Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
"Çağ dışı bir ahlak anlayışı"
123456789
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
"Çağ dışı bir ahlak anlayışı"
123456789

Zirveler yılbaşına hazır

Ülkemizdeki kış turizm cennetlerinde bu yıl beklenen kar yok. Ancak, yılbaşını buralarda geçirmek isteyenler için sürpriz eğlenceler çok...

AZE Haber Ajansı

Davut Güleç, Mehmet Ali Ekmekçi, Mert Minisker, Süleyman Uslu

KAYSERİ/BURSA/BOLU/ERZURUM- Yeni yıla sayılı günler kala ülkemizin önemli kış turizm merkezleri, 2023’ü beyaz zirvelerde karşılayacak misafirleri için hazırlıkları neredeyse tamamladı. Birçok merkezdeki oteller yüzde 100 doluluk oranına yaklaştı. Yılbaşı’na beyaz cennetlerde girmeyi tercih eden vatandaşlar, oteller ve eğlence merkezlerinde sahne alacak ünlü sanatçılar ile yeni yıla merhaba diyecek.

EĞLENCE MERKEZLERİ YENİ YILA HAZIR 

Türkiye'nin kış turizminde en önemli merkezleri arasında sayılan Bursa Uludağ, Kayseri Erciyes, Erzurum Palandöken ve Bolu Kartalkaya’da işletmeciler yılbaşı gecesi için hazırlıklarını hemen hemen tamamladı. Ocak ayı ile birlikte kış turizminin daha da hareketleneceğini söyleyen yetkililer, yeni yılı beyaz zirvelerde karşılamak isteyen konukları için unutulmaz anlar yaşatacaklarını ifade etti. Meteoroloji müdürlüklerinden alının bilgilere göre yılbaşında kış turizm merkezlerinde yağış beklendiği ancak, olumsuz hava şartları tahmin edilmediği söylendi. AFAD yetkilileri ise şu an için bu merkezlerde herhangi kapalı yol olmadığını, yılbaşı gecesi içinde böyle bir olumsuzluk tahmin edilmediğini yaşanacak aksi bir durumda tüm önlemlerin alındığını belirtti.

ERCİYES'TE SEZON ERKEN AÇILDI, OTELLER DOLDU

Erken başlayan kar yağışı sonrası don, buzlanma ve soğuk havanın etkili olduğu Kayseri’de, kış ve kayak sezonunun beklenenden önce açılması, hem esnafı hem de turizmcileri sevindirdi.

Kayseri şehir merkezi dışında kalan bölgeler önceki gün aralıklarla devam eden kar yağışı sonrası beyaza büründü. Özellikle Erciyes’te kar kalınlığı pistlerde yarım metreye yaklaştı. Kayak sezonunun uzaması için suni kar üretimi de aralıksız devam ediyor. Meteoroloji, yılbaşına kadar yağış beklenmediğini, hava sıcaklığının eksi 3 ile 8 derece arasında olduğunu açıkladı.

DAĞ OTELLERİNE YABANCILAR AKIN ETTİ 

Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Serdar Sarıçam, Kayseri’de 35’i turizm işletme belgeli 126 otelde yaklaşık 7 bin 500 yatak kapasitesi bulunduğunu, yılbaşı nedeniyle doluluk oranının Erciyes’teki 12 otelde yüzde 100, Kayseri’de ise yüzde 90’ları bulduğuna dikkat çekti. Sarıçam, nisan ayına kadar tur operatörleri ile yapılan anlaşma çerçevesinde kış turizmi için Rusya, Polonya, Ukrayna ve Macaristan’dan turistlerin gelmeye devam ettiğini de belirtti. Erciyes’te yılbaşı gecesi konaklama 2 kişi için 4 bin liradan başlıyor. Normal sezonda ise fiyatlar bin liradan başlıyor.

“ERCİYES'İMİZ KAYAKSEVERLERİ BEKLİYOR”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, tüm kayak severleri Erciyes’e davet ederek, “29 milyon metrekarelik mülkiyeti tamamen belediyeye ait olan ve geçtiğimiz yıl 2 milyon ziyaretçiyi misafir eden bu heybetli dağımız, yılda 100 milyon dolar ile ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağlıyor. Telesiyej, ısıtmalı, havalandırmalı konforuyla 19 mekanik tesisi, 41 kayak pisti ve 130 kilometre pist uzunluğuna sahip, toz kar diye nitelendirilen kayakçıların takdir ve tercih ettiği bir ortamdır. Erciyes’imiz siz kayak severleri bekliyor. Erciyes dağımız, bu sene gerek charter seferleriyle yurt dışından gerekse yurt içinden yine milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayacak. Kaldığımız yerden aynen devam ediyoruz” dedi.

KAPALI YOL YOK 

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Kayseri İl Müdürü Osman Atsız, bölgede kapalı yol bulunmadığını, geçtiğimiz yıllarda aç kalan yabani hayvanların yerleşim merkezlerine inmesine karşı yemleme çalışmaları da yapıldığını belirtti.

KARSIZ ZİRVE'DE UMUT OCAKTA 

Kış turizminin başkenti beyaz cennet Uludağ’da yeterli kar yağışı gerçekleşmeyince işletmeler ünlü sanatçılarla hava durumunun yaşattığı olumsuz etkiyi örtecek.

