Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789

Kültür Atölyesi 3-4 Eylül

3-4 Eylül 2022 - Bu hafta sonunun filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE HAFTA SONU

The Invitation - Davet (2022) - Jessica M. Thompson


Amerikan yönetmen Jessica M. Thompson'ın ikinci uzun metraj filmi, "The Invitation", hafta sonunun vizyon filmi.

2022, ABD yapımı The Invitation, dünyanın en çok bilinen ve sinemaya sayısız defa uyarlanan Bram Stoker'ın 1897 tarihli Dracula'sına dayanan hikâyesiyle izleyiciyle buluşuyor.

Senaryosu Blair Butler tarafından yazılan filmin başrollerinde Nathalie Emmanuel, Thomas Doherty ve Stephanie Corneliussen yer alıyor.

Filmin konusu:

Bildiği başka bir akrabası olmayan Evie, annesinin ölümünden sonra DNA testi yaptırır. Test sonucunda uzun zamandır kayıp olan ve sahip olduğunu hiç bilmediği bir kuzeni olduğunu keşfeder. Varlığını yeni öğrendiği ailesi tarafından İngiliz kırsalında gerçekleşecek gösterişli bir düğüne davet edilen Evie, burada yakışıklı aristokrat ev sahibiyle yakınlaşır, ancak ailenin geçmişindeki çarpık sırlar ve akrabalarının cömertliklerinin ardındaki rahatsız edici niyet ortaya çıktıkça masal gibi bir yolculuk, hayatta kalma mücadelesine dönüşür.

Genç bir kadının aşk üzerinden gotik bir komploya kurban gidişinin heyecan dolu hikâyesini merak eden sinemaseverler için The Invitation bu hafta sonu beyaz perdede.



RAFLARDA HAFTA SONU

O Aslında Kim? - Renan Burduroğlu


YouTube üzerinden "Aslında Kim?" temasıyla ünlü isimlerin hayatının bilinmeyenlerini derleyen kanal ViBio'nun, 84 ünlünün biyografisini derlediği kitap raflarda.

İnkılap Kitabevi Yayınları tarafından basılan kitap, Renan Burduroğlu tarafından hazırlandı.

Tanıtım bülteninden:

Onlar hakkında bir fikriniz yok!

Acı, tatlı, şaşırtıcı biyografiler

Kitapta, hayatımıza giren ve 7’den 70’e akıllara kazınan 84 ünlü, ViBio’nun bakış açısıyla anlatılıyor.

Kişiliklerinin nasıl oluştuğuna ve hayatlarının nasıl geliştiğine dair önemli anlar belirtiliyor, bilinen bilinmeyen tüm yönleriyle adeta hayatlarının sır perdeleri aralanıyor.

Ünlüleri bu yeni bakış açısıyla anlayacağınız ve kendiniz için dersler çıkarabileceğiniz, her zaman yeniden göz atabileceğiniz bir kitap: O Aslında Kim?..

Ünlülerin dünyasından nefes kesici bir zaman yolculuğuna hazır olun!



SAHNEDE HAFTA SONU

Ran


Ankaralı tiyatroseverler bu hafta sonu, Yurdaer Okur'un çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden Nazım Hikmet'in şiir ve mektuplarından sahneye uyarladığı "Ran" oyununda buluşuyor.

Nazım Hikmet'in yazdığı mektup ve şiirleri sahneye uyarlayan Okur, tek kişilik performansıyla oyunu izleyiciyle buluşturuyor.

Ran, dünya prömiyerini 5 Mayıs 2017’de Londra Türkçe Tiyatro Festivali kapsamında Millfield Tiyatrosu’nda gerçekleştirdi. Oyun, Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde yazdığı mektuplardan, “Benerci Kendini Niçin Öldürdü” oyunundan, “Yürümek", "Hasret", "Nerden Gelip Nereye Gidiyoruz", "Salkımsöğüt” gibi şiirlerinden parçalarla kolaj bir metin olma özelliği taşıyor.

Şiirleri nasıl belirlediniz diye sorulduğunda kalbimle diyor Okur ve ekliyor, “Nâzım’ın şiirlerini okumaya dinlemeye her zaman olduğu gibi bugün de ihtiyacımız var. Bugünümüze yarınımıza adeta büyüteç tutuyor. Bunu seyircimizle paylaşmak, onu sahnede dile getirmek, ruhuna ortak olmak için bu oyunu sahnelemeye karar verdim.”

Okur, “Dünya var oldukça Nâzım Hikmet de var olacak” diyor ve şöyle devam ediyor: “Nâzım Hikmet’in bütün evreni kaplayan o kadar kocaman bir yüreği var ki ağacı, toprağı, suyu, çocukları, tüm dünya halklarını sadece bu yüreğe sığdırmakla kalmamış, güzel Türkçemizle kelimelere dökerek tüm dünyaya armağan etmiş.”

Ran, pazar akşamı saat 20.00'de Yenimahalle Dört Mevsim Tiyatro Sahnesi'nde izleyici karşısında olacak.



Halsey


İstanbul, cumartesi akşamı dünyaca ünlü Amerikalı müzisyen Halsey'i ağırlıyor.

2022 yazına damga vuracak turnesi için özel bir şov hazırlayan Halsey, ilk Türkiye konserinde KüçükÇiftlik Park’ı dolduran binlerce dinleyenine enerji, müzik, dans ve eğlence dolu bir akşam yaşatacak.

