Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Kültür Atölyesi 17 Kasım

17 Kasım 2022 - Günün filmi, kitabı, sahne etkinlikleri ve sergisi...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

The Snow Queen & The Princess - Karlar Kraliçesi ve Prenses (2022) - Aleksey Tsitsilin & Andrey Korenkov


2012 yapımı The Snow Queen sersinin beşinci devam filmi "The Snow Queen & The Princess", günün vizyon filmi.

2022, Rusya yapımı filmin yönetmenliğini Aleksey Tsitsilin ve Andrey Korenkov; senaristliğini Korenkov, Tsitsilin ve Vladimir Nikolaev üstleniyor.

Filmin konusu:

Huzurlu bir kasabada yaşayan Gerda ve Kai, herkesin donmasına sebep olan bir olaya çözüm bulmak için heyecanlı bir serüvene çıkar.

The Snow Queen & The Princess, herkesin dondurulmasına neden olan bir olayın çözümünü bulmak için zorlu bir maceraya atılan, Gerda ile Kai'nin hikâyesini konu ediyor. Sessiz sakin bir kasabada yaşayan Gerda ile Kai, zorlu bir durumla karşı karşıyadır. İnsanlar nedeni bilinmeyen bir şeyden dolayı donmaktadır. Bu gizemli olayı çözüp, insanların eski haline gelmesini sağlamak isteyen ve harekete geçen Gerda ile Kai, bu süreçte kendilerini zorlu bir maceranın içinde bulur.



RAFLARDA BUGÜN

Keşke Yüzüme Baksanız - Halil Yörükoğlu


Yaşar Nabi Nayır Edebiyat Ödüllleri'nde "dikkate değer öykücü"lerden biri olarak anılan Halil Yörükoğlu'nun son öykü kitabı "Keşke Yüzüme Baksanız" raflardaki yerini aldı.

İletişim Yayınları tarafından basılan kitap, kurmacayla gerçek hayat arasında güçlü bir köprü kuran yazarın, çağdaş Türk edebiyatına son katkısı.

Tanıtım bülteninden:

“Kendimi lavaboya soksam, suyu da buz gibi açsam, bir elimle şampuanı döküp diğer elimle saçlarımı okşasam. Kendime yetsem ya ben. Ağladıkça gözlerimin rengi ortaya çıksa. Şampuanların arasından yeniden ağlasam pazarlar gene eski pazar olur mu acaba? Kokular peşimi bırakır mı?.. Şimdi ben bu pazarları yeniden yaşayamayacağımı, kaç zamandır kahvaltıdan tiksindiğimi, tavaları masa örtüsüne yapıştırdığımı mı anlatayım bu insanlara?..”

Tatlı sersemler, aşkzedeler, bir türlü olduramayan beceriksizler, mutfağa giren karıncaları suyla boğup öldürenler, zamana ayak uyduramayanlar, acı çeken erkek enkazından bildirenler...

Terk edilmenin acısına ilaç olur mu şarkılar? Televizyon da olmasa ne yapar bu yalnızlar? Sahi günlerden hangi dizi bugün?

Halil Yörükoğlu, kurmaca ile gerçek hayat arasında güçlü bir köprü kuruyor. Anlattıklarıyla bizi kendi yaşanmışlıklarımıza götürüyor.

Keşke Yüzüme Baksanız, hayatın içinden usulca çekilmiş fotoğraf kareleri gibi öykülerin kitabı.



SAHNEDE BUGÜN

Roma Hamamı


Tiyatrocu ve yazar Stanislav Stratiev'in 1974 yılında tiyatroya adım attığı oyunu "Roma Hamamı" bu akşam, prömiyeriyle Başkentli izleyicisi için sahnede.

Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu eser, Hüseyin Mevsim çevirisi ve Edip Tümerkan yönetmenliğiyle izleyicisiyle buluşuyor.

