Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Halkın yüzde 58,8'i bu yaz tatil yapamadı!

AREA Araştırma Şirketi'nin, AZE MEDYA için hazırladığı “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması"nda katılımcıların tatil durumu ve aylık giderlerine ilişkin çarpıcı sonuçlar alındı. Katılımcıların yüzde 58,8'inin bu yaz tatil yapamadığı belirlenirken, yüzde 45,4'ünün son bir yıl içerisinde elektrik, doğalgaz, su, telefon vb. faturalarını ödemekte zorluk çektiği, yüzde 35,5'inin de bazı aylar faturalarını ödeyemediği ortaya çıktı.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- AREA Araştırma Şirketi'nin, AZE MEDYA için hazırladığı “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması Ekim 2022 Raporu"ndan katılımcıların tatil durumu, fatura ödemeleri ve market harcamalarına ilişkin çarpıcı sonuçlar alındı. Katılımcıların yüzde 58,8'inin bu yaz tatil yapamadığı belirlenirken, yüzde 45,4'ünün son bir yıl içerisinde elektrik, doğalgaz, su, telefon vb. faturalarını ödemekte zorluk çektiği, yüzde 35,5'inin de bazı aylar faturalarını ödeyemediği ortaya çıktı.

AREA Araştırma Şirketi'nin yaptığı “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması"nda katılımcılara tatil, fatura ödemesi ve market/pazar alışverişiyle ilgili sorular yöneltildi. "Bu yaz tatil yaptınız mı?" sorusu üzerine katılımcıların yüzde 58,8'i "Hayır" yanıtını verirken, yüzde 22'si "Evet, otel/tatil köyü/pansiyon tatili yaptım", yüzde 19'u da "Memlekete, ailemin yanına gittim" ifadelerini kullandı.

Ekonomik krizin yansıması "Son bir yıl içerisinde elektrik, doğalgaz, su, telefon vb. faturalarınızı ödemeyle ilgili zorluk yaşadınız mı?" sorusu ile gözler önüne serildi. Katılımcıların yüzde 45,4'ü bu soruyu "Ödedim ama zorlandım" şeklinde cevaplarken, yüzde 35,5'i "Ödeyemediğim aylar oldu" ifadesiyle yanıtladı. Yüzde 19,2'lik kesim de "Hayır, ödemede sıkıntı yaşamadım" yanıtını verdi. "Son bir yıl içerisinde market/pazar harcamalarınızla ilgili zorluk yaşadınız mı?" sorusu üzerine katılımcıların yüzde 48,1'i "Evet, sıkıntı yaşadım" dedi. Yüzde 34,8'i "Kısmen sıkıntı yaşadım", yüzde 17,1'i de "Hayır, harcamalarımla ilgili bir sıkıntı yaşamadım" cevabını verdi.

Türkiye'ye en çok turist Rusya'dan

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından açıklanan “Turizm Barometresi” araştırmasına göre; uluslararası seyahat sayısı 2019 yılında yüzde 3,8 oranında büyüme gösterdi. Açıklanan verilere göre uluslararası seyahat sayısı 1 milyar 462 milyon seviyesine ulaştı.

Türkiye, 2021 yılının ilk dört aylık döneminde en çok ziyaretçiyi Rusya’dan aldı. Rusya’yı; İran, Ukrayna, Almanya, Bulgaristan, Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Romanya ve Fransa izledi.

Türkiye’nin en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden biri olan İstanbul’a 2021 yılının ilk dört aylık döneminde gelen ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,87 oranında düşüşle 1 milyon 651 bin 32 kişi oldu. Söz konusu dönemde İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı rekor yıl olan 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 62,4 oranında gerileme gösterdi. 2021 yılının ilk dört aylık döneminde İstanbul’a en çok ziyaretçi gönderen ilk 10 ülke şu şekilde sıralandı: Rusya, İran, Almanya, Ukrayna, Irak, Fransa, Özbekistan, Azerbaycan, ABD ve Libya.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan 2021 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin turizmden elde ettiği gelir, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40,2 oranında azalarak, 2 milyar 452 milyon 213 bin dolar seviyesine düştü. 2019 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin turizmden elde ettiği gelir, 4 milyar 629 milyon 679 bin dolar seviyesine çıktı. Ziyaretçi sayısının turizm gelirine nispetle daha fazla düşmesi ve ortalama geceleme süresinin artması, ilk çeyrekte kişi başı turizm gelirinde artış yaşanmasına neden oldu.

TÜİK verilerine göre; 2021’in ilk çeyreğinde Türkiye’nin kişi başı ortalama turizm geliri 943 dolar oldu. Buna göre 2020 yılına göre kişi başı turizm gelirinde yüzde yüzde 29,7 oranında artış yaşandı. 2020 yılının ilk çeyreğinde kişi başı turizm geliri 727 dolar idi. 2020'nin ilk çeyreğinde gelen ziyaretçilerin ortalama geceleme süresi 10,3 iken 2021 yılının aynı döneminde bu sayı 16,8’e çıktı. 2019 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin kişi başı ortalama turizm geliri 697 dolar idi.


Market/pazar harcamalarında zorluk çekenlerin oranı yüzde 48

AREA Araştırma'nın Türkiye Siyasi Gündem Araştırması'nda Türkiye'de gittikçe derinleşen ekonomik krizle ilgili vatandaşa önemli sorular yöneltildi. "Son bir yıl içerisinde elektrik, doğalgaz, su, telefon vb. faturalarınızı ödemeyle ilgili zorluk yaşadınız mı?" sorusu üzerine son bir yıl içerisinde faturalarını ödemeyle ilgili "zorlanarak ödediğini" belirtenlerin oranı yüzde 45,4, "ödeyemediği ayların olduğunu" söyleyenlerin oranı yüzde 35,5, "zorluk yaşamadığını" ifade edenlerin oranı da yüzde 19,2 çıktı. 


"Son bir yıl içerisinde market/pazar harcamalarınızla ilgili zorluk yaşadınız mı?" sorusu üzerine katılımcıların yüzde 48,1'i "Evet, sıkıntı yaşadım" dedi. Yüzde 34,8'i "Kısmen sıkıntı yaşadım", yüzde 17,1'i de "Hayır, harcamalarımla ilgili bir sıkıntı yaşamadım" yanıtını verdi.



Borç veya taksit ödemesi olanların oranı yüzde 63,7'ye çıktı

TÜİK Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2021 verileri dikkate alındığında, geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 5,4 puan artarak yüzde 63,7 oldu. Nüfusun yüzde 6,6'sına bu ödemeler yük getirmezken yüzde 23,0'ına çok yük getirdi. Hanelerin yüzde 60,8'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 38,3'ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 33,4'ü beklenmedik harcamaları, yüzde 20,5'i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 62,9'u eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.

Ekim 2022 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 85,51, aylık yüzde 3,54 oldu. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,54, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 57,80, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,51 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,26 olarak gerçekleşti.

TÜFE'de bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 33,48 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 117,15 ile ulaştırma oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 Ekim ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 0,36 ile eğitim oldu. Buna karşılık, aynı dönemde bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 8,34 ile giyim ve ayakkabı oldu.