Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789

Kültür Atölyesi 14 Eylül

14 Eylül 2022 - Günün filmi, kitabı ve sahne etkinlikleri...

Gülara Subaşı

BEYAZ PERDEDE BUGÜN

Where the Crawdads Sing - Kya'nın Şarkı Söylediği Yer (2022) - Olivia Newman


Delia Owens'in 2018 yılında yayımlanan aynı adlı çok satan romanından uyarlanan "Where the Crawdads Sing", günün vizyon filmi.

Amerikan yönetmen Olivia Newman'ın ikinci uzun metraj filmi olan 2022, ABD yapımı Where the Crawdads Sing'in senaryosunu Lucy Alibar kaleme aldı.

Filmin yapımcılığını Amerikan aktris Reese Witherspoon ve Amerikan film yapımcısı Lauren Levy Neustadter üstleniyor.

Grammy ödüllü Amerikan şarkıcı-söz yazarı Taylor Swift, film için "Carolina" isimli şarkıyı yazdı ve seslendirdi. Swift, yıllar önce kitabı okuduğunda kitapta kaybolduğunu ve filmin çekildiğini duyduğunda yapım için ruhani bir şey yaratmak istediğini belirtti.

Dünya prömiyeri New York City'deki Modern Sanat Müzesi'nde gerçekleştirilen film, "Sırlar yüzeyin hemen altına gömülüdür" sloganıyla izleyicisiyle buluştu.

Filmin başrollerinde Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith ve Harris Dickinson yer alıyor.

Filmin konusu:

Where the Crawdads Sing, Kuzey Carolina'nın tehlikeli bataklıklarında yalnız büyüyen, ailesi tarafından terk edilmiş Kya'nın öyküsünü anlatıyor. Yıllarca, bataklıkta yaşayan kız hakkındaki söylentiler, Barkley Cove sakinlerinin en sevdiği konudur fakat bu söylentiler zeki ve duygusal Kya'nın kasabadan ve insanlarından uzaklaşmasına sebep olur. Kasabadan iki genç adamla yakınlaşan Kya kendisini yavaş yavaş dış dünyaya açar, Kya için kasabanın sıradan dünyasına dair her şey yeni ve şaşırtıcıdır; ancak bu gençlerden biri ölü bulunduğunda, kasaba sakinleri Kya'ya baş şüpheli olarak bakmaya başlar. Dava ilerledikçe, gerçekte ne olduğu giderek daha gizemli bir hal alır.

The Washington Post eleştirmenlerinden Pat Padua film için şunları söylüyor: "İlk kez yönetmenlik yapan Olivia Newman, Delia Owens'ın 2018'de en çok satan kitabını uyarlayarak, bazen bir Nicholas Sparks melodramını anımsatan büyük fırça darbeleri kullanarak Güney bataklığının yemyeşil bir resmini çiziyor. Yine de tüm doğal güzelliğin altında gerçekten karanlık bir şey gizleniyor."



RAFLARDA BUGÜN

Bilinmeyen Ülkede Yolculuk - David Park


İrlandalı yazar David Park'ın 2018 yılında yayımlanan psikolojik kurgu romanı "Bilinmeyen Ülkede Yolculuk" (Orijinal adı: Travelling in a Strange Land), yeni çıkanlar raflarında.

İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Çağda Dünya Edebiyatı kategorisinde basılan kitabın Türkçe çevirisi Hüseyin Gündoğdu'ya ait.

Kitabın konusu:

Dünyanın kardan bir pelerine büründüğü, yolların uçsuz bucaksız bir beyazlıkta kaybolduğu bir kış gününde karşılaşabileceği tüm tehlikeleri göze alan Tom, Sunderland’daki öğrenci evinde mahsur kalan hasta oğlunu eve getirmek için arabasıyla Belfast’tan yola çıkar. Fakat bu yalnız yolculukta ona; Noel neşesini binbir çabayla aileye geri getirmeye kararlı karısı, eve dönüşünü sabırsızlıkla bekleyen küçük kızı, ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir türlü bağ kuramadığı oğlu, hayal kırıklıklarıyla dolu kariyeri ve kendini gaipten bir ses olarak hatırlatan diğer oğlu Daniel eşlik edecektir.

Çağdaş İrlanda edebiyatının son yıllarda adından övgüyle söz ettiren, ödüllü yazarlarından David Park’tan babalar ve oğullar, peşimizi bırakmayan sırlar ve duyguların donup yeniden canlandığı anlar üzerine yalın, şiirsel, ustalıklı bir üslupla yazılmış unutulmaz bir roman.

“David Park, İrlanda’nın en önemli romancılarından biri.” -Roddy Doyle

“Her cümlesi hissedilerek yazılmış bu eserinde Park, sivri tepeleriyle, tekinsiz uçurumlarıyla nefes kesici vecesur bir romana imza atıyor.” -Claire Kilroy, The Guardian

“Baba oğul ilişkilerini hümanist bir yaklaşımla ele alan, paylaşmaktan mutluluk duyacağım, zarif bir roman.” -Brian McGilloway, Irish Times, Yılın Kitapları



SAHNEDE BUGÜN

Ahududu


Amerikan oyun yazarı Joseph Otto Kesselring'in 1939'da Broadway şovu olarak yazdığı "Ahududu" (Orijinal adı: Arsenic and Old Lace) isimli komedi oyunu, bu akşam İzmir'de sahnede.

