Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Erdem Bayazıt'ın ölüm yıl dönümü
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Hatay'da 9 ayda tamamlanan duvar resimleri
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Anadolu’nun kayıp dili ‘Kalaşmaca’
Bozkurt neyi temsil ediyor
Bozkurt neyi temsil ediyor
123456789

Sanatçılar, Gazete Durum'a Nazım'ı anlattı

Türk Dili'nin ölümsüz şairi, Kuvayı Milliye Destanı'nı bir kez anıtlaştıran, destanlaştıran büyük şair Nazım Hikmet'in sonsuzlukta sonsuz oluşunun yıl dönümünde Türkiye'nin sanatçıları Nazım'ı Gazete Durum'a anlattı.

İleyda Özmen

ANKARA- Türk Dili'nin büyük şairi, Kuvayı Milliye Destanı ile Kurtuluş Savaşı'nı bir kez anıtlaştıran dünyaca ünlü şair ve romancı Nazım Hikmet Ran'ın ölümünün 59. yılında sanatçılar, “Nazım'ın ölümsüzlük yıl dönümü” diyerek onu andı. Ses sanatçısı Serenad Bağcan, seslendirdiği "Memleketim" şiirinin, en sevdiği Nazım şiiri olduğunu söyledi. Moskova'ya Nazım'ı mezarı başında anmaya giden yazar Nebil Özgentürk, "Benim için Nazım sadece bir şair değil bir destandır" dedi. Müzisyen Cahit Berkay, Ran'ın "Memleketimden İnsan Manzaraları" kitabının kendisi için önemli olduğunu söylerken, Onur Akın "Salkımsöğüt" şirinden dizeleri paylaştı.

Nazım Hikmet Ran'ın ölümünün 59. yıl dönümünde, sanatçılar GAZETE DURUM'a duygu ve düşüncelerini anlattı. Ran'ın, eserleri ve şiirleri arasında en etkilendikleri dizeleri paylaşan aydınlar, bir yandan hüzünlü anlar yaşayıp diğer yandan minnetle şairi andılar.

Sanatçılardan Nazım Hikmet Ran...

Oyuncu Rutkay Aziz ise Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı olarak Nazım'ı İstanbul'daki etkinlikte şarkılarla, şiirlerle anacaklarını söyledi.

Türk müzisyen Serenad Bağcan, Nazım Hikmet için şunları söyledi: “Nazım Hikmet bizim ülkemizin çok sonrasında değeri bilinen bir şairi. Ben çok genç yaştayken onun şiirleriyle tanıştım. Tanıştığım zaman büyülendim çünkü onun şiirlerini okurken bir sinema filmi gibi bütün hikaye gözümün önünden geçiyordu. Beni çok etkilemişti. Doğanın dışında bir cümle kurmadan en doğal şeklinde ama o kadar vurgucu ve etkileyici bir tarzı vardı. O zamandan beri de hem hayatını hem şiirlerini okurum ve severim.”

En sevdiği Nazım şiirleri için “Memleketim şiirini çok seviyorum zaten şarkısını da söylüyorum. Bir de vapur şiirini çok seviyorum” diyen Bağcan, "Memleketim" şiirinden en sevdiği dizeleri okudu:

Ne kasketim kaldı senin ora işi

Ne yollarını taşımış ayakkabım

Son mintanım da sırtımda paralandı çoktan

Şile bezindendi.

Nebil Özgentürk Nazım için Moskova'da

Türk yazar, gazeteci ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, Nazım Hikmet'i anmak için Moskova'da olacağını söyledi. Nazım Hikmet için duygu ve düşüncelerini ise şöyle devam ettirdi: “Nazım Hikmet'in ölüm yıl dönümü demiyorum. Ölümsüzlük yıl dönümü diyorum. Nazım çok genç yaşta biraz kahırdan ve kalp sıkıntılarından hayatını kaybeden büyük bir şair. Dünyanın en büyük sanat insanları onun özgürlüğü için, onun serbest kalması için kampanyalara imza attılar. Fakat o kadar zalim bir iktidar anlayışı vardı ki o günlerde de bu günlerde de olduğu gibi. Nazım'ı 48 yaşında askere almak istediler. Askere almak demek onu öldürmek istemek demek. Benim için Nazım sadece bir şair değil bir destandır. Bir önderdir. Mustafa Kemal Atatürk nasıl kurtuluşun önderiyse Nazım da edebiyatın önderidir. Benim için Nazım yol gösterendir.”

Nazım şiirlerinden 'Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim' şiirinin kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Özgentürk, Otobiyografi ve Nazım'ın içeri düştüğünden üç ay sonra özgürlüğü anlattığı 'Bugün Pazar' şiirini çok sevdiğini dile getirdi. Özgentürk, şiirden sevdiği dizeleri paylaştı:

Bugün beni ilk defa güneşe çıkardılar

Ve ben ömrümde ilk defa gökyüzünün

Bu kadar benden uzak bu kadar geniş

Bu kadar mavi olduğuna şaşarak

Kımıldamadan durdum.”

