Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Ankara’nın medya yüzü AKK Medya Çalışma Grubu
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
123456789

Kültür Atölyesi 27 Ekim

27 Ekim 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Cryptozoo (2021) - Dash Shaw


Amerikalı çizgi roman yazarı Dah Shaw'ın yönetmenliğindeki "Cryptozoo", MUBI'de gösterimde.

2021, ABD yapımı animasyonun senaryosu da Shaw'a ait.

Filmin oyuncu kadrosunda sesleriyle Lake Bell, Michael Cera, Angeliki Papoulia, Zoe Kazan, Peter Stormare, Grace Zabriskie, Louisa Krause ve Thomas Jay Ryan yer alıyor.

Dünya prömiyeri Sundance Film Festivali'nde gerçekleştirilen Cryptozoo, Berlin Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü. Filmin toplam 5 ödül, 15 adaylığı bulunuyor.

Filmin konusu:

İnsanların mitolojik varlıklarla beraber yaşadığı bir dünyada, bu nadir bulunan yaratıklar, Cryptozoo adlı özel bir hayvanat bahçesinde, Lauren’in koruyucu kanatları altında tutulur. Rüyaları yiyen melez efsanevi yaratık Baku, yıllar sonra ortaya çıktığında, Lauren onu askeri birliklerden önce bulmak zorundadır.

Büyüleyici mitolojik varlıklarla dolu fantastik bir evrene halüsinatif bir yolculuk. Dash Shaw’un eşsiz hayal gücünden çıkma bu eserde, klasik tekniklerle hazırlanmış el çizimi animasyonlar ve retro aksiyon filmlerinden çıkma sahneler hiç umulmadık şekillerde bir araya geliyor.

In Review yazarlarından Chris Mello, film için şunları söylüyor: "Bazıları için Cryptozoo'nun yetişkin animasyon stilini ve çıkmaz diyaloglarını yazmak kolay olabilir, ancak zoolojik etik üzerine düşünceli bir tartışmayla serpiştirilmiş casus ve macera filmi kinayelerinin güçlü karışımı, hem biçimsel hem de tematik olarak zihin ürünü olan bu filmi ortaya koyuyor.



RAFLARDA BUGÜN

Ölüm Aklımdasın: Memento Mori - Nedim Gürsel


Uluslararası alanda tanınan Türk yazar Nedim Gürsel'in son deneme kitabı "Ölüm Aklımdasın: Memento Mori", yeni çıkanlar raflarında.

Baskısı Doğan Kitap tarafından gerçekleştirilen kitapta ölüm üzerine felsefik sorular soruyor yazar.

Tanıtım bülteninden:

“Herkes kendi içinde taşıyor ölümünü, meyvenin çekirdeği kabuğunun altında sakladığı gibi; ne var ki hakkında hiçbir şey bilmiyor. Sevdiklerimizin, yakınlarımızın ölümlerini kendi ölümümüz gibi yaşadığımız da doğru değil. İnsan yalnız ve sadece kendi ölümünü ölüyor.”

Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşayabilir mi insan? Yoksa sonsuzluğun iç karartıcı tekdüzeliğinden bunalıp ölümü mü gözler? Bitmeyen anlam arayışımız ölümü sürekli ertelemek, belki de yenmek için midir?

Kafka’dan Camus’ye, Dostoyevski’den Tolstoy’a, Sadık Hidayet’ten Borges’e, Samuel Beckett’ten Anadolu erenlerine, Yunan mitolojisinden kutsal kitaplara kadar, kimi zaman kendi deneyimlerinden de yola çıkarak ölümün izini sürüyor Nedim Gürsel.



SAHNEDE BUGÜN

Annapurna


Oyunları Broadway'de temsil edilen Amerikan tiyatro yazarı ve senarist Sharr White'ın 2013 yılında kaleme aldığı oyun "Annapurna", bu akşam Başkentli tiyatroseverlerle buluşuyor.

Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu eser, N. Beyhan Karadağ çevirisi ve İlham Yazar rejisiyle sahnede.

Berna Konur ve Levent Şenbay'ın performansıyla izleyici karşısına çıkan 2 perdelik oyun, trajikomik sahneleriyle duygu yüklü bir hikâyeyi sahneye taşıyor.

