Kardelen Eda Demirkıran
ANKARA-Rus resmi haber ajansı TASS'ın, Türkiye'nin Rusya ile ikinci bir S-400 satış antlaşması yaptığına dair haberi tartışılıyor. Türkiye haberle ilgili net açıklama yapmazken, Rus yetkililer anlaşma yapıldığı konusunda ısrarcı. ABD ise haberden sonra yaptığı açıklamada Türkiye'ye tepki gösterdi.
Haberin yayınlanmasından bir gün sonra Türk Savunma Sanayii Başkanlığı "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" açıklaması yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Türkiye'nin, Rusya lideri Putin gibi bir savaş suçlusuyla her türlü askeri işbirliğini tamamen reddederek, NATO'ya ve bölge barışına bağlılığını göstermesi gerek" dedi.
Türkiye'nin Rusya ile ikinci parti S-400 alımıyla ilgili iddialar üzerine GAZETE DURUM'un sorularını yanıtlayan Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, S-400 konusunda ilk sözleşmenin devam ettiğini ve ikinci bir sözleşme yapılmadığını savundu. Pekin "Bu, ilk sözleşmeye konan maddelerden kaynaklı olabilir ama şu anda yapılan olay Amerika ile Türkiye'yi karşı karşıya getirmek. ABD Başkanı zaten Sayın Cumhurbaşkanı'nın Putin'le olan ilişkisinden memnun değil. Türkiye-Rusya ilişkisindeki yakınlık bozulmak isteniyor." diye konuştu.
Emekli Büyükelçi Onur Öymen ise "Yeni bir anlaşma var mıydı, yok muydu konusunda Türkiye'nin görüşüne itibar etmeliyiz. Türkiye 'yeni bir anlaşma yok' dediyse, 'Hayır var, Ruslara daha çok inanırız' diyecek halimiz yok. Ama mesele o değil ve daha ciddi. Ve ne yazık ki bunu Türkiye'de kimse tartışmıyor. Bunları kamuoyuna mal etmek lazım. Rus malı hava savunma sistemine sahip olmak F-35 satışlarının önündeki bir engelse ABD Yunanistan'a nasıl uçak satıyor?" diye sordu.
Fotoğraf: Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin
"S-400 alınmasının ana nedeni siyasidir"
Türkiye'nin S-400 savunma sistemi almasını siyasi bir tercih olduğunu anlatan Pekin, "Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı vardı, aldı. Ama bir tane S-400 ile olacak şey değil bu. Çok daha geniş kapsamlı, uzun menzilli bir hava savunma sistemine ihtiyacımız var. O dönemde Suriye konusu gündemdeydi. Rusların uçağını düşürmüştük ve onlarla aramız iyi değildi. Ruslarla ilişki geliştirmek için yapılan bir şeydi. Askeri amaçtan çok politik bir amaç taşıyordu. Amerika Türkiye'ye, Karadeniz'e girmek için çok baskı yapıyordu. Bu, Rusya'nın kuşatılması anlamına geliyordu. Dolayısıyla. S-400 alınmasının ana nedeni bana göre siyasidir. Rusya ile ilişkileri geliştirmek, Amerika'ya mesaj vermek ve Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması amacını taşıyordu. Bana göre amacını da gerçekleştirdi." diye konuştu.
"Bilgilerinizin Rusya'ya aktarılması söz konusu"
NATO içerisinde, hava savunma sisteminin bir bütün olduğunu vurgulayan Pekin, "Hava savunma sistemine girdiğiniz zaman ister istemez Amerikan yapımı malzemeleri kullanacaksınız. NATO'da şu an 29 ülke var. Bu ülkelerin hepsinin birbirine entegre olması gerekiyor. Rus hava savunma sistemini aldığınız ve bu sistemin içine dahil ettiğiniz zaman sizin bilgilerinizin Rusya'ya aktarılması söz konusu. Asıl rahatsız eden nedenlerden bir tanesi de bu." diye belirtti.
"Algı operasyonu"
F-16 konusunda Senato'nun karşı çıktığını ifade eden Pekin, F-16'ların dışında CAATSA yaptırımlarının devam ettiğini, ayrıca Rusya ve Ukrayna'dan tahıl alınmasıyla ilgili olarak Türkiye'nin başlattığı girişimden dolayı ABD'nin kırgınlığı olduğunu ifade etti.
Fotoğraf: Emekli Büyükelçi Onur Öymen
Emekli Büyükelçi Onur Öymen ise GAZETE DURUM muhabirinin sorusuna verdiği yanıtta, Amerika'nın S-400 sebebiyle Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarmasının ikiyüzlü bir politika olduğunu belirterek "Eğer, S-400'ler yüzünden Amerika Türkiye'ye F-35'ler konusunda ambargo uyguladıysa o zaman şu soruyu sormak lazım: Türkiye, S-300 alsaydı yine ambargo uygulanacak mıydı? Türkiye'ye F-35'leri vermeyen Amerika, Yunanistan S-300'lere sahip olmasına rağmen Yunanistan'a F-35 satma kararı aldı. Bunu nasıl izah edeceksiniz? Sadece bir model değişikliği yüzünden mi Türkiye'ye bu askeri ambargo uygulanıyor, yoksa başka sebepler mi var? Mesela Türkiye-Yunanistan arasındaki Ege'deki askeri dengenin Yunanistan aleyhine daha fazla bozulmasına engel olmak için mi bu yapıldı? Çünkü Türkiye'nin 100 F-35 alması gerçekten Ege'de, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin gücünü artıracaktı. Acaba kafalarının ardındaki düşünce Türkiye-Yunanistan, Türkiye-İsrail arasında, bu bölgedeki kuvvet dengesinin Türkiye lehine daha fazla bozulmasını engellemek miydi? S-400'ler bir bahane miydi? Amerika S-400'lerin alınmasından rahatsızsa zamanında niye Türkiye'ye patriotları satmadı? Patriotları biz mi istemedik, onlar mı satmadı? Bu gibi sorular sorulmadan "yeni anlaşma var mı, yok mu" meselesi önemli de olsa ikinci derecede önemli kalıyor." dedi.
"Parası ödenmiş uçaklarımızı bile vermediler"
İşin esasının Türkiye'de bir türlü tartışılmadığını belirten Emekli Büyükelçi Öymen, Türkiye dışındaki NATO ülkesi ülkelerde Rus yapımı hava savunma sistemleri bulunduğunu hatırlatarak "Bütün mesele bir NATO ülkesinin bir Rus hava savunma sistemi almasıysa bu Yunanistan'da da var. NATO üyesi, Avrupa Birliği üyesi olan başka ülkelerde de var. Bunların hiçbiri sorun yaratmadı, fakat Türkiye'nin alması yarattı. Türkiye'de Amerika satmadığı için aldı bu S-400'leri. Amerika'nın Türkiye'ye patriot satmamasının bedelini Türkiye'ye ödettiler. Parası ödenmiş uçaklarımızı bile vermediler. Bunların da muhasebesi yapılmadı. Türkiye'de meselenin, basında, kamuoyunda, Meclis'te bu boyutlarıyla tartışılmaması çok şaşırtıcı oldu benim için." ifadesini kullandı.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply