Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

"Kırım’ın ilhakına benzer bir plan uygulayacak"

Dış politika analisti eski diplomat Gezer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkede kısmi askeri seferberlik ilanını değerlendirerek, “Putin 'Blöf yapmıyoruz' dedi ama şunu da unutmayalım; Rus Ordusu öyle bir yıprandı ki mevcut teçhizatın bile onarılması konusunda ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Harbe gönderdiğiniz 1 kişi için en az 1 tonluk malzeme gerekir. Bu çok ciddi operasyonel maliyetler de gerektirir" dedi.

İleyda Özmen

ANKARA- Dış politika analisti eski diplomat Gülru Gezer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkede kısmi askeri seferberlik ilanını değerlendirerek, “Putin 'Blöf yapmıyoruz' dedi ama şunu da unutmayalım; Rus Ordusu öyle bir yıprandı ki mevcut teçhizatın bile onarılması konusunda ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Harbe gönderdiğiniz 1 kişi için en az 1 tonluk malzeme gerekir. Bu, çok ciddi operasyonel maliyetler de gerektirir. Rusya'nın bunu mevcut şartlar altında nasıl yapacağı da belirsizdir. Putin’in Kırım’ın ilhakına benzer bir planı uygulayarak, bu savaşı bir an önce kendi lehine çevirip bir kazanım olarak Rus halkına sunacağını tahmin ediyorum” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in seferberlik ilanını GAZETE DURUM'a değerlendiren dış politika analisti eski diplomat Gülru Gezer, şunları söyledi:

Referandumlar Kırım'da olduğu gibi baskı altında yapılacak: Bu durum Rusya'nın planlarının istediği gibi gitmediğinin bir göstergesi. Son birkaç hafta içerinde Ukrayna, Rusya'nın işgal ettiği bölgelerde Rus Ordusu'nu geri iterek ciddi bir askeri kazanım elde etti. Bu da Rusya'da savaşın gidişine dair panik yarattı. Zaten aylar önce Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’da referandumların olacağı yönünde haberler basına yansıdı. Ukrayna'nın kontratağa geçmesiyle birlikte bu sürecin hızlandığını görüyoruz. Benim düşüncem o bölgelerde Kırım'ın ilhakına benzer bir süreç yaşanacak. 2014'te Donetsk ve Lugansk Halk cumhuriyetleri kuruldu. Kimse tanımıyor bunları, Suriye, Kuzey Kore tanıyor. Bunun ön hazırlığı zaten yapılmıştı. 24 Şubat'taki operasyon öncesinde 21 Şubat'ta Putin, buradaki yönetimlerle dostluk iş birliği anlaşmaları imzaladı. Şimdiki referandumlarla ise Rusya'ya katılması yönünde bir sonuç elde edilmeye çalışılacak. Referandumlar tabii ki hür ve demokratik şekilde yapılacak referandumlar değil. Aynı Kırım'da olduğu gibi baskı altında yapılacaktır. Nasıl Kırım'la katılım anlaşması imzalandıysa büyük ihtimalle bu bölgelerle de bir katılım anlaşması imzalanarak “oldu bitti”ye getirilecek. Şu ana kadar dünyada verilen reaksiyon referandumların tanınmayacağı yönünde.

Kemikleşmiş bir sorun haline dönüşebilir: Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta Rusya’nın işgali altındaki toprakların Ukrayna’ya geri verilmesi yönünde açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin bu konuda tutumu nettir. Biz Kırım'ın ilhakını da kabul etmedik. Her ne kadar Rusya ile iyi ilişkilerimiz olsa da. Rusya tarafından yapılacak bu "oldu bitti"lerin kabul edilmesi Batı ve Türkiye tarafından söz konusu değil. Ne olabilir? Bu kemikleşmiş bir sorun haline dönüşebilir. Yıllarca çözümsüz kalabilir. Önümüzde son derece hassas ve belirsiz bir süreç var ama Putin'in kısmi askeri seferber yönündeki açıklamalarından bir “zafer” elde etmeden savaşı sonlandırmayacağı anlaşılıyor. Putin, bir de nükleer silah çıkışı yaptı. “Batı bizi nükleer silahlarla tehdit ediyor” dedi. Bu yeni bir çıkış değil. Rusya genelde kendisinin aklında bir düşünce varsa onu ilk önce karşı tarafın düşüncesiymiş gibi aktarır. Putin 'Blöf yapmıyoruz' dedi ama şunu da unutmayalım; Rus Ordusu öyle bir yıprandı ki mevcut teçhizatın bile onarılması konusunda ciddi sıkıntılar çekiyorlar. Dolayısıyla 300 bin kişiyi silah altına alsa da onlara nasıl teçhizat verecek? Harbe gönderdiğiniz 1 kişi için en az 1 tonluk malzeme gerekir. Bu çok ciddi operasyonel maliyetler de gerektirir. Rusya'nın bunu mevcut şartlar altında nasıl yapacağı belirsizdir. Putin’in Kırım’ın ilhakına benzer bir planı uygulayarak, bu savaşı bir an önce kendi lehine çevirip bir kazanım olarak Rus halkına sunacak diye tahmin ediyorum.