6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
6 sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
Künhü'l Ahbar basıldı
Künhü'l Ahbar basıldı
123456789

Efsane sanatçı uğurlanıyor...

Nahif sesiyle bir döneme damga vuran unutulmaz sanatçı İlhan İrem, bugün son yolculuğuna uğurlanıyor...

Çağla Göksel Çakır

ANKARA- Kadife sesiyle gönüllere taht kuran efsane sanatçı İlhan İrem, son yolculuğuna uğurlanıyor. Şarkıların romantik kralı İrem, 67 yaşında böbrek yetmezliği nedeniyle hayata veda etti. Tam 7 kez "Altın Plak"ın sahibi olan İrem’in cenazesi, vasiyeti üzerine bugün Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) törenin ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Unutulmaz şarkıların nahif sesi, söz yazarı İlhan İrem'in vefatı sevenlerini yasa boğdu. Yıllara meydan okuyan unutulmaz şarkılara hayat veren İrem, müziğin devrimcisi olarak tanınıyordu.

Sanatçının vefatının ardından eşi Hansu İrem, sanatçının üç vasiyetini açıkladı. Tabutunun Türk bayrağına sarılmasını isteyen İrem, kendisi için AKM'de tören yapılmasını ve Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilmesini istiyordu. 

"Tüm zamansızlıkları içinde sevginin..."

İlhan İrem için ilk tören vasiyeti üzerine Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde saat 12.00'de düzenlenecek. Sanatçının cenazesi, buradaki törenden sonra Bebek Camii'ne götürülecek. Kılınacak cenaze namazının ardından efsane isim, Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek. İrem sosyal medya hesabı Instagram'dan en son 27 Şubat günü yaptığı paylaşımın altına şu notu düşmüştü: "Tüm zamansızlıkları içinde sevginin..."

7 kez "Altın Plak"ın sahibi oldu

Unutulmaz sanatçı İlhan İrem, 1 Nisan 1955'te Bursa'da doğdu. 1969 yılında ortaokul son sınıftayken, okul orkestrasının solisti olarak müziğe ilk adımını attı. 1970 yılında liselerarası müzik yarışmasında "Meltemler" adını verdikleri orkestraları ile Marmara Bölgesi birincisi oldu. Plak firmasının bestelerini başka sanatçılara söyletme isteğini geri çeviren İlhan İrem'in her yaptığı 45'lik liste başı oldu. Şarkılarının yanı sıra 5 kitabı bulunan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 7 kez "Altın Plak"ın sahibi oldu. Pek çok kez "yılın erkek sanatçısı", "yılın sanatçısı" ve "yılın şarkısı-albümü" ödüllerine layık görüldü.

Sanatçı, 1973'te kendi imkanlarıyla ilk 45'lik plağını çıkardı. 1973-1981 arasında, 10 adet 45'liği yayımlanan başarılı sanatçı, 1979'da yayımladığı senfonik yapıdaki "Sevgiliye" uzunçalar plağıyla akademik bir çalışma yaparak, müzik yaşamında yeni bir yola girdi.

Gazeteciler Özel Ödülü'nü kazandı

"Sevgiliye" albümünde kendi yazdığı sözler dışında, bir Nazım Hikmet şiiri olan "Hoşgeldin"i besteleyip seslendiren sanatçı, 1984'te Bulgaristan'da düzenlenen Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etti ve Gazeteciler Özel Ödülü'nü kazandı.

Yalnızca kendi yapıtlarını seslendirmeyi sürdüren, kendine özgü bir ekol oluşturan İrem, 1980'li yıllarda öykülerini besteleyerek kurguladığı uzun soluklu müzik yapıtlarıyla, senfonik rock tarzında çalışmalara yöneldi.

Sanatçının, hikayeleri, denemeleri, şiirlerinin yer aldığı yedi kitabı yayımlandı.

Soyut resim çalışmaları da yapan sanatçı, Bursa, Ankara, Antalya, Kuşadası, Dikili, İstanbul, Gölcük ve İzmir'de kişisel resim sergileri açtı. Birçok ödül alan ve 7 altın plak kazanan sanatçı, hayranları tarafından "çağdaş bir ozan" olarak görülüyordu.

"Halley" ile Eurovision'da Türkiye'yi temsil etti

İlhan İrem'in 1986 yılında sözlerini yazdığı "Halley" Melih Kibar tarafından bestelendi ve Türkiye'ye Eurovision Şarkı Yarışması'nda o yıla kadar alınan en iyi dereceyi getirdi.

44 yıllık sanat hayatı boyunca bestelerini kendinden başkalarının seslendirmesine, filmlerde, reklamlarda kullanılmasına izin vermeyen İlhan İrem, 2017'de artık uygun koşullarda eserlerinin seslendirilebileceğini açıklamıştı.

İrem, bir konserinde tanıştığı hayranı Hansu İrem ile evliydi. 

İlhan İrem albümleri

Sevgiliye (1979)

Bezgin (1981)

Pencere (1983)

Köprü (1985)

Ve Ötesi (1987)

Dünden Yarına (1988)

Uçun Kuşlar Uçun (1989)

İlhan-ı Aşk (1992)

Koridor (1994)

Romans (1994)

Seni Seviyorum (2001)

Cennet İlahileri (2006)

Tozpembe/Progressive Çocuk Şarkıları (2008)