Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
"Çağ dışı bir ahlak anlayışı"
123456789
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Cinsel istismar nedeniyle gözaltı
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Yılmaz Erdoğan ve Cemre Ebüzziya
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
Sertab Erener: Sağlık sorunlarıyla boğuşuyordum
"Çağ dışı bir ahlak anlayışı"
123456789

Hava-Sen'den THY'ye: "Çalışanın hakkı 101 milyon dolar nerede?"

Havayolu Çalışanları Sendikası, THY'nin 2005-2021 yılları arasında banka promosyonu olarak anlaşmalı bankalardan tahsil ettiği personelin hakkı olan 235 milyon 872 bin lirayı şirkete gelir olarak kaydettiğini savundu.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen), THY'nin 2005-2021 yılları arasında banka promosyonu olarak anlaşmalı bankalardan tahsil ettiği personelin hakkı olan 235 milyon 872 bin lirayı şirkete gelir olarak kaydettiğini öne sürdü. Sendika, her yıl elde edilen promosyon gelirlerinin THY kayıtlarında döviz bazında gösterildiğini ve bu rakamın yaklaşık 99 milyon ABD dolarına denk geldiğini belirtti. Açıklamada, "2022 yılının ilk 3 ayında tahmini 2 milyon dolar daha gelir elde ettiği görülen THY’nin, el koyduğu toplam promosyon geliri 101 milyon dolara (Ağustos 2022 kuru ile yaklaşık 1,8 milyar TL) ulaşmıştır" dedi. 

Hava-Sen, THY'nin 2005 yılından itibaren personel maaşlarının yatırıldığı bankalardan promosyon geliri elde etmeye başladığını, promosyon gelirinin personele aktarılmayıp şirket geliri olarak kaydedildiğini iddia etti. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Başbakanlık genelgesi: 2007 yılında çıkartılan Başbakanlık Genelgesi ile kamu görevlilerine aylık maaş ve diğer hak edişlerinin yatırıldığı bankalar tarafından promosyon ödemesi yapılmasının önü açılmış, uygulama daha sonra kamu-özel tüm emekliler için de yaygınlaştırılmıştır. Genelgede, 'Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamı personele dağıtılacaktır' ifadesiyle sözleşme yapılan bankanın yapacağı ödemenin çalışanın hakkı olduğu belirtilmiştir.

2022 yılının ilk 3 ayında promosyonlardan 2 milyon dolar gelir: Sendikamızca yapılan incelemelere göre, 2005-2021 arasındaki 17 yıllık dönemde THY’nin banka promosyonu olarak anlaşmalı bankalardan tahsil ettiği miktar nominal 235 milyon 872 bin 687 TL olarak hesaplanmıştır. Her yıl elde edilen promosyon gelirlerinin THY kayıtlarında döviz bazında gösterildiği de görülmekte olup bu rakamın yaklaşık 99 milyon ABD dolarına denk geldiği anlaşılmıştır. 2022 yılının ilk 3 ayında bu kalemde tahmini 2 milyon dolar daha gelir elde ettiği görülen THY’nin, el koyduğu toplam promosyon geliri 101 milyon dolara (Ağustos 2022 kuru ile yaklaşık 1,8 milyar TL) ulaşmıştır.

"Personel seçtiği bankadan aylığını alsın"

Hava-Sen, pandemiye rağmen incelenen bilançolarda THY'nin promosyon gelirinin yıllık 10 milyon doların altına düşmediğini, yetkili sendikanın ise bu konuyu toplu sözleşmede gündeme getirmediğini kaydetti. Açıklamada, THY çalışanlarının, emekli olduklarında bu promosyonlardan yararlanamadığı, bu nedenle personele seçtiği bankadan aylığının yatırılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:  

"Bugün 2 bin 500 TL’nin üzerinde maaş alan emeklilere 3 yıl için bankalarca 7 bin 500 TL promosyon verildiği bilinmektedir. Görev ve mesleklerine göre bu maaşın çok üzerinde aylık ve yan mali haklara sahip olan THY çalışanları ise şirketin alıp kasasına koyduğu promosyonlardan yararlanamamaktadır. Bankalarca sağlanan bu ekstra gelirin TGS (Turkish Gorund Services-Yer Hizmetleri) gibi ücretlerin daha düşük düzeyde olduğu şirketlerde daha da önem kazandığı açıktır.

Bir THY veya TGS işçisinin çalışırken hakları olan promosyon gelirinden yararlandırılmaması ancak emekli olduğunda bu hakka kavuşması açık bir çelişki ve alın terinin karşılığı olan meblağa işverence el konulmasıdır. Bu çerçevede, THY ve inşaat, kooperatif gibi işlerden havacılıkla ilgilenmeye zaman bulamayan yetkili sendikayı ivedilikle bir ek protokol yaparak, daha fazla zaman ve hak kaybına sebep olmadan tüm personeli promosyon gelirinden yararlandırmaya davet ediyoruz."