Oyunun konusu:

Yirmi yıl önce beş yaşındaki oğlunu da alıp kovboy-şair kocası Ulysses’i terk eden Emma, yirmi yıl sonra Colorado’da bir treylerde yaşamaya başlamış olan eşine döner. Ulysses çok hastadır. Emma Ulysses’i terk ettikten sonra bir süre annesiyle yaşar. Daha sonra buluğ çağında olan oğlu Sammy’in bir rol modele ihtiyaç duymasıyla Peter adlı bir öğretmenle evlenir. İlk yıllarda iyi giden evliliği Peter’ın işini kaybetmesiyle bozulur. Emma’nın annesinin adresine on beş yıl boyunca her hafta iki-üç mektup yollayan Ulysses, hiçbir mektubuna cevap alamamıştır. Anne öldükten sonra evini toparlamaya başlayan Emma ve Sammy, mektupları bulurlar. Sammy babasını araştırmaya başlar ve hasta olduğunu öğrenir. Emma ile Ulysses yıllar önce yaşadıklarının hesaplaşmasını yaparlar.

Emma ve Ulysses yıllar önce ayrılmışlardır ve 20 yıl sonra tekrar bir araya geleceklerdir. Zamanın hızına yetişemeyen duygular, geride kalmış sorular ve ortaya çıkmayı bekleyen cevaplar gün yüzüne çıkacak mıdır?

Annapurna bu akşam saat 20.00'de İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde.



The Hardkiss


2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkelerini temsil ederek 2'ncilik kazanan Ukraynalı rock grubu The Hardkiss, bu akşam Antalya'da sahnede.

"Save Childhood" yardım konserleri serisi kapsamında sahne alan grup, konser gelirini Ukrayna'da savaştan etkilenen çocuklara bağışlıyor.

Grubun tüm şarkıları, kurucuları Julia Sanina ve Valeriy Bebko'ya ait. Görünüşte uyumsuz olan ağır düzenlemeler, melodik parçalar, derin sözler ve Julia Sanina'nın tinsel vokallerinin bir araya gelmesiyle oluşan The Hardkiss, sevilen şarkılarını canlı olarak sahnelerken, izleyenleri etkileyici sahne şovlarıyla büyülemeye devam ediyor.

Unutulmaz bir konser için The Hardkiss, bu akşam saat 19.00'da Kepez Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi'nde sahnede olacak.



GALERİDE BUGÜN

L’Air de Paris / Paris Havası


Türk çağdaş sanatının bir dönüm noktasına öncülük eden Paris deneyimini yaşamış sanatçıların hikayelerine yer veren "L’Air de Paris / Paris Havası", İzmirli sanatseverlerin bugünkü kültür-sanat duraklarından.

Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği sergide resim, heykel, seramik, fotoğraf ve çizimlerin yanı sıra sergi afişleri, mektuplar ve çeşitli belgeler, 1945-1968 yıllarında Türkiye’den sanatın başkenti Paris’e yolu düşen Türkiyeli sanatçıların deneyimlediği özgürleştirici dinamikleri ele alıyor.

Sergi, "Türk sanatı ne zaman özgürleşti? Sanatçılar ne zaman Avrupalı hocalarının etkilerinden uzaklaşarak kendi ayaklarının üzerinde durabildiler? II. Dünya Savaşı’ndan sonra Paris’in sanatçılara tanıdığı özgürleştirici dinamikler doğrultusunda, Paris’e yerleşen sanatçıların Türk sanatına katkıları neydi? " gibi Türkiye'de şimdiye kadar üzerine yeterince düşülmemiş bazı soruları gündeme getiriyor.

Sergide yer alan sanatçılar:

Léopold Lévy, Fikret Mualla ve Hale Asaf öncüler olarak; Fahrelnissa Zeid, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Hakkı Anlı, Sabri Berkel, Füreya Koral, Abidin Dino, Hulusi Mercan, Selim Turan, Cihat Burak, Adnan Varınca, Şükriye Dikmen, Avni Arbaş, İlhan Koman, Leyla Gamsız, Lütfi Özkök, Neşet Günal, Nejad Devrim, Mübin Orhon, Nedim Günsür, Tiraje Dikmen, Adnan Çoker, Turan Erol, Kuzgun Acar, Semiramis Zorlu, Albert Bitran, Oktay Günday, Ferit İşcan, Erdal Alantar, Remzi Raşa, Güneş Karabuda, Yüksel Arslan, Müzehher Bilen Pasin.

Açılışı 28 Eylül'de gerçekleştirilen sergi, 12 Şubat 2023'e kadar Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatlerinde Arkas Sanat Merkezi'nde ücretsiz olarak izlenebilir.