6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789

Kültür Atölyesi 18 Ekim

18 Ekim 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

La croisade - Kurtarıcı (2021) - Louis Garrel


Ödüllü oyuncu Louis Garrel'in ikinci uzun metraj filmi "La croisade" günün vizyon filmi.

2021, Fransa yapımı filmin senaryosu, Jean-Claude Carrière ve Louis Garrel tarafından Naïla Guiguet ortaklığında yazıldı.

Filmin başrollerinde Fransız aktris ve model Laetitia Casta, Joseph Engel ve yönetmen Louis Garrel yer alıyor.

Dünya prömiyerini 12 Temmuz 2021'de Cannes Film Festivali'nde gerçekleştiren La croisade, Buenos Aires Uluslararası Bağımsız Film Festivali'nde ulusal yarışma ketagorisinde En İyi Film ödülüne aday gösterildi.

Filmin konusu:

Abel ile Marianne, on üç yaşındaki oğulları Joseph’ın en değerli eşyalarını gizlice sattığını fark ederler. Çok geçmeden Joseph’ın tek başına olmadığını öğrenirler. Tüm dünyada yüzlerce çocuk gizemli bir projeyi finanse etmek için iş birliği yapmaktadır. Hedefleri de gezegeni kurtarmaktır.

La croisade, oğullarının evdeki değerli eşyaları sattığını öğrenen bir anne-babanın hikâyesini konu ediyor. Abel ve Marianne, 13 yaşındaki oğulları Joseph ile sıradan bir hayat yaşayan bir çiftir. Ancak bir gün çift, oğullarıyla ilgili beklenmedik bir şey keşfeder. 13 yaşındaki çocuk, gezegeni kurtaracağına inandığı Afrika'daki gizli bir ekolojik projeyi finanse etmek amacıyla anne ve babasının değerli eşyalarını satar. Çok geçmeden Joseph’ın tek başına olmadığını öğrenen Abel ve Marianne, tüm dünyada yüzlerce çocuğun bu gizemli projeyi finanse etmek için iş birliği yaptığını öğrenir.



RAFLARDA BUGÜN

Garam - Jehan Barbur


Sevilen yorumuyla Türk müziğinin öne çıkan isimlerinden Arap asıllı Türk şarkıcı ve yazar Jehan Barbur'un son şiir kitabı "Garam", yeni çıkanlar raflarında.

Dizelerindeki ritimle dinleyicisini müzikten edebiyatın alanına çekerek okurları arasına ekleyen Barbur, Garam'ı İnkılap Kitabevi imzasıyla yayımladı.

Tanıtım bülteninden:

"Sonra ne oldu? İnsan, ona öğretilen yalanı yaşamak için yeni yalanlar yazdı. Yalandan bir hayatın içine kendini önemlice koydu. Esnemeyi yadsımış, Tanrısız bir dinin kuralını işler kıldıkça kendini önemden saydı. Sevdi insan yalanı ve yalanmayı... Kimileri buna ömür kimileri vecibe dedi.

İçimden hep 'Uyanmalıyım' duasını sayıklamışım. Belli ki hâlâ tuhaf bir uykudayım."



SAHNEDE BUGÜN

Toplu Hikâyeler


Pulitzer ödüllü Amerikan oyun yazarı ve Yale Üniversitesi Profesörü Donald Margulies'in 1996 yılında kaleme aldığı "Toplu Hikâyeler" (Orijinal adı: Collected Stories), bu akşam Başkentli izleyicisiyle buluşuyor.

Oyun, Murat Somer çevirisi ve Amerikan aktör ve Bilkent Üniversitesi tiyatro profesörü Jason Hale yönetmenliğinde sahneye konuluyor.

Toplu Hikâyeler'de, Ruth Steiner'a Sükun Işıtan ve Lisa Morrison'a Elif Kaman hayat veriyor.

Oyunun konusu:

Yüksek lisans öğrencisi olan Lisa Morrison, edebiyat dünyasındaki idolü Ruth Steiner’den ders aldığı için çok heyecanlıdır. Yıllar geçtikçe Ruth’un asistanı ve dolayısıyla arkadaşı olan Lisa, bir yandan da Ruth’un yardımıyla yazarlığını geliştirir.

Acaba Lisa’nın kariyeri çiçek açarken ve Ruth’unki solarken, bu usta ve öğrencisi arasındaki ilişki hırs, rekabet ve kaçınılmaz ihanetten sağ kurtulabilecek mi?

Pulitzer drama ödülü finalisti Toplu Hikâyeler, bu akşam saat 20.00'de Şinasi Sahnesi'nde.



