Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Kültür Atölyesi 20-21 Ağustos

20-21 Ağustos 2022 - Bu hafta sonunun filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE HAFTA SONU

Nope - Hayır (2022) - Jordan Peele


Son dönem korkularının önde gelen isimlerinden Oscar adayı yönetmen Jordan Peele'nin üçüncü filmi "Nope", hafta sonunun vizyon filmi.

Get Out ve Us'tan sonra yeni bir epik korku filmiyle izleyicisinin karşısında olan Peele, 2022, ABD-Japonya ortak yapımı Nope'ta popüler bir kâbusu geniş renk skalasıyla bir seyir zevkine dönüştürüyor.

Senaryosunu da yapımlarıyla modern korkuyu altüst edip türe yeni tanım getiren Peele'nin üstlendiği yapımın başrollerinde Daniel Kaluuya, Keke Palmer ve Brandon Perea yer alıyor.

Film Satürn Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen, En İyi Film Müziği, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu Ödülleri'ne aday gösterildi. Filmin toplam 1 ödülü, 7 adaylığı bulunuyor.

Filmin konusu:

Kaliforniya'nın iç kesimlerinde ıssız bir kanyonun sakinleri, esrarengiz ve tüyler ürpertici bir keşfe tanıklık eder. Emerald ve OJ Haywood, Kaliforniya'da ıssız bir vadide bulunan bir at çiftliğinin bakıcılığını yapan iki kardeştir. İkili bir gece esrarengiz ve tüyler ürpertici bir keşifle karşılaştığında, kendilerini ve vadi sakinlerini, insan ve hayvan davranışlarını etkiliyormuş gibi görünen gizemli bir güce maruz kalmış bulurlar. Tanımlanamayan bir uçan cismin kanıtını yakalamaya çalışan iki kardeş, neyin içine çekildiklerinin farkında değildir. Gökten rastgele nesnelerin düşmesi babalarının ölümüyle sonuçlandıktan sonra, Emerald ve OJ , teknoloji satıcısı Angel Torres ve belgeselci Antlers Holst'un yardımıyla tanımlanamayan bir uçan cismin video kanıtını yakalamaya çalışır.

Empire yazarlarından Kambole Campbell Nope için şunları söylüyor:

"İddialı ve tansiyonu yükselten bir vuruş olan Nope, tam anlamıyla bir 'gişe rekoru kıran olarak' sinemada giderek daha nadir görülen canavarı hissettiriyor. Hollywood'un kibrinin korkunç bir parodisini açığa çıkaran bu film, bir kalabalığı memnun etmenin maliyetini merak eden kitleyi memnun ediyor."

Filmin afişine dayanarak "Nope" adının "Not of Planet Earth" veya "Not Our Planet Earth"ün kısaltması olduğu söylendi, ancak Peele daha sonra başlığın izleyicilerden almayı umduğu tepkiye (Hayır!) atıfta bulunduğunu açıkladı.



RAFLARDA HAFTA SONU

Üç Mevsim Tek Yaz - Fide Köksal


Müzisyen Fide Köksal'ın ilk şiir kitabı "Üç Mevsim Tek Yaz", hafta sonunun yeni çıkanı.

Türkiye’de doğan ve TRT Radyosu’na karışıp Dikili’deki yazlıklarında çalan Yunanca şarkılarla büyüyen Fide Köksal, Yunanistan’ın TV kanalı Antena’nın müzik yarışmasıyla halkın sevgisini kazanırken, “Üç Mevsim Tek Yaz” isimli yeni şiir kitabıyla da Türkiye’deki okurlarının kalbine dokunmaya hazırlanıyor.

İzmir’de kalabalık sofralarda, düğünü derneği ve şarkıları eksik olmayan bir hayatın içinden gelen Köksal’ın müziğe ilgisi küçük yaşta başlarken, müzik seçmelerini kazanmasının ardından söz ile bağı giderek artar. O günden bu yana çok sayıda Yunan sanatçı ile çalışan; Türkçe, İngilizce ve Yunanca şarkı sözleri yazıp seslendiren Köksal, “Üç Mevsim Tek Yaz” kitabındaki şiirlerinde de iki kardeş kültürün izlerini yansıtıyor.

Okurlarını aşkla harmanlanan mavi bir yolculuğa çıkaran Fide Köksal; Ege adalarının, denizin ve güneşin kokusunu taşıyan “Üç Mevsim Tek Yaz” ile bu kez şiir severlere sesleniyor. İnkılâp Kitabevi imzasıyla yayımlanan “Üç Mevsim Tek Yaz”ın önsözü, usta şair Ataol Behramoğlu tarafından kaleme alınırken; kapağı da resmin şairi olarak anılan Devrim Erbil’in, “Kuşların Gizemi” adlı eserine yer veriyor.

Tanıtım bülteninden:

İçtenlik ve ustalığın birlikteliği… Fide Köksal’ın şiirlerinde benim gördüğüm, beğendiğim ve önemsediğim bu oldu. Birbirinden güzel ve özgün dizelerin yer aldığı bu şiirler toplamında olağanüstü güzellikteki şu iki dize ise Köksal’ın ince, zarif şairliğinin sanki bir özeti gibi: “Tenimin bitki örtüsünü kaldırıp çiçeklerime sokulman ne güzel” -Ataol Behramoğlu

…Gökte süzülme hızında

Elinde onlarca iple yürüyen

Bulutçu arıyor gözlerim

Bulunca sana yağmur getireceğim

Yanıkların var kalbinde

Sağanakların iyi geleceği

Üç mevsimin tek yazında

Bir şey var insanı güldüren

Bir evin bir kızı gibi

Sana o gülüşleri de vereceğim

Yeni yollara düşülüp

Sığınakların terk edildiği…

Fide Köksal’ın ilk şiir kitabı Üç Mevsim Tek Yaz Usta Şair Ataol Behramoğlu’nun önsözü ve Resmin Şairi Devrim Erbil’in kapak resmiyle okurları şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor.



