Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Kültür Atölyesi 18 Temmuz

18 Temmuz 2022 - Günün filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Persuasion - İkna (2022) - Carrie Cracknell

19'uncu yüzyıl İngiliz edebiyatının usta kadın kalemlerinden Jane Austen'ın 1817'de yayımlanan aynı adlı kitabından uyarlanan "Persuasion", Netflix'te gösterime girdi.

2022 ABD yapımı filmin yönetmen koltuğunda başarılı tiyatro yönetmeni Carrie Cracknell otururken, Austen'ın romanı Ron Bass ve Alice Victoria Winslow tarafından senaryolaştırıldı.

Geçtiğimiz yıl "Sea Wall/A Life" isimli Broadway oyununu yöneterek Jake Gyllenhaall ve Tom Sturridge isimleriyle çalışan Cracknell, bu filmle ilk uzun metrajlı yapımına imza atmış oluyor.

Jane Austen'ın ölümünden önce tamamladığı son romanı olan Persuasion, melankolik tonuyla dikkat çekse de Netflix, filmin romana sadık kalacağını belirterek, yapımı kitabın “modern, esprili bir uyarlaması” olarak tanımlıyor.

Başrollerinde Dakota Johnson, Mia McKenna-Bruce ve Cosmo Jarvis'in yer aldığı dram filmi, Austen'ın romanının sinemaya 5'inci uyarlanışı.

Filmin konusu:

Modern anlayışlara sahip, uyumsuz bir kadın olan Anne Elliot, züppe ailesiyle birlikte iflasın eşiğinde yaşıyordur. Anne, asil bir soydan gelen alçakgönüllü bir adamla evlenmemeye ikna edildikten 8 yıl sonra bu adamla tekrar karşılaşır. Bir zamanlar beraber olmak istemediği atılgan Frederick Wentworth, hayatına geri döndüğünde; Anne geçmişi geride bırakmak ve ikinci şanslar konusunda kalbinin sesini dinlemek arasında bir seçim yapmak zorunda kalır. Anne, gerçek aşkta ikinci şansını yakalayacak mıdır?


RAFLARDA BUGÜN

Vampir - John William Polidori

19'uncu yüzyıl İngiliz edebiyatının romantik kalemlerinden John William Polidori'nin 1819'da yayımlanan en başarılı eseri olarak değerlendirilen "Vampir"in (Orijinal adı: The Vampyre) yeni baskısı raflarda.

Fantastik kurgu çatısı altındaki modern vampir edebiyatı türünün yaratıcısı ve gotik korku edebiyatının klasik yazarlarından kabul edilen Polidori, Lord Byron’ın özel doktoru ve arkadaşıydı. Lord Byron, Percy Shelley ve eşi, Frankenstein’ın yazarı Mary Shelley’yle beraber korku hikâyeleri okudukları gecelerde doğan ve 1819’da yayımlanan Vampir, Bram Stoker’dan Anne Rice’a, Alan Ball’dan Francis Ford Coppola’ya kadar birçok sanatçıyı etkiledi.

Eser, satış kaygıları nedeniyle Lord Byron’ın ismiyle yayımlandı. Polidori hem eserini kendi ismiyle yayımlatamamanın bunalımı hem de kumar borçlarının yarattığı baskılar nedeniyle yirmi beş yaşında intihar etti. Ancak Vampir ve Polidori’nin yarattığı Lord Ruthven karakteri, iki yüz yıldır okurların hayal güçlerine ve kâbuslarına musallat olmaya devam ediyor.

Kitabın konusu:

Varlıklı bir ailenin çocuğu olan İngiliz centilmen Aubrey, yüksek sosyetenin içine yeni giren gizemli Lord Ruthven’in etkisine girer.

Lord Ruthven’in bilinmeyen geçmişi ve tuhaf davranışları Aubrey’nin merakını cezbetmektedir. Ancak genç adam, kısa sürede yeni arkadaşının şatafatlı görünümünün altında kötücül birinin gizli olduğunu keşfedecektir. İkilinin Avrupa gezileri sırasında Lord Ruthven, onlara saldıran bir grup haydut tarafından yaralanır. Son nefesini vermeden önce Aubrey’den ölümünü ve işlediği suçları toplam bir yıl bir gün kadar gizli tutmasını rica eder.

Lord Ruthven, ölümünden bir yıl sonra Londra’da tekrar göründüğünde ve Aubrey’nin kız kardeşine kur yapmaya başladığında adamın korkunç sırrı ortaya çıkar.

Dünya edebiyatının en önemli yazarlarından Johann Wolfgang von Goethe'nin “bir başyapıt" olarak nitelediği Vampir, Yankı Enki’nin önsözüyle İthaki Yayınları tarafından basıldı:

"Ama önce dünyaya vampir olarak gideceksin,

Kabrinden bir hışımla çıkacak cesedin;

Bir hayalet gibi musallat olacaksın yuvana,

Kanını emeceksin kendi ırkından her kim varsa."


SAHNEDE BUGÜN

Sevgili Arsız Ölüm Dirmit

Sanatın Güzel Halleri – Enka Açıkhava Tiyatrosu Etkinlikleri kapsamında "Sevgili Arsız Ölüm Dirmit", bu akşam İstanbul'da sahnede.

