İZMİR- İzmir'deki Uzay Kampı Türkiye'de, tüm yıl boyunca gerçekleştirilen günlük gezi ve konaklamalı seçenekli programlarla hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen çocuklara unutulmaz uzay deneyimi yaşatılıyor. Uzay kampını ara yıl tatilinde ziyaret eden Elvin Ekin Erdoğan (13), "Mars in simülasyonu harikaydı. Ve 2030 yılında Mars'a yapılması planlanan insanlı uçuşta görev alacak olan Alyssa Carson'un yerinde olmayı çok isterdim. Alyssa, 2012 de burayı ziyaret ettikten sonra uzaya olan ilgisi artmış. Beni de bu ortam büyüledi" dedi.
Son teknolojiyle oluşturulmuş simülasyonlarla
Uzay Kampı'nda astronotların yaşama ve çalışma ortamlarını öğrenen çocuklar, aynı zamanda bilimsel derslere de katılıyor.
Halen ABD’deki kampla birlikte dünyadaki iki uzay kampından birisi olan Uzay Kampı Türkiye, 2000 yılında İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölgesi'nde, Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) tarafından kuruldu. Kamp, tüm yıl boyunca sunduğu özelleştirilebilen ve paket program seçenekleriyle; yetişkinler ve 5-18 yaş grubundan çocuk ve gençlere hitap ediyor. Programlarda şimdiye kadar 60 ülkeden 250 bini aşkın katılımcıyı ağırlandı.
ESBAŞ tarafından işletilen kampa katılan çocuklar, donanımlı eğitmenler eşliğinde uzayla ilgili interaktif simülasyonların kullanıldığı dinamik ve eğlenceli “uzay yolculuğuna” çıkıyor. Tatillerde çocuklarının hem eğlenip hem öğrenmesini isteyen aileler, onları Uzay Kampı Türkiye'nin unutulmaz deneyimler yaşatan programlarına emanet ediyor. Çocuklar kampta, astronotların uzaya gitmeden önce ne tür eğitimler aldıklarını, uzaydaki çalışma koşullarını simülatörlerle tecrübe edip, yaklaşık birebir ölçülerdeki uzay mekiği modeli ve uzay istasyonu modülleri entegrasyonuyla gerçekleştirilen sanal uzay uçuşunu deneyimleyebiliyor.
Öğrencilere pilot, komutan, uçuş uzmanı gibi gerçek uzay mekiğinde üstlenilecek pozisyonları ve görevler anlatılıyor. Daha sonra kendi başlarına grup olarak başarılı bir ekibin çalışma biçimini bire bir yaşamalarına fırsat tanınıyor.
Kampta bulunan “1/6 Yer Çekimi Koltuğu” ve VR gözlükleriyle Ay’da yürüyüşü deneyimleme fırsatı sunulurken, planetaryumda ise yıldızlar ve konum astronomisiyle ilgili bilgiler öğretiliyor. Ayrıca çocuklar, astronot giysilerini ve kullanım alanlarını, astronotların uzayda neden ve nasıl spor yaptıklarını, Mars'ta kurulmak istenilen yaşam alanlarını ve özelliklerini, uzayda topraksız bitki yetiştirmenin şartlarını ve daha birçok ilginç bilgiyi uygulamalarla öğreniyorlar. Öğrenmeye hevesli, fen ve matematik bilimlerine karşı istekli olan çocuklar burada ilgilerini çekecek konular buluyorlar.
"Uzay kampını ilk defa ziyaret ettim"
Ara yıl programına katılan çocuklardan Elvin Ekin Erdoğan (13), GAZETE DURUM'a kampta yaşadıklarını anlattı. Erdoğan, "Uzay kampını ilk defa ziyaret ettim. Astronotların uzayda yer çekimsiz ortamda nasıl spor yaptığını öğrendim. Okulda öğrendiğimiz bilgileri uygulamalı olarak deneyimledik. Mars'ın simülasyonu harikaydı. Ve 2030 yılında Mars'a yapılması planlanan insanlı uçuşta görev alacak olan Alyssa Carson'un yerinde olmayı çok isterdim. Alyssa da 2012'de burayı ziyaret ettikten sonra uzaya olan ilgisi artmış. Beni de bu ortam büyüledi. Çok mutlu oldum. Çok şanslıyım. Çünkü bu merkez dünyada 2 tane, biri benim ülkemde ve yaşadığım şehirde" dedi.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply