Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
Mehmet Ali Erbil kumarbaz
Mehmet Ali Erbil kumarbaz
123456789
Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Umut Akyürek, kızı Melek Bal Ertuğrul ile
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Küçük Prens Haliç Kongre Merkezi'ne geliyor
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
Ferdi Tayfur'un oğlu yıllar sonra ortaya çıktı
Mehmet Ali Erbil kumarbaz
Mehmet Ali Erbil kumarbaz
123456789

Erzurum, gastronomide atağa geçiyor

Son 5 yılda 59 coğrafi tescilli ürüne ulaşan kentin su böreği, civil ve göğermiş peyniri tescilli.

Haber Merkezi

ERZURUM - Kış turizmi, tarihi yapıları ve geniş coğrafi güzellikleri ile öne çıkan Erzurum'da son yıllarda artan coğrafi işaret tescil belgeleri, kentin adını gastronomide de öne çıkartıyor.

2018'de 6 coğrafi tescilli ürünü olan kentte, Erzurum Ticaret Borsasında kurulan özel ekibin Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı coğrafi işaret tescil başvurularıyla bu sayı 59'a çıktı.

Türkiye'de en fazla coğrafi işaret tescili bulunan 3. kent olan Erzurum'da, yöresel lezzetlerin endüstriyel olarak yaygın hale getirilmesi için projeler geliştiriliyor.

Bu kapsamda Erzurum Ticaret Borsası tarafından yürütülen çalışma kapsamında, daha önce Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen su böreği, civil peynir ve göğermiş peynirin, Avrupa Komisyonunda coğrafi işaret tescili alması için başvuru yapıldı.

Erzurum su böreği, kadayıf dolması, demir tatlısı, civil ve göğermiş peynir, babaanne pastası, kara fatma çorbası, Erzurum mantısı, dut çullaması, kıtlama şeker, ayran aşı, pekmezli baklava, peynir helvası, kesme aşı çorbası gibi birçok lezzetin tescillendiği kentte gastronomi ile turizmi entegre etmek için çalışmalar yürütüyor.

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, 2018'de gastronomi ve yöresel lezzetler potansiyeli ile alakalı bir çalışma yaptıklarını ve başvuru rekoru kırdıklarını söyledi.

Bir ürünün tescil edilmesinin uzun bir süreç olduğunu aktaran Oral, tescil edilen her ürünün tarihi bağı, endemik bitki bağı, nasıl yapıldığı, hangi aşamalardan geçtiği gibi birçok formatın hazırlandığını anlattı.