Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Kültür Atölyesi 20 Ekim

20 Ekim 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Deinfluencer - Etkileyici (2022) - Jamie Bailey


2020'de This Was America ile korku janrında çıkış yapan yönetmen Jamie Bailey'den yeni bir korku filmi "Deinfluencer", bugün vizyonda.

2022, Kanada yapımı filmin senaryosu, Simon Phillips tarafından yazıldı.

Filmin başrollerinde Simon Phillips, Anne-Carolyne Binette ve Caylin Turner yer alıyor.

Filmin konusu:

Film, okuldan dönerken maskeli biri tarafından kaçırılan sosyal medya ünlüsü Kelly'nin hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Hem sosyal medya fenomeni hem de okulun gözdesi olan amigo kız Kelly, korkunç bir kabusa uyanır; okul dönüşü maskeli bir adam tarafından kaçırılmıştır. Hayatta kalmak için sosyal medyada “meydan okumak” ve kendisinden istenilen kadar “beğeni” almak zorundadır. Üstelik zamana karşı yarışmakta ve her geçen saniye Kelly’nin aleyhine işlemektedir. Kelly sadece kendi hayatı için değil, rehine tutulan diğer genç kızların hayatları için de savaşmak zorunda kalır ve işler daha da karmaşık hale gelir. Ancak, maskeli adamın Kelly için farklı planları vardır.



RAFLARDA BUGÜN

Sirk Geceleri - Angela Carter


20'nci yüzyılda ortaya koyduğu feminist, büyülü gerçekçi ve pikaresk eserleriyle tanınan İngiliz romancı, kısa öykü yazarı, şair ve gazeteci Angela Carter'ın 1984 yılında yayımlanan romanı "Sirk Geceleri" (Orijinal adı: Nights at the Circus), günün yeni çıkan kitabı.

Baskısı Sel Yayıncılık tarafından gerçekleştirilen Sirk Geceleri, Ayşe Gül Güre çevirisiyle okurla buluştu.

Tanıtım bülteninden:

Göz yanılması, el çabukluğu, kalp çarpıntısı... Zaten bir sirkten daha fazla ne beklenebilir ki...

Angela Carter, Londra'nın her daim yağmurlu, rutubetli işçi mahallelerinden Rusya'nın kurak, hüzünlü taygalarına savrulan bir sirk kafilesinin peşine düşüp, ihtiraslı bir kurmacaya dönüşen pikaresk bir fars yaratıyor. Hilkat garibeleri, muhataralı ayyaş palyaçoları, kana susamış kaplanları ve efsunlu trapezcisiyle duvar diplerinde saklanmaya mahkûm karakterleri sahne ışıkları altında onurlandırıyor.

Yayınlandığı 1984 yılında Angela Carter'a İngiltere'nin en köklü edebiyat ödüllerinden James Tait Black Memorial Prize'ı kazandıran Sirk Geceleri, kavgadan geri durmayan gözü pek kadınlarıyla feminist mücadeleye; şamanları, aynalara hapsolan kaplanları ve envaiçeşit tekinsiz ritüeliyle de büyülü gerçekçiliğe selam duruyor.



SAHNEDE BUGÜN

Holden'in Külkedileri


Başkentli tiyatroseverler bu akşam, Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu "Holden'in Külkedileri" oyununda buluşuyor.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında sahnede olan oyunun yazarı Abdullah Öztürk, yönetmeni Aclan Büyüktürkoğlu.

Holden'in Külkedileri, Bahadır Karasu, Begüm Sarp ve Yağmur Evin performansıyla sahneye konuyor.

Oyunun konusu:

Gündelik yaşam zorluklarının, yarattığı baskı nedeniyle yaşadığı travmalar sonucunda kuklalaşmış bedenini ve ruhunda yaşadığı acıları, zihninde yarattığı karakterlere oyun oynayarak ifade etmeye çalışan kadınların ve genel olarak insanoğlunun toplum içinde karşılaştığı zorlukları sembolik fotoğraflar, şarkı, dans ve göndermelerle anlatan bir oyun...

"Çalan müziği duyamayanlar, çılgınca dans edenleri deli zannederler." -Nietzsche

Tek perdelik Holden'in Külkedileri, bu akşam saat 18.30'da Oda Tiyatrosu sahnesinde.



Ajda Pekkan


Süperstar Ajda Pekkan, Başkentli sevenlerine müzikal bir yolculuk yaşatmak için bu akşam sahnede.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Ankara'da olan süperstar, yıllara geçtikçe genişleyen sahne performansıyla dinleyicisine unutulmaz bir akşam yaşatacak.

