Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Kültür Atölyesi 22-23 Ekim

22-23 Ekim 2022 - Bu hafta sonunun filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Black Adam (2022) - Jaume Collet-Serra


DC Comics'ten bir genişletilmiş evren süper kahraman filmi "Black Adam", hafta sonu aksiyon severler için beyaz perdede.

2022, ABD yapımı filmin yönetmenliğini İspanya asıllı Amerikan yönetmen Jaume Collet-Serra üstleniyor.

Filmin senaryosu, Adam Sztykiel, Rory Haines ve Sohrab Noshirvani tarafından yazıldı.

Black Adam başrolünde hasılat rekorları kıran filmlerle tanınan Amerikan oyuncu Dwayne Johnson yer alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Noah Centineo, Sarah Shahi, Marwan Kenzari, Quintessa Swindell, Bodhi Sabongui ve Pierce Brosnan isimleri de var.

"Süper kahramanların zamanı geçti" sloganıyla gösterime giren Black Adam, dünya prömiyerini 3 Ekim 2022'de Mexico City'de yaptı.

Filmin tüm müzikleri, Christopher Nolan'ın The Dark Knight üçlemesi için ek müziklerini yapan ve The Lego Batman Movie'nin müziklerini besteleyen Lorne Balfe'ye ait.

Filmin konusu:

Filmde Shazam! hikâyesinin anti kahramanı Black Adam'a odaklanılıyor. Mısır tanrılarının ulu güçleri kendisine bahşedildikten ve aynı hızla hapsedildikten yaklaşık 5 bin yıl sonra Black Adam, özgürlüğüne kavuşur. Artık benzersiz adalet biçimini tüm dünyayla tanıştırmaya hazırdır.



RAFLARDA HAFTA SONU

Hayalperestler Tiyatrosu - Polly Samson


İngiliz romancı, söz yazarı ve gazeteci Polly Samson'un 2020 yılında kaleme aldığı son kitabı "Hayalperestler Tiyatrosu" (Orijinal adı: A Theatre for Dreamers), Türkçe baskısıyla okurla buluştu.

Ayrıntı Yayınları'nın alt markası Düşbaz Kitap tarafından basılan Hayalperestler Tiyatrosu, Nil Ege Özden çevirisiyle raflarda.

Tanıtım bülteninden:

1960 yılı. Dünya kültürel, siyasi, cinsel ve sanatsal devrimin kıyılarında dolaşıyor. Bu sırada Yunanistan’ın Hydra Adası’nda, bambaşka bir dünya kuruluyor.

Yazar Charmian Clift ile George Johnston’ın, namı diğer bohemin sıkıntılı kralı ve kraliçesinin gayri resmi liderliğinde hayatlarına devam eden şairler, ressamlar ve müzisyenlerden oluşan bir topluluk, hayal kurmaktan da hayallerini yaşamak için çabalamaktan da vazgeçmiyor. Bu uyumsuz sanatçı çemberinin tam ortasında ise bir üçgen şekilleniyor: Karizmatik olduğu kadar esrarengiz yazar Axel Jensen, onun cazibeli karısı Marianne Ihlen ve Kanadalı acemi şair Leonard Cohen.

Yakın zaman önce annesini kaybeden on sekiz yaşındaki Erica, hem annesinin yaşamına dair gizemleri çözmek hem de acısından ve babasından kaçıp kafasını dağıtmak arzusuyla yanına aldığı bir tomar defterle Londra’dan çıktığı yolun sonunda kendisini bu grubunun ortasında buluveriyor. Gelir gelmez de bu sanatçıların arasında her şeyin sınandığı bir ütopyaya dahil oluveriyor; sanatın, ilişkilerin ve hatta kendi masumiyetinin de sınandığı...

Hayalperestler Tiyatrosu, saflıkla acımasızlığın, kaosla ütopyanın, sanatçıyla ilham perisinin arasındaki güzelliğin olduğu kadar kadınla erkek arasındaki çatışmaların da muazzam güç gösterisini sunuyor bize.

Yunanistan’ın yaz sıcağının ateşiyle hararetlenen roman Guardian’a göre hem “muazzam bir kaçış romanı” hem de “yaza damgasını vuracak çok sağlam bir hikâye.”

“Olağanüstü ve sürükleyici... Şu an bir Yunan adasına gidip orada kaybolmayı diliyorsanız size hiç düşünmeden bu kitabı öneririm." -Jojo Moyes, Senden Önce Ben kitabının yazarı

“Bu muhteşem, ışık saçan hikâyede kusursuz geçen bir yazın gölgesinde kalacaksınız: Polly Samson’ın şiirsel dili sizi unutulmaz bir güneş ışığının ve gölgesinin altında bırakıyor, hem karşı konulmaz hem de bir o kadar derin bir anlatı.” -Amy Bloom, White Houses romanının yazarı



SAHNEDE HAFTA SONU

Ceza


Türk rap müziğinin efsane ismi Ceza, cumartesi akşamı Ankaralı dinleyicisiyle buluşuyor.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında sahne alan Ceza, efsaneleşmiş şarkılarını rap müzik severlerle birlikte seslendirecek.