Çağdaş Türk edebiyatı yazarlarından Latife Tekin’in 1983'te yayımlanan ilk romanının tek perdelik sahne uyarlaması, bu akşam İstanbullularla buluşuyor.

Hakan Emre Ünal tarafından uyarlanan ve yönetilen oyun, romanın oyuncu kişisine dokunduğu yerden Dirmit’i, Dirmit’in anlatısı üzerinden ise romandaki diğer karakterleri tanıma ve romanın yazar-anlatıcı yoluyla kurulmuş büyülü gerçekçi dilini, karakter-anlatıcıyla en yalın halde sahneye taşıma araştırmasının bir ürünü.

Nezaket Erden’in tek kişi olarak sahneye koyduğu bol ödüllü oyun, köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini, ailenin en küçük kızı Dirmit’in gözünden anlatıyor. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tuttururken Dirmit, durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor.

Etkileyici performansıyla Dirmit'e hayat verecek olan Nezaket Erden, Sevgili Arsız Ölüm için 21.15'te 18 ENKA Eşref Denizhan Açık Hava Tiyatrosu'nda sahnede olacak.


Nilüfer

1970'li yıllardan bu yana Türk pop müziğinin önde gelen yorumcularından olan Nilüfer, İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor.

“Dünya Dönüyor”un yanı sıra, 70'ler boyunca yayımladığı “Göreceksin Kendini”, “Başıma Gelenler”, “Boşver”, “Kim Arar Seni” parçaları Türk pop müziği klasikleri arasına girdi. 1978'de Eurovision'a katılmasının ardından 80'lerin başında müzikte etkisini hissettiren arabesk akımına kapıldı. '84 albümünde “Kar Taneleri” şarkısını beraber söylediği ve 90'ların sonuna kadar birlikte çalıştığı Kayahan, Nilüfer'in müzik kariyerinde önemli bir yer tuttu. Nilüfer, 80'ler ve 90'ların ilk yarısına kadar büyük satış yakalayan pek çok albümün ardından, zirvesini "Nilüfer'le" albümüyle yaşadı. Pek çok müzisyenle çalıştığı bu albüm, “Mavilim”, “Çok Uzaklarda”, “Namussuz Akşamlar” gibi hitlerin etkisiyle 750 binin üzerinde satarak yılın en çok satan albümlerinden biri oldu. Bir sonraki albümüyle 1970'li yıllardaki hitlerini gerçekleştirdiği düzenlemelerle yeni kuşağa taşıyan Nilüfer, 2000'lerde yayınlanan birkaç albümün ardından 2011'de yeni nesil rock müzik grup ve şarkıcılarıyla birlikte seslendirdiği 12 Düet albümüyle oldukça iyi tepkiler topladı.

50 yıla varan kariyerinin en sevilen parçalarını dinleyenleri için canlı seslendirecek olan Nilüfer, bu akşam saat 21.00'de İstanbul Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde olacak.


GALERİDE BUGÜN

Elgiz Koleksiyonu'nda Mitler ve Hayaller

Arkas Sanat Merkezi ve Elgiz Müzesi’nin koleksiyonlarına karşılıklı olarak ev sahipliği yaptığı iş birliği projesi, "Mitler ve Hayaller", İzmir’de ziyaretçilerini ağırlıyor.

Billur Tansel’in küratörlüğünde hazırlanan Mitler ve Hayaller sergisi, doğa ve insanın zaman içindeki dönüşüm ve evrimleşme yolculuğunu ekozofi ve autopoïese (kendini yaratım) kavramları üzerinden tartışarak yeni bakış açıları ortaya koyuyor.

Küratör Billur Tansel’in Elgiz Koleksiyonu seçkisinden oluşturduğu Mitler ve Hayaller sergisi, farklı kültürlerden sanatçıların ekozofi kavramını nasıl ele aldıkları ve ne tarz önerilerde bulunduklarını araştırmayı hedefliyor. İki farklı bölümden oluşan serginin Mitler adlı birinci bölümünde sanatçıların işaret ettiği kaygı ve hususlara yer verilirken; Hayaller adlı ikinci bölümünde, hayallerdeki dünyaya ulaşabilmek için sanatseverlerle birlikte olası çözümler üzerinde düşünmek amaçlanıyor.

Seçkide eserlerine yer verilecek sanatçılardan bazıları: Alex Prager, Antonio Riello, Aslı Torcu, Azade Köker, Barbara Kruger, Bengü Karaduman, Burhan Doğançay, Cindy Sherman, Daniele Buetti, Danielle Kwaaitaal, Darren Almond, David LaChappelle, David Tremlett, Ergin Çavuşoğlu, Fausto Gilberti, Flavio Favelli, Friederike Feldmann, Guillermo Mora, Günther Förg, Hale Tenger, Hiroshi Sugito, Jack Vanarsky, Loris Cecchini, Murat Germen, Oleg Dou, Olivier Blanckart, Ömer Uluç, Özlem Günyol, Pan Yue, Paul Hodgson, Piero Gilardi, Pieter Ombregt, Robert Gligorov, Steinunn Thorarinsdottìr, Thomas Struth, Tomur Atagök, Veijko Zejak, Xavier Veilhan.

26 Mart'ta açılışı gerçekleştirilen sergi, 31 Temmuz'a kadar Arkas Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak izlenebilir.