Türkiye’nin kış turizmindeki en uğrak adresi olan Uludağ’da sezon açılışı rötar yaptı. Aralık ayında otelciler büyük heyecan taşırken, işletmelerin de yüzünün gülmesi hedefleniyordu. Ancak beklentiler karşılanamadı. Geçtiğimiz yıl kara doyan Beyaz Cennet, bu yıl aynı dönemde kara hasret kaldı. Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Artıç, tüm olumsuzluklara rağmen, yılbaşı rezervasyonlarında herhangi bir olumsuzluk kaydedilmediğini dile getirdi.

GÜMTOB (Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği) Başkanı Buğra Artıç, Uludağ’da sezonun geç açılması beklenen talebin artmasına neden olacağını bildirdi. Artıç şöyle konuştu:

Her keseye göre tatil: Çünkü ciddi anlamda yerli veya yabancı turistler, aralık ayında gerçekleştirecekleri tatili öteledi. Sadece takvim biraz değişmiş oldu. Aralık ayında beklenen yoğunluk ocak ayına sarkacak. Uludağ’ı sadece geliri yüksek kesime mal etmek doğru bir söylem değil. Farklı bütçelerle herkesin rahatlıkla tatil yapacağı ve karın tadını çıkaracağı tesisler var.

Olumsuz dönüş yok: Uludağ’ı tercih eden Orta Doğu’dan gelen misafirlere bu yıl Polonya ve Almanya’dan da turistler eklendi. Kar miktarının az olması sebebiyle yeni yıla Uludağ’da girmek isteyenlerde bir düşüş yaşanmayacaktır. Sadece bu gerekçeyle rezervasyonların iptal edileceğini sanmıyorum. Yılbaşı çok özel bir dönem ve özel bir yerde misafirler bu coşkuyu yaşamak istiyor. Kaldı ki sadece Uludağ’da değil Bursa’daki otellerde de bir iptal söz konusu değil. 2023’ü Uludağ’da karşılayacak turistler konaklamalarını şehir merkezinde de gerçekleştiriyor. Bu anlamda da olumsuz bir dönüşle karşılaşmadık.

ULUDAĞ'DA GECELİK FİYATLAR 2 BİN LİRADAN BAŞLIYOR 

Uludağ’daki otel yetkilileri ise, Beyaz Cennet’te konaklama maliyetlerinin standart olarak 2 bin liradan başladığını vurgularken, misafirlerin özel taleplerine göre işletmelerin fiyat politikasını belirlediğini dile getirdiler.

DOPDOLU BİR PROGRAM 

Öte yandan, yeni yıla Uludağ’da girmek isteyenler için otellerin de programları açıklandı. Ebru Polat, Lizbonia Otel’de, Türk müziğinin sevilen çifti Eda-Metin Özülkü, Oksijen Zone Hotel’de sevenleriyle buluşacak. Hera Aslan, Grand Yazıcı Uludağ’da olacak. Sinan Özmert- Enbi Orkestrası da Trendlife Hotels’da 2023’e "merhaba" diyecek. Popüler müziğin sevilen sesi Hande Ünsal, Kervansaray Otel’de misafirlerine keyifli anlar yaşatacak. Funk Alaturka da Kaya Uludağ’da olacak.

KARTALKAYA KAR KALİTESİ İLE ÖNE ÇIKIYOR 

İstanbul ve Ankara’nın neredeyse ortasında yer alan Bolu’nun Kartalkaya kış turizm merkezi, kar kalitesi ile özellikle snowboard sevenlerin gözdesi konumunda. Toplam uzunluğu 70 kilometreyi bulan 25 ayrı pistin yer aldığı Kartalkaya’da kar kalınlığı şimdiden 20 santimetreyi aşmış durumda. Yetkililer yılbaşı için gelecek misafirlerin gündüz kayak keyfi, gece ise unutulmaz bir yılbaşı partisi yaşayacaklarını söylediler.

Yılbaşı rezervasyonlarında doluluk oranının yüzde 90’lara yaklaştığını söyleyen yetkililer, Kartalkaya’da konaklama maliyetinin bin 850 liradan başladığını belirttiler. Kartalkaya’da yılbaşı gecesi kar yağışı beklenirken yolların açık olacağı, hava sıcaklığının gündüz 6, gece sıfırın altında 4 derece civarında olması bekleniyor.

PALANDÖKEN YERLİ TURİSTİN GÖZDESİ 

Yerli turistler, son dönemde yıldızı giderek parlayan Erzurum Palandöken’i bu yılbaşı için ağırlıklı olarak tercih etti. Palandöken'de, önceki yıllara oranla yabancı turist sayısında düşüş olduğu gözlendi.

Pistlerde kar kalınlığının 23 santimetreyi aştığı Palandöken’de doluluk oranı yüzde 75’i buldu. Yetkililer yılbaşı günü yüzde 100 doluluğa ulaşacaklarını ifade etti. Erzurum’da yılbaşı gecesi maliyeti 3 bin lira ile 17 bin lira arasında değişirken, normal sezonda 2 kişi için konaklama ücretleri 2 bin liradan başlıyor.