60 yıla varan müzik kariyerinin zamana meydan okuyan klasiklerini dinleyicileri için seslendirmeye gelen Türk müzik dünyasının efsane ismi Ajda Pekkan, Başkent Kültür Yolu Festivali'nin son günlerinde sahneye Ankaralılar için çıkıyor.

1963'ten bu yana Türk müzik dünyasına yön veren Pekkan, güncel tuttuğu müzikal tarzı ve popülerliğiyle kendinden sonra gelen birçok sanatçıyı etkiledi.

Süperstar Ajda Pekkan, Ankaralı sevenleri için saat 20.00'de CSO Ada Ankara sahnesinde olacak.



GALERİDE BUGÜN

Kaosun Eşiği


Britanyalı sanatçı kolektifi United Visual Artists'in (UVA) heykel, performans ve enstalasyon içeren karma sergisi "Kaosun Eşiği", İstanbullu sanatseverlerin bugün ziyaret edebilecekleri sergiler arasında.

Matt Clark tarafından kurulan Londra merkezli kolektif UVA, yaklaşık yirmi yıldır algının ve bilişselliğin doğasını araştırarak bizleri deneyimin evrenselliği ve sübjektifliği üzerine düşünmeye davet ediyor.

Form ve hareketin iç içe geçtiği performanslar olarak açımlanan Kaosun Eşiği’ndeki işler, bizleri kozmikten dünyeviye doğru bir yolculuğa çıkarır. Astronomi, kuramsal fizik, doğa olayları, sayısal kültür ve insan psikolojisi gibi çeşitli konuları baştan başa kateden UVA, insanın bilişsel kapasitesinin yapay zekâ yoluyla git gide artırıldığı bir çağda, bilgi ve anlam üretiminin sınırlarını araştırır.

Dünyayı tanıma ve dünyanın içindeki yerimizi anlama arzusu zamansız bir arayıştır. Enformasyon ve dezenformasyon sağanağı içinde yüzen dünyamız git gide karmaşıklaşırken, kaostan düzenin nasıl yaratılacağı ve veriden nasıl anlam üretileceği soruları hiç bu kadar yerinde olmamıştı. Bütün bunlara teknolojinin öznel gerçeklik deneyimlerimize nasıl arabuluculuk ettiği ve bu deneyimleri nasıl etkilediğiyle ilgili sorular da eklenebilir.

Serginin ikinci katında bulunan ve izleyicileri içine çeken yerleştirmeler, insanlık boyunca ortaya konan ve astronominin, bilimin, matematiğin ve mitolojinin yanı sıra sayısız inanç sisteminin de temellerini oluşturan modellerin sunduğu evrendeki düzen mefhumunu araştırıyor.

UVA’nın çoğu zaman özel bilgisayar yazılımlarını ve programlarla kontrol edilen kinetik heykelleri işlerine dahil eden multimedya pratiği içinde, insan ve makine arasındaki dinamik etkileşim, yaratıcı potansiyelini yaymaya başlar. Ancak makine zekâsı, her ne kadar örüntüleri tanıma kapasitesi konusunda bize rakip olsa da anlam türetme ve gürültünün içinde bir işaret bulma becerisi hala insan yorumunu gerektiriyor. Serginin dördüncü katındaki üç iş serisi, bilişselliğin, kavrayışın ve yaratıcılığın doğasının hızla otomatikleşen bir dünyada nasıl dönüştüğünü araştırıyor.

Akış Resimleri serginin son odasında bir soluklanma ve tefekkür anı sunar. Mavi baskı fotoğrafın erken dönemlerini veya soyut dışavurumcu resimleri anımsatan monokrom tuvaller “kendi kendilerini boyuyor” gibidirler. Bu işler, modern dünyanın aşırı hızlı ritmine neredeyse taban tabana zıt görünen aktif bir burada olma haline ve odaklanmaya davet ederler. Bu odaklanma hali, sayısız sanatçı ve bilim insanının sabırlı gözlem yoluyla aradıkları iç görünün nadir incisiyle ödüllendirecektir bizleri. Bu “nadir inci”, kaosun eşiğinde ortaya çıkan gizemli içsel örgütlenmenin ve düzenin bir anlık görüntüsüdür.

Julia Kaganskiy küratörlüğünde hazırlanan ve açılışı 17 Eylül'de gerçekleştirilen Kaosun Eşiği, 27 Ağustos 2023'e kadar Borusan Contemporary'de görülebilir.