıyla Athena, bu akşam saat 20.00'de Gençlik Parkı sahnesinde.



GALERİDE BUGÜN

Aidiyet



Sanatçı Ramazan Can’ın resim, heykel, mozaik, dokuma ve neon dâhil olmak üzere farklı disiplinlerde eserlerinin yer aldığı “Aidiyet” isimli kişisel sergisi, bugün Bodrum'da açıldı.

Osmanlı’nın son dönemine kadar göçebe olarak yaşamış bir aileden gelen ve “ait olma” duygusunu kendi deneyimlerinden ilham alarak anlatan Ramazan Can, kapitalist düzenin yeni bir toplumsal yapı yaratma amacıyla bütün kültürleri köksüzleştirerek ayakta kalma çabasını bir eylem olarak eserlerinde yansıtıyor.

Can, seçkisini bir araya getirirken yirminci yüzyılın ikinci yarısında yaşamış, Fransalı yazar ve filozof Gilles Deleuze ve politik aktivist ve psikanalist Fellix Guatari‘nin “göçebe kültürü” düşüncesi ve köksüzlük anlamına gelen “Yersizyurtsuzluk” kavramından yola çıkıyor. Sanatçı üretim sürecinde kendi kimliksel arayışları sonucunda göçebe yörük kültürü ve Şamanizm konularını araştırırken, bir düşünce tarzı olarak “yersizyurtsuzlaştırma” eylemini aidiyet kavramı üzerinden sorguluyor

Sanatçının “bir yere ait olma” duygusunu en derin bağlarla hissettiği kişisel atölyesinde, göçebe kültürüyle Bodrum’a ait motifleri bir araya getirerek ürettiği eserlerinin yer aldığı “Aidiyet”, 12 Ekim’e kadar ZAİ Yaşam’da bulunan Anna Laudel-Bodrum’da görülebilir.