Oğluna Icardi'nin adını verdi
Oğluna Icardi'nin adını verdi
Volkan Demirel'in acı günü
Volkan Demirel'in acı günü
Asena yıllar sonra Bodrum'da
Asena yıllar sonra Bodrum'da
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
123456789
Oğluna Icardi'nin adını verdi
Oğluna Icardi'nin adını verdi
Volkan Demirel'in acı günü
Volkan Demirel'in acı günü
Asena yıllar sonra Bodrum'da
Asena yıllar sonra Bodrum'da
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
Şevval Sam’a 'sınıf farkı' tepkisi
123456789

Oksijen seviyesi resmi olarak bitti!

ABD’de Titanik batığına giden turistleri taşıyan denizaltında oksijenin tükendiği tahmin edilirken, kurtulmalarının tek yolu ortaya çıktı.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- ABD’de Titanik batığına giden turistleri taşıyan denizaltında oksijenin tükendiği tahmin edilirken, kurtulmalarının tek yolu ortaya çıktı.

Dünyanın yakından takibinde olduğu kayıp denizaltı olayında umutlar son buldu. Denizaltıda resmi olarak oksijen bitti. Geçtiğimiz hafta pazar günü Titanik'in enkazını görmek için yola çıkan araçla bağlantının kesilmesinin ardından başlayan arama-kurtarma çalışmalarında şimdiye kadar olumlu sonuca ulaşılamadı. Yetkililer perşembe yani bugün TSİ 14.08'de araç içerisindeki oksijenin biteceğini bildirmişti. Buna göre kritik saatler sona erdi.

YÜZEYE DÖNECEK ŞEKİLDE TASARLANDI

Zamana karşı yarışın devam ettiği sırada CNN’e konuşan, OceanGate'in yatırımcısı Aaron Newman'a göre Titanik enkazına giderken kaybolan Titan denizaltısı yüzeye dönecek şekilde tasarlandı.

Newman, Titan'ın su altında, bir geminin dengesine yardımcı olan ağır ağırlıklar tarafından tutulduğunu ve denizaltını yüzeye göndermek için 24 saat sonra otomatik olarak serbest bırakılacak şekilde inşa edildiğini aktardı. Newman, mürettebat üyelerine gemiyi sallayarak safrayı bırakabileceklerinin veya ağırlıkları serbest bırakmak için pnömatik bir pompa kullanabileceklerinin söylendiğini söyledi. Her şey başarısız olursa dahi safrayı sabitleyen hatların 24 saat sonra otomatik olarak okyanus yüzeyine geri göndermek için ayrılacak şekilde tasarlandığını bildirdi.

KARBONDİOKSİT UYUŞTURUCU ETKİSİ GÖSTEREBİLİR

Yetkililer okyanusun derinliğindeki araçta oksijenin bitmiş olma ihtimalinin büyük olduğunu açıklarken, karbondioksit seviyesinin artmasının araç içerisinde uyuşturucu etkisi oluşturabileceği de dile getirdi. Uzmanlar, araç içerisindeki elektrik düzeneği dolayısıyla karbondioksit seviyelerinin çok yükseleceğini aktardı.

St. John’s Memorial Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Dr. Ken Ledez, ''Kapalı bir alan içerisindeki karbondioksit seviyesi yükseldikçe daha da sakinleşme görülür. Karbondioksit anestezi gazı görevi görür ve insanları uyutur'' dedi.

ESAS SORUN KARBONDİOKSİT

Araç içerisinde hipotermi yaşanacağını aktaran Dr. Dale Mole ise, ''Batan bir araç ya da denizaltı içerisinde mahsur kalan kişiler fiziksel ve ruhsal sıkıntı yaşayabilir. Kapalı alanda oksijenin bitmesi daha büyük bir sorun gibi gözükür fakat esas sorun karbondioksit olmalı. Kapalı bir alanda oksijen alıp vermek bir süre sonra havaya karbondioksit salınımına yol açar. Karbondioksit temizlenmezse etkileri çok olur'' ifadesini kullandı.

5 YIL ÖNCE UYARILMIŞ

CBS News’te 5 yıl önce yer alan habere göre, Titanik batığını ziyaret için dalış yapan kayıp Titan denizaltısını işleten OceanGate şirketinin eski bir çalışanının, 2018'de gemiyle ilgili potansiyel güvenlik sorunları konusunda uyarıda bulunduğu kaydedildi. ABD mahkeme belgeleri, şirketin Deniz Operasyonları Direktörü David Lochridge'in bir teftiş raporunda endişelerini paylaştığını gösteriyor. Belgelere göre raporda, teknenin test edilme şekli de dahil olmak üzere ciddi güvenlik endişelerine neden olan çok sayıda sorun tespit edilmiş. Lochridge, "denizaltı aşırı derinliklere ulaştığında Titan yolcuları için potansiyel tehlike"nin altını çizmişti.

GPS KULLANIMI YOK

Edinilen bilgiye göre, aracın içinden 5 ay önce yayımlandığı kaydedilen araç içi görüntülerde, oyun firması Logitech'in oyun kumandası F710 ile kontrol edildiği öğrenildi. Titan'ın bundan önceki son seferinin de epey riskli geçtiği bildirildi. Geçen yıl yapılan bu keşif seferinde Titan'ın yüzeyle teması 3 saatliğine kaybettiği belirtildi. Ayrıca araçta GPS kullanımı da yok.