Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Uyuşturucu kullanma yaşı 12'ye kadar düştü

Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Doğu Anadolu Bölge Başkanı İdris Demirkıran, çocukların uyuşturucuya kolay eriştiğini belirterek, uyuşturucu kullanımının neredeyse 12-15 yaşlarına kadar düştüğünü söyledi.

AZE Haber Ajansı

ELAZIĞ- Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Doğu Anadolu Bölge Başkanı İdris Demirkıran, çocukların uyuşturucuya kolay eriştiğini belirterek, uyuşturucu kullanımının neredeyse 12-15 yaşlarına kadar düştüğünü söyledi.

Uluslararası Uyuşturucu ile Mücadele Derneği (ULUMED) Doğu Anadolu Bölge Başkanı İdris Demirkıran, uyuşturucu ile mücadelenin en önemli ayaklarından birinin bilinçlendirme faaliyetleri olduğunu söyledi. Uyuşturucu ile mücadelede STK ve ailelerin bilinçlendirme, kolluk güçlerinin ise asayişi sağlama konusunda uyumlu çalışması gerektiğine vurgu yapan Demirkıran, ayrıca sadece tedavi etmenin mücadelede tek başına etkin olmayacağını söyledi. 

TOPLUMSAL BİLİNÇ ÖNEMLİ

Demirkıran, amaçlarının insanları eğitip bilinçlendirmek olduğunu belirterek, "İnsanların bir kere uyuşturucuya rahat erişiminin sağlanması, insanların kısıtlı madde maddi imkanlara sahip olması hem maddi kazanç olarak hem de boşluktaki insanların bu maddeye meyilli olmasından kaynaklanıyor. İnsanlar bir şekilde güç gösterisi veya içinde oldukları boşluktan veya içinde bulundukları bataklıktan çıkma derdiyle, bir şekilde insanların kandırılmış veya toplum bilincinden uzak kalmış bir şekilde bu uyuşturucu madde kullanımına gereksinim duymuştur" diye konuştu.

"ÇOCUKLARIN DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ GÖZLENMELİ"

Çocukların uyuşturucuya kolay eriştiğine dikkat çeken Demirkıran, şöyle devam etti:

"Günümüz Türkiye’sine bakarsak neredeyse yaş olarak 12-15 yaşlarına kadar düştü. Temennimiz şudur ki; bundan sonra kolluk kuvvetlerimiz ve ailelerimiz çocukların üzerinde dururlar. Özellikle okul önlerinde veya çocukların güzergâhında veya gençlerin takıldığı parklarda arkadaşlarının sürekli bir denetim altında olması lazım ama dikkat etmemiz gereken özellikle aileler için söylüyorum; çocuklarda davranış biçiminde değişiklik varsa, huzursuzluk ve saldırganlık varsa, çocukta veya aşırı kilo kaybı veya tam tersi aşırı birdenbire iştah artışı varsa veya ergenlik çağındaki gençlerimizin kendilerine ailelerine çevrelerine ve arkadaşlarına ispatlamaya meyilli olan gençlerimiz maddeye daha eğimlidir."

"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE ASAYİŞ TAM OLARAK SAĞLANAMADI"

Demirkıran, asayişin tam sağlanamadığını, bunun için İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan toplumun ve gençlerin bilinçlendirilmesi için çeşitli konferanslar düzenlemesini istedi. Özellikle sigara, alkol, uyuşturucuya birebir şahit oldukları olaylar olduğunu anlatan Demirkıran, şunları kaydetti:

"Bulunduğumuz bu semtte bile, Elâzığ’da insanlar buradan geçtiği zaman şu parkın kenarında çocukların sigara veya gece alkol içtiklerine şahit olmuşlardır. Biz bilinçlendireceğiz, kolluk kuvvetlerimiz de asayişi sağlayacak ki bir şekilde bundan kurtulabilelim. Türkiye'de uyuşturucu kullanım yaşı 12-15 hatta 11 12 yaşlarında diyenler de var. Bu yaş günden güne düşüyor çünkü insanlar artık ne yapacağını bilemez bir durumda. Özellikle bu maddeyi satan insanlar daha çok aklı olgunlaşmamış insanlara yanaşarak onları bu maddeye bağımlı hale getirmeye çalışıyor.

Uyuşturucu ile mücadelede tedavi tek başına yeterli olmuyor. Uyuşturucu bağımlılığının tedavisi şu şekilde oluyor; insanın kendi nefsini terbiye etmesi olayla bu mümkün değildir çünkü uyuşturucu madde farklı bir maddedir. Gözetim altına alınan, özellikle uyuşturucu kullanan veya alkol kullanan gençlerimiz veya insanlarımızı o gözetimden hiçbir şekilde çıkmaması lazım. Zira bizim burada hastanede yatıp da hastaneden çıktıktan sonra tekrar bu maddeyi kullandığını bildiğimiz insanlar var. Bundan dolayı özellikle bu hastaneden çıkış esnasında veya o geçirdikleri süreç içerisinde bu insanların sürekli bir denetimde veya gözetimde olması lazım ki daha sağlıklı bir yapıya ulaşabilsin. Adam hastaneden çıkmışsa, örnek veriyorum ayda bir veya haftada bir gidip kendini kontrol ettirmesi lazım. Burada hastanenin bu şahsı tespit etmesi lazım ki bu şahıs artık tekrar o maddeyi kullanmış veya kullanmamış mı oradaki testler sonucunda belli oluyor zaten."