Asena yıllar sonra Bodrum'da
Asena yıllar sonra Bodrum'da
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
Tamayo Perry, köpekbalığı saldırısında hayatını kaybetti
Tamayo Perry, köpekbalığı saldırısında hayatını kaybetti
Trabzonspor'un teknik ekibinde ayrılık
Trabzonspor'un teknik ekibinde ayrılık
123456789
Asena yıllar sonra Bodrum'da
Asena yıllar sonra Bodrum'da
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
Tamayo Perry, köpekbalığı saldırısında hayatını kaybetti
Tamayo Perry, köpekbalığı saldırısında hayatını kaybetti
Trabzonspor'un teknik ekibinde ayrılık
Trabzonspor'un teknik ekibinde ayrılık
123456789

12. Engelsiz Filmler Festivali Başlıyor

Engelsiz Filmler Festivali, Türk ve dünya sinemasının öne çıkan ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

AZE Haber Ajansı

ANKARA - Bu yıl 12. kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, 7-13 Haziran arasında Ankara'da Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe-Institut salonlarında sinemaseverlerle buluşacak.

Puruli Kültür Sanat'ın düzenlediği festivalde bu yıl, Ulusal Uzun Film Yarışması’nda; Mete Gümürhan’ın “Beraber”, Aslı Özge’nin “Kara Kutu”, Büşra Bilginer’in “Kıyıda”, Aslıhan Ünaldı’nın “Suyun Üstü” ve Nehir Tuna’nın “Yurt” filmleri yer alıyor.

Yarışmanın jürisinde sinema yazarı Evrim Kaya, yönetmen Somnur Vardar ve akademisyen Ali Karadoğan bulunuyor. Jüri üyeleri, kategorisini belirleyecekleri bir ödül ile birlikte "En İyi Yönetmen" ve Jüri ödüllerinin sahiplerini seçerken, "Seyirci Özel Ödülü"nün sahibini de bu yıl yine izleyiciler, gösterimlerin ardından oylamayla belirleyecek.

Seyirciler oylarını Braille alfabesi ile basılan pusulalarla da kullanabilecek. Ödüller, festivalin son günü (13 Haziran) Goethe-Institut'ta düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.

Kısa Film Yarışmasına 28 Ülkeden 136 Başvuru

Tüm dünyadan nitelikli örnekleri festival izleyicisi ile erişilebilir olarak buluşturmayı amaçlayan Kısa Film Yarışması'nda bu yıl, konu sınırlaması olmaksızın, kurmaca ve animasyon türünde, 28 ülkeden 136 kısa film başvurdu.

Sinema yazarları Öykü Sofuoğlu, Hasan Nadir Derin ve festival program koordinatörü Kaan Denk’ten oluşan Kısa Film Yarışması'nın jürisi, 8 ülkeden toplam 15 filmi yarışma programına dahil etti.

Engelsiz Filmler Festivali Kısa Film Yarışması'nda, Joao Rodrigues'in "Ana Morfoz" (Ana Morphose), Dana Arshagti'nin "Aslında Hiçbir Şey Olmadı" (Nothing Really Happened), Onur Bilmen'in "Ben Yağmurum" (I am Rain), Jeremy Prudent'in "Beş" (Five), Alexandra Shadrina'nın "Doğruluk Mu, Cesaret Mi?" (Shtander, shtander, Katya!), Çağıl Bocut'un "Her Gün Biraz Daha Kolay" (Every Day It Gets A Little Easier), Haoran Deng'in "Kulaktan Kulağa" (On the Grapevine), Yasemin Demirci'nin "Onun Kalesinde" (In His Fortress), Ivan Sosnin'in "Otuz Saniye" (Thirty Seconds), Maryam Khodabakhsh'in "Örümcek-Kadın" (Spider-Zan), Natalia Dementyeva'nın "Paltonun Altında" (Under The Overcoat), Valentin Coste ve Florent Beaudot'un "Seçme Filmi" (Selftape), Resmiye Emir'in "Sonunda" (At Last), Mahmood Pouyandeh'nin "Stratosfer" (Stratosphere) ve Shahrzad Ebrahimi'nin "Zilden Sonra" (After The Ringing of The Bell) filmleri yer alıyor.