Z kuşağının çok beklediği, takip ettiği ve dinlediği dünya starı Halsey, pandemiden ve anne olduktan sonra çıkacağı ilk turne için geri sayıma başladı. Defalarca ziyarete geldiği ülkemizde, turne kapsamında ilk kez sahneye çıkacak olmanın heyecanını yaşayan dünyaca ünlü şarkıcı, dillerden düşmeyen enerjik performansıyla 3 Eylül Cumartesi akşamı KüçükÇiftlik Park sahnesinde hayranlarıyla buluşacak. Türk kültürüne oldukça aşina olan Amerikan asıllı sanatçı, röportajlarında, kendini bir Türk gibi gördüğünü dile getiriyor.

Sahne adını doğup büyüdüğü yerden alan Halsey, şarkı yazmaya 17 yaşında başlar. YouTube ve SoundCloud’a yüklediği şarkılarla ilgileri üzerine çeker. İlk EP’si “Room 93”ü 2014’te yayınlayan şarkıcı, pop, elektronik ve alternatif rock müziği bir araya getiren hit şarkılarıyla hızlı bir yükselişle imza atar ve dünya çapında bir yıldıza dönüşür. Billboard Hot 100 listesinde 12 hafta üst üste, 20’den fazla ülkenin listelerinde zirvede yer alan, albümleri dünya çapında 15 milyondan fazla satan Halsey, Ağustos 2021’de çıkardığı “If I Can’t Have Love, I Want Power” albümüyle üçüncü Grammy adaylığını kazanır. The Chainsmokers ile yaptığı “Closer” ve ünlü Koreli grup BTS ile yaptığı “Boy With Luv” şarkılarla çok ses getiren ünlü yıldızın en çok dinlenen şarkıları arasında “Without Me”, “New Americana”, “Colors” ve “You Should Be Sad” gibi çalışmalar yer alıyor.

İstanbullu müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak Amerikalı yıldızdan önce özel konuk olarak sosyal medyada milyonlarca takipçisi olan ve “Paramaniac” adlı EP’siyle dikkatleri üzerine çeken Abby Roberts gecenin açılışını yapacak.

Konser için kapı açılış saati 17.00 olarak düzenlendi.



GALERİDE HAFTA SONU

Muta Tempora / Dilsiz Zamanlar


Bodrumlu sanatseverlerin bu hafta sonu kültür-sanat durağı, ressam Mustafa İlik'in "Muta Tempora / Dilsiz Zamanlar" isimli sergisi.

Sergide sanatçı İlik, sonsuz mekânlar üzerine, çok renkli boş/dolu alanlarla düzenlediği soyutlamalara ve formlara yer veriyor. Bunun yanında sanatçının zaman, mekân ve yaşam kavramlarını sorgulayarak oluşturduğu yalın ve fantastik son dönem çalışmaları da izleyiciyle buluşuyor.

Fular’t Galeri ve Sanat Atölyesi tarafından organize edilen Muta Tempora-Dilsiz Zamanlar Resim Sergisi, 2-9 Eylül tarihleri arasında Bodrum Ticaret Odası sergi salonunda hafta içi 09.00-17.30, hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.



KÜLT(ür)lenelim...

The Kid - Yumurcak (1921) - Charles Chaplin


Sinema tarihine damga vuran yönetmen Charlie Chaplin'in yönetmen olarak ilk uzun metraj filmi ve en otobiyografik yapımı olarak değerlendirilen "The Kid", hafta sonunun kült filmi.

1921, ABD yapımı sessiz filmin senaryosu, yapımcılığı, yönetmenliği ve başrolünü Charles Chaplin üstleniyor.

The Kid, 1921 yılının "The Four Horsemen of the Apocalypse"den sonra en çok hasılat yapan ikinci filmi oldu. Yapım, 2011 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihsel veya estetik olarak önemli" olarak nitelendirilerek Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmek üzere seçildi.

Sessiz dönemin en önemli yapımlarından biri olarak kabul edilen The Kid, o zamanlar bir vodvil sanatçısı olan Coogan'ı, filmlerin ilk büyük çocuk yıldızı yaptı.

Filmin konusu:

Çocuğunun babası olan genç ressam tarafından yüzüstü bırakılmış yalnız bir kadın, son derece çaresiz bir durumdadır. Çocuğuna bakamayacağına karar verince iyi bakılması umuduyla onu zengin bir evin önündeki lüks arabaya bırakır. Kısa bir süre sonra yaptığından pişman olup çocuğu almaya geldiğinde çok geç kalmış olduğunu anlar. Zira araba o sırada çalınmıştır. Arabayı çalan iki adam çocuğu fark ettiklerinde onu fakir mahallelerin birinde sokağa bırakırlar. Oradan geçen Şarlo da çocuğu sahiplenmek zorunda kalır.

Slant eleştirmenlerinden Clayton Dillard The Kid için şunları söylüyor: "The Kid, duygusal bir baba-oğul uzlaşma anlatısı olarak kolayca yorumlanabilirken, Chaplin'in teknoloji ve geleneğin yan yana gelmesine olan ısrarlı ilgisi, geleneksel, melodramatik bir şablonu karmaşıklaştırarak filmin inançlarının kalitesini derinleştiriyor."