Suspus, Holocoust, Yerli Plaka, Evin Delisi, Neyim Var ki, Fark Var gibi parçalarıyla Türkçe Rap’in yaşayan efsaneleri arasına adını yazdıran rapçi, cumartesi akşamını unutulmaz bir konserle renklendirecek.

Bugüne kadar gerçekleştirdiği konser ve albümleriyle rap çıtasını her zaman yukarı taşıyan Ceza, MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde, En İyi Türk Şarkıcısı ödülünün ve 2020 Altın Kelebek En İyi Rapçi ödüllerinin de sahibi.

Başkent Millet Bahçesi sahnesinde gerçekleştirilecek konser için Ceza, saat 20.00'de sahnede olacak. Konsere katılım ücretsiz.



Göbeklitepe


Başkent Kültür Yolu Festivali, son gününde sanatseverleri sanatın estetik dokunuşuyla, eşsiz bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Tarihin sıfır noktasını bir aşk etrafında işleyen "Göbeklitepe" operası, pazar akşamı izleyicisiyle buluşuyor.

Burcu Kılınç Kızıltepe'nin öyküsüyle hazırlanan Göbeklitepe, Kızılepe, Lütfü Erol ve Hacer Buyruk librettosuyla sahneye konuyor.

Tolga Taniş ve Deniz Olivera Erdinç orkestrasıyla izleyicisiyle buluşan temsilin rejisörlüğünü Gürçil Çeliktaş üstleniyor.

Operanın konusu:

Taru, doğanın verdiği armağanları keşfetmiş, duyuları gelişmiş bir gençtir. Mabette yakarışı bile doğayla baş etmek değil, aşkı içindir. Avva'nın ona aşık olması da ondaki bu farkı görmesindendir. Agam ise gücünün karşılığını doğadan, mabetten ve Avva'dan isteyen bir avcıdır. Agam, Avva'yı istediğini ilan eder ve üstüne postunu atar. Avva ise Taru'nun, aşkı olan ona kendini adayarak verdiği kolyeyi takar, postu yere atar. Postunu yerde gören Agam çok öfkelenir. Taru'nun kabilesinde yaşamaya başlayan Avva'yı ve kabiledeki insanları katleder. Taru, bu büyük acıdan bağışlamayı öğrenerek çıksa da Agam, aşkının elinden alışını bağışlamayacak ve onu da katledecektir. Ancak, Avva ve Taru'nun ruhları, ebedi aşkla birleşmiş, Agam onları ayıramamıştır.

Zamanın Sıfır Noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe’nin izlerini takip ederek oluşturulan eser, bu akşam saat 20.00'de Büyük Tiyatro sahnesinde.



GALERİDE HAFTA SONU

Mavilerde 60 Yıl


Türk resim sanatının yaşayan en büyük ressamlarından Mustafa Pilevneli'nin "Mavilerde 60 Yıl" başlıklı kişisel sergisi, İstanbullu izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.

Uzun sanat hayatı boyunca ürettiği yağlıboya-akrilik tuval resimleri, suluboya ve renkli gravür çalışmalarının yanı sıra cam, mozaik, vitray, seramik, ahşap, beton ve alüminyum gibi materyallerle sayısız mimari uygulamayı hayata geçiren Pilevneli, görsel sanatların farklı dallarındaki eserleriyle görkemli bir dünya kuruyor.

Tuvalleri aracılığıyla sanatseverleri büyülü bir yolculuğa çıkaran usta sanatçı, bir eserinde devasa yüzeyleri boyarken, bir başka çalışmasında ufacık ahşap bir parça içinde kaybolacağınız kocaman bir dünyayı betimleyebiliyor.

Sergi için hazırlanan ve sergiyle aynı başlığı taşıyan kitapta Ömer Faruk Şerifoğlu, Pilevneli’nin son dönem resimlerinde mavi renge ağırlık vermesini, yaşamla ve kendisiyle iç hesaplaşması olarak yorumlayarak “Adeta şiiri çiziyor, boyuyor” ifadesini kullanır.

Sergi kataloğu için kaleme aldığı yazıda Sunay Akın ise “Birdirbir oynayan, ip atlayan arkadaşlarının uzağında bir çocuk yerde oturmuş, elinde kalemiyle o güne kadar hiç görmediği bir mimari yapıyı defterine çizmektedir. Öylesine büyülenmiştir ki karşısındaki masal kulesinden, kendisine yanaşan öğretmenini fark etmez bile… Kâğıttaki resim, buruna adını veren ‘Fenerbahçe’ feneridir, o gün yaptığı resim ise Pilevneli’nin anımsadığı ilk resmidir” sözleriyle sanata yelken açan çocuk Pilevneli’nin düşlerini anlatır.

Çağdaş Türk resim sanatında kendine özgü tarzı, tadı, dokusu ve üretkenliğiyle eşsiz bir yer edinen Pilevneli, yaşamın özüne içtenlikli, duyarlı, izlenim ve birikimleriyle uyguladığı eserlerindeki tüm teknik incelikleri ustaca kullanıyor.

Açılışı 22 Eylül'de gerçekleştirilen Mavilerde 60 Yıl, 11 Aralık'a kadar her gün 09.00-19.00 saatlerinde Kibele Sanat Galerisi’nde ücretsiz olarak izlenebilir.