Roma Hamamı'nın oyuncu kadrosunda Zafer Güllü, Tolga Tuncer, İlknur Burcu Akpınar Toprak, Murat Kesim, Akın Berk Sağıroğlu, Onur Kayabaşı yer alıyor.

Oyunun konusu:

Bulgar yazar Stanislav Stratiev bu oyunda, bir insanın çarpıtılan insanlık kavramına karşı ayakta durma mücadelesini anlatıyor.

Tatile giden İvan Antanov, evinin döşemelerindeki sorunun tamir edilmesi için anahtarlarını ustalara bırakmıştır. Ve döndüğünde…

İnsan olmak, insanca yaşamak ne kadar zor olabilir ki...

Tek perdelik Roma Hamamı, bu akşam saat 20.00'da prömiyeriyle İrfan Şahinbaş sahnesinde.



Arda Kemirgent


Uzun yıllar Son Feci Bisiklet grubunun solistliğini yapan Arda Kemirgent, yeni solo projesiyle bu akşam Başkent'te sahne alıyor.

Arda Kemirgent bir yandan solo kariyeri için yeni kurmuş olduğu band ile sahnelere hazırlanırken diğer yandan da yine kendi adıyla çıkaracağı yeni albümünün hazırlıklarını sürdürüyor. Bugüne kadar konserlerinde dinleyicileri tarafından sevilen ve kült olmuş şarkılarından bir seçki yaparak oluşturacağı playlist ile konserlerine hız kesmeden devam ediyor.

Arda Kemirgent, bu akşam saat 21.00'de IF Performance Hall sahnesinde.



GALERİDE BUGÜN

Geniş Şimdiki Zaman


ArtOda Alfa 2022 jürisinin seçtiği Müge İrem Beyazıt ve Ekin Ünal'ın ilk kişisel sergisi, "Geniş Şimdiki Zaman", İstanbullu sanatseverin bugünkü kültür-sanat durağı.

Müze Evliyagil bünyesinde, kısa süreli sergi ve projelerin gerçekleştirildiği ArtOda, "Alfa 2022" açık çağrısının beşincisini tamamladı.

Geniş Şimdiki Zaman, bağlamsal ve zamansal olarak meşru kabul edilen, varoluşun içinde bağlanan ve düğümlenen dikişleri sökme denemesi olarak izleyicilerle buluşuyor. Sergi, çizgisel anlaşılan kimlik kazanma, ilişkilenme, üretme ve tüketme süreçlerinin görünür sıralamalarını bozarak, kronoloji ötesi doğalarına odaklanıyor. Bu süreçler esnasında ortaya çıkan dolaşıklıkların algısal ve maddesel ağırlıklarını, kalıcılık ve geçiciliklerini inceleyerek; yeterince uzağa yürüyerek başladığı noktaya varmaya çalışıyor. Sergi, özne-nesne ve neden-sonuç ilişkileri arasındaki, görünüşte tek yönlü akışa müdahale ederek; aktif, reaktif ve pasif kavramlarının aralarındaki sınırsal mutlaklığı sorguluyor.

Ankara merkezli sanatçı ikilisi "_sojörn", Müge İrem Beyazıt ve Ekin Ünal’dan oluşuyor. İş birlikçi sanat uygulamaları ve çalışmaları sırasında tanıştıktan sonra 2019’da beraber üretime başlayan sanatçı, tasarımcı ve mimarlar ikilisi ortak üretimlerini mekânlar, karşılaşmalar ve materyaller ile harmanlıyor. Sanatçının esas olarak üretimlerinin ana malzemelerini bulunan nesneler, plastik atıklardan yapılmış levhalar ve artıkları oluşturuyor.

Açılışı 15 Ekim'de gerçekleştirilen Geniş Şimdiki Zaman, 31 Aralık'a kadar 11.00-17.00 saatlerinde Müze Evliyagil ArtOda'da izlenebilir.