Nedim Saban uyarlaması ve yönetmenliğiyle sahneye konan oyunda; Suna Keskin, Melek Baykal, Nedim Saban, Cem Güler, Halim Ercan, Bülent Seyran, Dicle Alkan, Birol Engeler, Özgür Yetkinoğlu performansıyla izleyicisiyle buluşuyor.

Oyunun konusu:

Evliliğe karşı fikirleriyle bilinen oyun yazarı Mortimer Brewster, yanında büyüdüğü halalarının kapı komşusu olan Elaine Harper ile gizlice evlenir. Hâlâ Brooklyn'deki eski evlerinde yaşayan teyzeleri ve onlarla yaşayıp kendini Theodore Roosevelt sanan kardeşi Teddy'ye bu haberi vermeyi ve ardından karısıyla birlikte balayına gitmeyi planlar. Ancak gittiği evde bulduğu ceset onun tüm planlarını alt üst eder.

Tanıtım bülteninden:

Dünyanın en çok oynanan komedilerinden biri olarak tiyatro tarihine geçen “Ahududu”, Tiyatrokare’nin yeni yorumuyla Nedim Saban imzasıyla sahnede...

Dünyanın en büyük starları tarafından yorumlanan ve Cary Grant’ın başrolde oynadığı bir film olarak da bilinen Arsenic and Old Lace, Türkiye’de daha önceleri Suna Pekuysal, Vasfi Rıza Zobu, Ani İpekkaya gibi ustalar tarafından oynanmıştı.

Oyunun yeni prodüksiyonunda başrollerde Suna Keskin ve Melek Baykal var. Melek Baykal, yıllar sonra bu oyunla sahneye dönüyor. Nedim Saban da uzun yıllar sonra sahneye oyunun delisi rolüyle dönüyor. Oyunun diğer rollerinde Cem Güler, Halim Ercan, Dicle Alkan, Birol Engeler, Özgür Yetkin ve Bülent Seyran var.

Çok güleceğiniz kesin ama bakalım, iki yaşlı kadının yalnızlığa buldukları çareyi beğenecek misiniz?

Usta oyuncuların usta performanslarıyla tiyatro ve sinema tarihine damga vuran bir hikâyenin sahne temsili için Ahududu, saat 21.00'de Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu'nda.



İrem Derici


Türk pop müziğinin en enerjik ve esprili kadın vokallerinden İrem Derici bu akşam, Bursalı dinleyenleriyle buluşuyor.

Pop müziğin hit parçalarını milyonlarla buluşturan Derici, 10 yıla varan müzik kariyerinin en sevilen çıktılarını sevenleriyle birlikte söylemeye geliyor.

İlkokulda başladığı MSÜ Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü'nü liseyle beraber bitiren sanatçı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun olduktan sonra Pazarlama İletişimi yüksek lisans programı devam ederken O Ses Türkiye’ye katılır ve yarı finale kadar yükselir. Aynı dönemde Monopop isimli grubuyla Türkiye’nin birçok yerinde sahne alır.

2012 Kasım ayında ilk single’ı "Bensiz Yapamazsın" ile profosyonel müzik hayatına başlayan Derici, bu single’la Türkiye Müzik Ödülleri’nde En İyi Çıkış Yapan Sanatçı adaylığını kazanır. 2013 Mayıs ayında söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan "Düşler Ülkesinin Gelgit Akıllısı" şarkısıyla çok büyük bir ivme yakalayan Derici, müzik listelerinde üst sıralarda kalan hit parçalarıyla Türk pop müziğine yön vermeye devam ediyor.

Hareketli sahne performansı ve sevilen şarkılarıyla İrem Derici, bu akşam saat 21.15'te Bursa Kültür Park Açıkhava Tiyatrosu sahnesinde.



GALERİDE BUGÜN

Duygular Coğrafyası Ankara


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nin bu yıl 8'incisini Duygular Coğrafyası Ankara temasıyla düzenlediği sergi bugün açılıyor.

Sergide, 11 farklı atölyenin mart ve eylül ayları arasında gerçekleştirdiği çalışmalarla kente daha bütüncül bir yaklaşımla bakmak; Ankara'ya, Ankara'nın insanlarına ve onların duygularına odaklanmak hedefleniyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi daha önceki sergilerde Ankara‘nın kent merkezleri Ulus ve Yenişehir'e odaklandı. 2019 yılında Bilinmeyen Ulus sergisiyle Ulus'un bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmayı hedefledi. 2020 yılında pandemi sebebiyle yarım kalan ve Yenişehir'in değişken yapısını irdeleyen “Yarım Kalan Yenişehir” sergisini 2021 yılında izleyiciyle buluşturdu.

Şubenin, yöntemsel olarak “Bilinmeyen Ulus” ve “Yarım Kalan Yenişehir” projelerinde olduğu gibi, sergi ürünleri yine bir dizi atölyenin çıktısı olarak üretildi. Atölyeler; kolektif ve interdisipliner üretim sürecini teşvik etmenin yanı sıra bütünleştirici, kapsayıcı, eşitlikçi ve adaletli bir bakış açısını benimsedi.

Sergi açılış kokteyli, bugün 19.00'da gerçekleştirilecek. Duygular Coğrafyası Ankara, 16 Ekim'e kadar Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Osman Hamdi Bey Sergi Salonu'nda izlenebilir.