Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri başladı

60. Ulusal, 34. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri, dün Nevşehir'de başladı.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- 60. Ulusal, 34. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri, dün Nevşehir'de başladı.

Etkinliğe; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Genel Sekreteri Neslihan Hancıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Akın ve Eren Erdem, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altınok, Hacıbektaş Kaymakamı İbrahim Engin Şenay katıldı.

Haci Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü 29 Ekim Kadınları Derneği Genel Başkanı, Avukat Şenal Sarıhan'a, Hacı Bektaş Veli Onur Ödülü Prof. Dr. Sırrı Bektaş’a verildi. Ödülleri sahiplerine Kemal Kılıçdaroğlu takdim etti.

Öğretileri, asırlar ötesine uzanan barış ve kardeşlik mesajlarıyla insanlığın yolunu aydınlatan Hacı Bektaş Veli'nin, yaşayıp vefatında defnedildiği Hacıbektaş, 16-18 Ağustos'ta düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinden ziyaretçileri ağırlayacak.

"İLİMLE ARAŞTIRMALI"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün düzenlenen törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bilime ve bilimsel araştırmaya çok önem veren Hacı Bektaş-ı Veli, bu konuda nasıl bir yol izleneceğini şöyle anlatmaktadır: ‘İlimle araştırmalı, izlemeli, gözlemeli ve arştan yerin altına kadar her ne varsa kendinde bulmalıdır.’ Bu aynı zamanda, akıl ile adaleti bulmaktır. Hacı Bektaş’ın öngördüğü adalette; ama, fakat, ancak, lakin ile başlayan ve adaleti ve adalet arayışını daraltan, erteleyen veya ertelettiren, adaletin gücünü ve etkisini azaltan bahane ve gerekçelere yer yoktur. Daha önce İstanbul’da yaptığım bir konuşmada da ifade etmiştim; Bir ülkede adalet varsa onun etrafında biliniz ki hukukun üstünlüğü, denetlenebilirlik, hesap verebilirlik, can ve mal güvenliği, şeffaflık, eşitlik, kadın-erkek eşitliği, çocuğun üstün yararı, liyakat, özgürlük, hakça bölüşüm, emeğin üstünlüğü, nitelikli ve kaliteli eğitim, insan ve doğa hakları vardır.” 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

“AYDINLANMA MEŞALESİ TAŞIDILAR”

"Belki kaçınılmaz olarak şu soruyu da kendimize sormalıyız: 13’üncü yüzyılda İslam coğrafyasında yaşanan mucize, neden bugün kendini korkunç bir karanlığa bıraktı? 700 yıl önce robotik alanını kuran El Cezerî’yi, matematikte Harezmi’yi, astronomide Ali Kuşçu’yu, coğrafyada İbn-i Batuta’yı yetiştiren İslam dünyasında, bugün her dört kişiden biri okuma-yazma bilmiyor. Bir zamanlar bilimin, felsefenin açıkça tartışıldığı, düşünce özgürlüğünün çok geniş olduğu koca bir coğrafyada, bugün insanlar düşünceleri yüzünden işkence görüyor, hapse atılıyor, öldürülüyor, neden? Birleşmiş Milletler Arap Kalkınma Teşkilatı raporuna göre, sadece Arap dünyasında kadınların yarısı okuma-yazma bilmiyor, neden? O zaman bugün, yaşadığımız tabloyu hep birlikte sorgulamalıyız. Aksi halde ülkemize de insanımıza da insanlığa da hizmet etmiş olmayız. Oysa Hacı Bektaş-ı Veli 13’üncü yüzyılda, ‘Kadınları okutunuz’ der. Kadın-erkek eşitliğini savunur ve döneminde Hatun Ana, yani Kadıncık Ana, önderliğinde kurulan -ki bu dünyada bilinen ilk kadın örgütlenmesidir- Anadolu Bacıları Teşkilatı’nın kurulmasına büyük destek verir. İşte Hacı Bektaş-ı Veli ve diğer Anadolu erenleri, bu ilkeleri dillendirerek Anadolu ve Balkanlar’daki aydınlatmayı başlatmışlardır. Çünkü onlar, ellerinde kılıç değil, aydınlanma meşalesi taşımışlardır. Yaşamları boyunca, hakkı ve adaleti savunmuşlardır. O kadar ki toplum, Hacı Bektaş-ı Veli’nin güvercin donuyla Anadolu’ya geldiğini kabullenir. Çünkü o; barışın, huzurun, birlikte yaşamanın öncüsü olmuştur. Kimseyi ötekileştirmemiş; o, kendi deyimiyle 72 milleti bir görmüştür."