Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

İnsanlara zarar veren 5 gıda türü açıklandı

Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Uma Naidoo insanlara zarar veren 5 tür gıdayı açıkladı...

Haber Merkezi

ANKARA- ABD’nin ve Dünya’nın prestijli üniversitelerinden Harvard’ın Tıp Fakültesi’nden Dr. Uma Naidoo, insanları yorgun ve stresli hale getirmesi mümkün olabilecek 5 tür gıdayı açıkladı.

Beyinle bağırsak sağlığı arasında bir ilişki olduğunu belirten Naidoo, yayınladığı yazısında bağırsakta oluşacak enflamasyonun vücuttaki enerjinin de azalmasına neden olduğunu söyledi.

İşte Naidoo’nun açıkladığı insanın depresif ve stresli hissetmesine neden olabilecek 5 temel gıda türü:

1- İşlenmiş gıdalar

Asitli içecekler ve unlu mamuller gibi işlenmiş gıdalar, rafine ve ilave şeker içerdiği için beyinde çok fazla glikoz salgılanmasına sebep olabilir. Beyinde fazla salgılanan bu şeker enflamasyona ve sonuç olarak depresyona veya yorgunluğa yol açabilir.

2-Endüstriyel tohum yağı

Gıda sanayisinin endüstriyelleşmesi, artakalan ekinlerden elde edilen düşük maliyetli ve yüksek seviyede işlenmiş yağların üretilmesine neden oldu. Bunlar arasında mısır yağı, üzüm çekirdeği yağı, soya yağı, ayçiçeği yağı ve palm yağı bulunuyor.

İşlemden geçtiği için bu tür yağlarda enflamasyona yol açan omega-6 yağ asidi oranı yüksekken, enflamasyona engel olan ve beyin sağlığını destekleyen omega-3 yağ asidiyse yer almıyor.

Yapılan bazı çalışmalarda, omega-6 yağ asidi oranı yüksek gıdaları tüketenlerin, omega-3 yağ asidi açısından zengin besinleri tüketenlere kıyasla depresyona girme riskinin daha yüksek olduğu ortaya konmuştu.

3-İlave ve rafine şeker

Yalnızca tatlı ve kahvaltılık gevreklerde değil ketçap, salata sosları ve patates kızartmalarında da yer alan ilave ve rafine şeker, enflamasyonun artmasına neden olan unsurlardan biri daha. Bu tür gıdalar, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla şeker salgılanmasına neden olarak, kaygı ve duygu durumunda dengesizlikler yaratabiliyor.

4-Kızarmış gıdalar

Independent'da yapılan derlemeye göre 2016'da yapılan bir çalışmada 715 fabrika işçisinin depresyon, dayanıklılık ve kızarmış gıda tüketimi oranları ölçülmüştü.

Araştırmada daha çok kızarmış gıda tüketenlerin hayatlarında depresyondan mustarip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı.

Genellikle sağlıksız yağlar barındıran bu tür yiyecekler de kişinin duygu durumunu ve kardiyovasküler sağlığını olumsuz etkileyebilir.

5-Yapay tatlandırıcı

Yapılan bir araştırmada, çoğunlukla şekersiz diye satılan içecekleri tüketerek yapay tatlandırıcı alan kişilerin, bu içecekleri tüketmeyenlere depresyona girme oranlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmişti. Başka çalışmalardaysa yapay tatlandırıcıların duygu durumunu düzenleyen nörotransmiterlerin yoğunluğunu değiştirerek beyne zarar verdiği ortaya çıkmıştı.