Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

5 asırlık Kapalı Çarşı kapısına baz istasyonu!

İstanbul'da 561 yıl önce açılan, dünyanın en eski kapalı çarşılarından tarihi Kapalı Çarşı'nın Nuruosmaniye Kapısı'nın arkasına yerleştirilen baz istasyonu, vatandaşların tepkisini çekti.

Gülara Subaşı

ANKARA- İstanbul'un kent merkezinde, şehrin tarihi dokusunun değişmez mekanlarından, dünyanın en büyük çarşısı olan 561 yıllık Kapalı Çarşı'nın Nuruosmaniye Kapısı'nda konumlanan baz istasyonu, çatıya ağırlık yapması ve estetik görüntüyü bozması nedeniyle İstanbulluların tepkisini çekti.


Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, Nuruosmaniye Kapısı'nın önünde çektiği videoyla duruma isyan etti. GAZETE DURUM'un sorularını yanıtlayan Yavaşçay, Kapalı Çarşı'nın en ihtişamlı kapısı olan Nuruosmaniye'nin üstündeki baz istasyonu konusunda uzun zamandır sonuç alamadığını belirtti.

Yapıyı fotoğrafladığını ancak yetkililerden bir cevap alamadığını kaydeden Yavaşçay, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 yılında inşa ettirilen yapının bugün bu halde olmasından duyduğu rahatsızlığı "Bu görüntüyü sadece üzülerek izleyebiliyoruz" sözleriyle dile getirdi.

Baz istasyonunun Nuruosmaniye Kapısı'nda olduğunu, Kapalı Çarşı bölgesini gezerken 3-4 ay önce fark ettiğini kaydeden Yavaşçay, "Daha önce yapıyı ve baz istasyonunu fotoğrafladım ve sosyal medyada dolaşıma soktum fakat herhangi bir dönüş alamadım, sonrasında bir video çekip yayınladım fakat yetkililerden yine bir dönüş gelmedi" dedi.

"Kötü durumdaki tarihi eserleri fotoğraflıyorum"


Daha önce de tarihi dokunun estetik bütünlüğünü zedeleyen konuları gündeme taşıdığını ve sonuç aldığını belirten arkeolog Yavaşçay, "Boş zamanlarımda tarihi eser fotoğrafçılığı yapıyorum, Ayasofya'daki su haznesinin kırılması, kayıp çini olayı, İstanbul'un orta noktası olaylarını ben gündeme getirdim. İstanbul'da kötü durumdaki tarihi eserleri yetkililere iletmeye ve vatandaşa duyurmaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

"Kapalı Çarşı'nın en önemli kapısı"


Baz istasyonunun kaldırılması veya yerinin değiştirilmesini talep eden Yavaşçay, talebinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı: "Kapalı Çarşı'nın en önemli kapsı, süslemeleriyle, üzerindeki Osmanlı armasıyla II. Abdülhamit'in yaptırdığı Nuruosmaniye kapısıdır. Tam bu kapının arkasına yerleştirilmiş olması, çok üzücü."

Nuruosmaniye Kapısı'nın tarihi


Tarihi bir mirasın kötü kullanımına örnek olarak gösterdiği baz istasyonu durumunun ciddiyetine dikkat çeken Yavaşçay, kapı ve çarşının önemini de şöyle anlattı: "Kapalı Çarşı, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yapıldı. Yapının 500 yılı aşan bir tarihi var. Osmanlı İmparatorluğu öncesinde, Doğu Roma döneminde de orada belli dükkanlar, çarşılar var. Fatih Sultan Mehmet oraya, Cevahir Bedesteni'ni yaptırıyor ve bu inşaattan sonra üstü kapatılarak günümüzdeki büyüklüğüne ulaşıyor. 1894'te gerçekleşen büyük İstanbul depremi öncesinde çok daha büyük bir alana yayılan Kapalı Çarşı, deprem olduktan sonra biraz küçültülüyor. Bugün konuştuğumuz Nuruosmaniye Kapısı da o depremden sonra, 1896 yılında yapılıyor. Şu anda günümüze ulaşamayan başka kapıları da var. Mevcut durumda Kapalı Çarşı'nın 34 kapısı var, bu 34 kapıdan en ihtişamlısı fotoğrafladığım kapı Nuruosmaniye. Diğer kapılar zaman içinde ihtiyaç sebebiyle açılıyor, Nuruosmaniye ise üzerinde kitabesi olan ve padişah tarafından açılan bir kapı. Kapı üzerindeki kitabede Abdülhamid'i öven sözler, yapıldığı yıl ve Osmanlı arması yer alıyor." 

"Kapalı Çarşı'ya yakışmıyor"


Kapalı Çarşı'yı ziyaret eden turistlerin çoğunun, çarşının en ihtişamlı kapısı olan Nuruosmaniye önünde fotoğraf çekildiğini bildiren Yavaşçay, baz istasyonunu görebilmek için konum değiştirmek gerektiğini sözlerine ekledi: "Baz istasyonunu görebilmek için Nuruosmaniye Camii'nin avlusuna çıkmak gerekiyor. Kapının tam önünde durduğunuzda baz istasyonu görünmüyor, biraz gizlemişler. Bu baz istasyonu buradan kaldırılmalı, bu görüntü Kapalı Çarşı'ya yakışmıyor."