Litvanyalı sinemacı ve sanatçı Emilija Skarnulyte, Danimarka Film Eleştirmenleri Derneği Başkanı Nanna Frank Rasmussen, canlandırma sanatçısı ve Canlandıranlar Festivali yönetmeni Berat İlk de yine jüride bulunuyor.

"Seyirci Özel Ödülü"nü kazananlar da 13 Haziran'daki ödül töreninde açıklanacak. Engelsiz Filmler Festivali 2024 programında yer alan Ulusal Uzun Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması'nın kazananlarına verilecek ödül heykelcikleri, heykeltıraş Hayri Şengün tarafından tasarlandı.

Yönetmen Jorgen Leth ve "Parmak İzi"

Kendilerine has üsluplarıyla sinema tarihine iz bırakmış sinemacılara odaklanan "Parmak İzi" bölümünde bu yıl Danimarkalı yönetmen Jorgen Leth'in filmleri izleyicilerle buluşacak. Yönetmenin, "Cehennemde Bir Pazar", "Yıldızlar ve Su Taşıyıcıları", "Pelota", "Hareket Filmi" ve "Çin Masa Tenisi" isimli spor belgeselleri seçkide beğeniye sunulacak.

"Oditoryum" Seçkileri

Sesin gizli kalmış etkilerine odaklanan hikayeleri seçkisine dahil eden "Oditoryum" bölümünde de bu yıl dünya sinemasından 3 film izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Ses konusuna farklı yaklaşımlarıyla dikkat çeken Sam Green'in "32 Ses", Jerome Florenville'in "Başka Dinleme Biçimleri" ve Emilija Skarnulyte'nin "Defin" filmi, Oditoryum seçkisinde izleyiciyle buluşacak.

"Otizm Dostu Gösterim" Goethe-Institut’te

Engelsiz Filmler Festivali'nde ayrıca "Çocuklar İçin" seçkisi de hazırlandı. Otizmli çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmeleri için gerçekleştirilen "Otizm Dostu Gösterim", her yıl olduğu gibi bu yıl da festival programındaki yerini koruyor. Çocuklar İçin seçkisi loş ışıklı bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak izleyiciler ile buluşacak. Seyirciler, gösterim sırasında salonda yiyecek, içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler.

Küçük Sinemacılar İçin "Stop Motion Animasyon Atölyesi"

Festivalin her yıl düzenlediği etkinlikler arasında yer alan "Stop Motion Animasyon Atölyesi", canlandırma sanatçısı ve eğitmen Deniz Öcal tarafından yürütülecek. 9-12 yaş aralığında olan ve kendi filmini yapmak isteyen tüm sinema meraklılarının davetli olduğu atölye, işaret dili tercümanı eşliğinde 9 Haziran saat 12.30'da Goethe-Institut'ta gerçekleştirilecek.

Ayla Algan Anısına Özel Gösterim

"Karanlıkta Uyananlar", festival programında 9 Haziran Pazar günü sinemaseverleri bekleyen bir diğer ücretsiz etkinlik. Mülkiyeliler Birliği bahçesinde 20:30’da gerçekleşecek gösterimde, bu yıl hayatını kaybeden oyuncu, yönetmen, şarkıcı Ayla Algan anısına Karanlıkta Uyananlar filmi erişilebilir olarak izlenebilecek. Senaryosunu Vedat Türkali’nin yazdığı, Ertem Göreç’in yönettiği ve Algan’ın sinema kariyerine başladığı ilk film olan "Karanlıkta Uyananlar"ın gösterimi öncesinde, sinema tarihi araştırmacısı Ali Karadoğan da bir sunum yapacak.

Engelsiz Erişim

Engelsiz Filmler Festivali’nin bu yılki programında yer alan 41 film, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı ile erişebilir olarak sinemaseverlerle buluşuyor. Gösterimlerin ardından film ekipleriyle yapılan söyleşilerde, atölye ve ödül töreninde işaret dili tercümesi yapılıyor. Sesli betimlemenin salona verileceği "Çocuklar İçin" bölümü hariç, festivaldeki tüm filmler Turkcell Hayal Ortağım uygulaması üzerinden sesli betimlemeli olarak takip edilebilecek.