Cahit Berkay: Nazım hala bizimle...

Efsane grup Moğollar'ın kurucularından Türk müzisyen Cahit Berkay, Nazım Hikmet'in eserlerinde “sonsuzluk” gördüğünü söyledi. İnsanlığa böyle güzel şiirler verdiği için minnet borçlu olunması gerektiğini vurgulayan Berkay, Nazım Hikmet için duygu ve düşüncelerine şöyle devam etti: “Nazım Hikmet için söyleyecek çok şey var. Şiirleriyle, görüşüyle, duruşuyla, vatan sevgisiyle, insan sevgisiyle, aşk ile yazdığı o şiirler daha kim bilir kaç kuşağı daha etkileyecek. Nazım Hikmet hala aramızda, bizlerle beraber. Ülkemizde olumsuz ne olursa Nazım Hikmet'e sarılıyor siyasiler. Recep Tayyip Erdoğan bile Nazım Hikmet'in şiirini okudu. Nereden nereye geldik. Hapse atılan bir insan, işkenceler gören bir insan, canını zor kurtaran bir insandır Nazım. Bizim zamanımızda Nazım Hikmet okumak suçtu bugün durum değişti. Nazım o kadar büyük ki toplumu bu kadar etkileyebiliyor. Rutkay Aziz,' Memleketimden İnsan Manzaraları' ve 'Haydar Paşa Merdivenleri'ni sahneye koymuştu bende müziklerini yapmıştım. Tiyatro müziği yapmak müzik adına başka bir iş türü. 'Memleketimden İnsan Manzaraları' kitabını tümüyle çok seviyorum. Hayatımda Nazım Hikmet'in yeri büyük. Bu dünyadan Nazım geçip gitmedi. Şiirleriyle, kitaplarıyla hala bizimle beraber.”

Cahit Berkay, en sevdiği Nazım şiirinin 'Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür ve Orman Gibi Kardeşcesine' olduğunu belirtti.

"En sevdiğim Nazım şiiri, Salkımsöğüt"

Müzisyen, besteci, şair ve şarkı sözü yazarı Onur Akın, sosyal medya hesabından Nazım şiirlerini yayınladığını belirterek, “Bana göre Nazım Hikmet, Türk şiirinin gelmiş geçmiş en büyük şairidir” dedi. Akın, Nazım Hikmet'in ölüm yıl dönümünde duygu ve düşüncelerini şöyle anlattı: “Dünya şiirinde en önemli şairi Nazım Hikmet'tir. Şiirleri bestelenmeye çok müsait ve çok keyifli bu yüzden Nazım'dan 30 yıl içerisinde epey şiir bestelemiştim. Bunlar içinde en önemlisi Seviyorum Seni şiiri. Nazım hikmet yaptıklarıyla ölümsüz şairler arasına girdi. Nazım Hikmet'in 120. doğum yıl dönümü kutlu olsun.”

Özellikle "Salkımsöğüt" şiirini ve "Kuvâyi Milliye Destanı" şiirini çok sevdiği belirten söz yazarı, en sevdiği dizeleri seslendirdi:

Ağlama salkımsöğüt

Ağlama

Kara suyun aynasında el bağlama!

El bağlama!

Ağlama!


Şairlerden Nazım'a yazılan ithafen yazılan şiirler:

Can Yücel-Bir Resmin Karşısında

- Nazım'a -

Tasvir gibi bakma öyle yüzüme

Bakar gibi gökyüzüne

Mahzun mahzun

Mazlum, mazlum!..

Ölmekle silinir mi sandın,

Silinir mi bre hâyin,

İnsanları sevme suçun?

Diktim bahçeme üç nar

Ağam gelir bakar diye,

Gelmiş ki benden habersiz,

Bakmış ki onlara zaar

Üçü de açtı narların.


Cemal Süreya-Kalın Abdal

Ağıdı önce söylenen

sen nereye uçuyorsun?

Ağıdı önce söylenen

ölüm korkusunu atar.

Sen nereye uçuyorsun

boynu usul telli turna?

...

Biz ki Nâzım'dık dünyada

Rumelili Kalın Abdal,

uçan kuşa selam saldık

sevdik, oluklar boşaldık,

cemi cümle bir sofrada

muhannetlik kalmayana.


Adnan Yücel-Gözler Yangın Şimdi

Çocuklar ölürken bütün ülkelerde

Ey koca Nâzım

Ey ustamın ustam dediği

Milyonlar içindeki vatansız yalnızım

Çocuklar güldü demiştin o büyük ülkede

Gel de gör şimdi

O yüzlerde büyümüş yarınsız öfkeyi

Gel de gör

Gece gelen telgraftaki o yüce değerin

Nasıl bir körlüğe kurban edildiğini

Yüreklerde yükselen son anıtın da

Gel de gör nasıl yerlere serildiğini