SAHNEDE HAFTA SONU

Eskiden Olduğu Gibi


Başkentlilerin pazar günkü kültür-sanat durağı, "Eskiden Olduğu Gibi" oyunu.

Bülent Bektaş'ın kaleme aldığı oyun, Tiyatro Flanör rejisiyle sahnede olacak. Bensu Gülgeç, Bülent Bektaş ve Sertel Cem Çırdaklı'nın sahneye koyduğu Eskiden Olduğu Gibi, izleyene kendi yaşamından bir anı sunacak.

Tanıtım bülteninden:

Kim gerçeklerin karşısına korkusuzca çıkabilir? Geçmişin tozlu yollarında sonuna kadar kim yürüyebilir? Geceleri kapılar vurulurken, gündüzleri camlar tıkırdarken; uykular bölünür, izmaritler çoğalır, zaman unutulurken kim buna cesaret edebilir?

Biri vardır dışarda -belki bir gölge- hep içeri girmek ister. Ve bir gün, en zayıf anında ömrün nihayet içeri dalıverir. Ne tuhaf, ne müthiş bir şeydir ki kahkahanın en can alıcı yeri hüzündür. Ve aydınlık, karanlığın geldiği yerde görünür.

Eskiden Olduğu Gibi, aşkın aldanışla, dostluğun ihanetle sarmalandığı bir sabahı, hepimizin gecesini anlatıyor.

Konusu ve konusunun işlenişiyle hüznün yaşama dokunuşunu hissettiren Eskiden Olduğu Gibi, pazar günü saat 16.00'da Fade Stage and Coffe'de.



Levent Yüksel


Türk müziği efsanelerinden Levent Yüksel, cumartesi akşamı Ankara'da sahnede.

"Zalim"le aşk acısı çekenlerin sesi olan, "Bu Gece Son"la hüzünlü vedaların duygusunu aktaran, "Bi Daha"yla dinleyicisini coşturan Levent Yüksel; sahnesinde dinleyenini duygudan duyguya koşturacak.

1993 yılında çıkardığı ilk albümü "Med Cezir"le Türkçe pop tarihinde sarsılmaz bir yer edinen Levent Yüksel, 1997 yılında çıkardığı "Bi’ Daha" teklisiyle o yılın en çok satan şarkıcısı olur. 2004 yılında çıkardığı "Uslanmadım" albümüyle gönüllerde bir kez daha taht kuran başarılı sanatçı, kadın sanatçıların seslendirdiği eski şarkıları yorumladığı "Kadın Şarkıları" albümünü 2006’da, çocukluğundan bu yana dinlediği arabesk şarkıları aslına sadık kalarak yorumladığı albümü "Hayatıma Dokunan Şarkılar"ı ise 2017’de yayınlar. Toplam 9 stüdyo albümüyle müzik dünyasına damgasını vuran Levent Yüksel, 30 yıllık müzik kariyerinin tüm Türkiye'nin ezberinde olan çıktılarını dinleyicisi için seslendirmeye geliyor.

IF ve Atlantis Yapım iş birliğiyle gerçekleştirilecek konser için Yüksel saat 21.00'de Armada AVM Açıkhava Sahnesi'nde olacak.



GALERİDE HAFTA SONU

İda’da Yaz Coşkusu


Balıkesirliler, cumartesi günü, "İda'da Yaz Coşkusu" isimli karma resim sergisinde buluşuyor.

Organizasyonu Pervin Özen ve Ece Arman tarafından hazırlanan sergide 41 sanatçının resimleri sergileniyor.

Sergi açılışını gerçekleştiren Edremit Kültür Müdürü Ahmet Cumhur Dokur, sanatçılara ve sanatseverlere şöyle seslendi:

"2017 yılında Pervin Özen ile PerceArt olarak yola çıkmaya karar verdiğimiz zaman ilk karma sergimizi Edremit Sıdıka Erke Müzesi'nde düzenlemiştik. Aradan geçen 5 yıl içinde yurt dışı ve yurt içinde çok sayıda karma sergi düzenledik. Ama Sıdıka Erke Müzesi bizim için hep özel oldu. Ortaklığımızın 5. yılını bu güzel müzede karma sergi düzenleyerek kutlamak istedik."

Sergiye katılan sanatçılar: Angelina Nedin, Arzu C. Uğur, Asuman Türkkan, Aziz Özdemir, Besi Oturan, Birsen Çimer, Cengiz Ünlütürk, Ceyda Aytaç, Güler Çimer, Günseli Yetkin, Hasan Faik Günaç, Huda Alzaydi, Hülya Taşkın, İbrahim İnak, İnci K. Gündoğan, İrem Özüpak, Kamber Kamber, Mehmet Tekirdağ, Nebiye Elmas, Ned Kamile Şentürk, Neriman Şairoğlu, Nermin Kamışoğlu, Neşe Kalınbacak, Nihal Dalmazgil, Nur Güray, Nurcan Türkoğlu, Pervin Özen, Ramise Bayramoğlu, Sabiha Küçüktüfekçi, Saffet Tuncel, Selvane Asker Bakımcı, Semahat Çin, Semiha Duman, Şehnaz Aykaç, Taner Kalkan, Tülin Türkar, Vahit Akan, Valya Dilbaz ve Hasibe Yavuz.

Açılışını 16 Ağustos'ta gerçekleştiren İda'da Yaz Coşkusu, son olarak cumartesi günü ziyaret edilebiliyor.