Guitar Hearts: Yoav Eshed Trio


Başkentli müzikseverler bu akşam, Jazz Expose kapsamında sahnede olan Yoav Eshed Trio konserinde buluşuyor.

İsrail'de doğan, New York'ta yaşayan caz gitaristi ve besteci Yoav Eshed'in, Guitar Hearts başlığında bir araya gelen iki müzisyenle sahne alacağı konserde caz müzikseverler unutulmaz bir akşam yaşayacak.

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında sahneyi paylaşacak olan üçlü, gitarda Yoav Eshed, basta Ben Tiberio ve davulda Alon Benjamini'den oluşuyor.

Tanıtım bülteninden:

Yoav Eshed Trio (Guitar Hearts) ile gitar, bas ve davul heyecan verici bir yolculuğa hazır olun. NYC sahnesinin en genç, yaratıcı caz müzisyenlerini bir araya getiren grup, 18 Ekim’de CerModern’de!

İsrail’de doğan besteci Yoav Eshed, Brooklyn New York’ta yaşıyor. Gitarı 13 yaşında eline alan sanatçı, bir piyanist yaklaşımıyla gitar çalmanın kendine özgü yolunu buldu. Ari Hoenig, Dayna Stephens, Lau Noah gibi dünya çapında meşhur olan müzisyenlerle çalıyor.

Yoav Eshed Trio, bu akşam saat 20.00'de CerModern sahnesinde.



GALERİDE BUGÜN

Hibrit Mekânlar


İstanbullu sanatseverlerin bugünkü kültür-sanat durağı, küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez'in gerçekleştirdiği "Hibrit Mekânlar" başlıklı koleksiyon sergisi.

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu seçkisi Hibrit Mekânlar, Perili Köşk için özel olarak üretilmiş eserlerle birlikte, mimarinin perspektifinden “var olmayan”, sürekli olarak değiştiği için çok katmanlı bir karaktere sahip olan müze mekânını büyüteç altına alıyor.

2011’de “ofis içinde sanat merkezi” konseptiyle izleyicilere kapılarını açan Borusan Contemporary, yeni medya alanına yoğunlaşan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu ve sergileriyle farklı duyulara hitap eden sıra dışı görsel tecrübeleri Perili Köşk’te izleyicilere sunmaya devam ediyor. Özellikle pandemi sırasında yeniden tartışmaya açılan “Sanat için yeni alanlar neler olabilir?” sorusu, bir anlamda sanat kurumlarının fonksiyon ve kavramlarıyla dijital ulaşılabilirliğini gündeme getiriyor.

Sergi, Perili Köşk’ün hibrit yapısını ele alarak mimarinin çağdaş sanat karşısındaki konumlarına odaklanırken çağdaş sanatla güncel mimarlık arasındaki diyaloğu yoğunlaştırmayı hedefliyor.

Yaratıcı düşünceleri belli bir çerçeve içine alarak sınıflandırmanın mümkün olmadığı günümüz dünyasında mimari, mekânsal tasarımdan öteye geçen sosyal, politik ve ekolojik duruşlarla henüz çağdaş sanatın sözlüğünde olmayan kavramları tartışmaya açarak çeşitli soruları gündeme getiriyor.

Mekânın demokratikleşmesinden, çok amaçlı kullanım yerine çok odaklı dönüşümden ne anlıyoruz? Klasik müze olgusu deri değiştirirken yeni bir izleyici kitlesine mi ihtiyaç duyuyor? Yaratıcı mimarinin perspektifinden bakıldığında tüm bu sorular çerçevesinde mimarlıkla çağdaş sanat arasındaki yakınlaşmayı fark etmemek imkansız.

Yeni ve daha önceki gerekliliklerin aşıldığı bir döneme doğru ilerlerken mimarların farklı bir yorum ve eylem planı geliştirdiklerine tanıklık ediyoruz. Borusan Contemporary’nin yeni koleksiyon sergisi, bu kırılgan fay hattı üzerinde çoğu kez altında koruyucu bir ağ olmadan ilerleyen yaratıcıları bir araya getiriyor.

Hibrit Mekânlar, çağdaş sanatla güncel mimarlık arasındaki diyaloğun merkezine Perili Köşk’ü yerleştirerek sıcak ve henüz ismi konulmadığı için heyecan uyandıran yakınlaşmaları araştırıyor.

Açılışı 17 Eylül'de gerçekleştirilen sergi, 27 Ağustos 2023'e kadar Yusuf Ziya Paşa Köşkü / Perili Köşk'te izlenebilir.