Manisa'da kurulacak fabrika için iş ilanları yayımlandı
Manisa'da kurulacak fabrika için iş ilanları yayımlandı
İdil Bilgen, Bingöl'e atandı
İdil Bilgen, Bingöl'e atandı
Kenti karıştıran atama
Kenti karıştıran atama
Aşiret düğünlerinde paranın kaynağı nereden geliyor
Aşiret düğünlerinde paranın kaynağı nereden geliyor
123456789
Manisa'da kurulacak fabrika için iş ilanları yayımlandı
Manisa'da kurulacak fabrika için iş ilanları yayımlandı
İdil Bilgen, Bingöl'e atandı
İdil Bilgen, Bingöl'e atandı
Kenti karıştıran atama
Kenti karıştıran atama
Aşiret düğünlerinde paranın kaynağı nereden geliyor
Aşiret düğünlerinde paranın kaynağı nereden geliyor
123456789

Guinness'e girmeye aday bir eğitim hikâyesi

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, 69 yaşında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden yeni mezun oldu. Saltık, “Belki de yıllar önce tıbbiyeye değil de hukuka girseydim farklı bir kişilik gelişebilirdi ama bir yakınmam yok. Ben tıp mesleğini çok seviyorum. Bu durumumla Guinness Rekorlar Kitabı’na girer miyim girmez miyim bilmiyorum…” dedi.

İleyda Özmen

ANKARA- Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık, eğitim azmiyle genç kuşaklara örnek oluyor. Hayatını eğitime adayan Saltık, 69 yaşında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden yeni mezun oldu. Yaşamı boyunca pek çok başarıya imza atan Saltık, “Belki de yıllar önce tıbbiyeye değil de hukuka girseydim farklı bir kişilik gelişebilirdi ama bir yakınmam yok. Ben tıp mesleğini çok seviyorum. Bu durumumla Guinness Rekorlar Kitabı’na girer miyim girmez miyim bilmiyorum…” dedi.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Saltık, eğitim süreçlerini, bundan sonra hayata dair hedeflerini GAZETE DURUM’a şu sözlerle anlattı:

1977’den 2016’ya: 1977 İstanbul Tıp Fakültesi mezunuyum. 1978’de Hacettepe Tıp Fakültesi’nde Toplum Hekimliği/Halk Sağlığı dalında uzmanlık eğitimine başladım ve 1981’de İstanbul Tıp Fakültesi’nde uzman doktor oldum. 1990’da Doçent, 1996’da Profesör oldum. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 2001-2016 yılları arasında okudum. Mülkiye diyoruz biz ona. Çünkü Türkiye’de Siyasal Bilimler Fakültesi birden fazla var ama mülkiye bir tane. O da 1859’da kurulan en eskisi ve hepsinin anası.

250 sayfalık kapsamlı tez: 2016-2018 yılları arasında Ankara Üniversitesi'nde Sağlık Hukuku alanında tezli yüksek lisans yaptım. Dolayısıyla Sağlık Hukuku alanında uzmanlaşmış oldum. Tezim de Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bir bireysel başvuruda aşı yaptırmak istemeyen bir aileye Anayasa Mahkemesi'nin "Evet haklısınız" demesi üzerineydi. Bu kararı eleştirdik hukuksal ve tıbbi boyutlarıyla. Bir yandan hekim olma bir yandan hukukçu olma sorumluluğuyla iki alanı kesiştirerek Anayasa Mahkemesi'nin "Aşı yaptırmayabilir zorunlu tutulamaz" gibi verdiği kararın tıbbi açıdan, hukuksal açıdan, hukuk felsefesi açısından, epistemolojik açıdan son derece yanlış olduğunu 250 sayfalık kapsamlı tezimizde irdelemiş olduk.

Hukuk Fakültesi mezuniyeti: 2018'de Ankara Hukuk Fakültesi'ne kaydımı yaptırdım ve yeni bitirdim. Şu an süregelen eğitimim de Anayasa Hukuku Doktorası eğitimim sürüyor. Ders dönemleri tamamlandı önümüzdeki aylarda yeterlilik sınavına gireceğim ve arkasından tez yazarak onu da tamamlayacağım diye umuyorum.

Bu yaştan sonra diplomalardan bir gelir sağlamam söz konusu değil: Bütün bunlardan amacım Francis Bacon'un da vurguladığı gibi "Bilgi güçtür." Büyük Atatürk'ün de bizi uyardığı gibi bilgiyi kafamıza salt bir yük olarak tanımayıp onları insanlığa yararlı ürünlere dönüştürmek. Benim de derdim budur. Daha donanımlı bir insan olarak sağlık sorunlarını hukukuyla, felsefesiyle, siyasetiyle, kamu yönetimiyle bir bütün olarak anlamak ve bunlara daha kapsamlı, yetkin çözümler üretebilmek. İnsanlığa daha çok hizmeti etmek. Yoksa bu yaştan sonra edindiğim diplomalardan bir gelir sağlamam söz konusu değil.

Avukatlık yapmak aklımdan geçmiyor: Avukatlık yapmak aklımdan geçmiyor. Ancak sağlık hukuku alanında uzmanlaşmam nedeniyle bu konuyla ilgili davalarda uzman görüşü yazabilmekteyim. Sağlık hukuku alanındaki sorunların çözülmesinde daha adil kararlar verilmesinde böyle katkım olabilir. Anayasa Hukuku doktorasını tamamladığımda da sağlık hakkını işlemek. Sağlık hakkını hem hekim hem hukukçu olarak sentezleyerek işlemek. Sağlık hakkını sadece hukukçular tartışacak değiller. Onlar tartışırlarsa bir ayağı eksik kalıyor. Çünkü hukuk insanlarının tıp sorunlarıyla, ölümle, hastalıkla ilgili yaşantı deneyimleri olmadığı için havada kalıyor. İşin kökünü, doğasını anlamakta haliyle zorlanıyorlar.

Yarım yüzyıldır tıbbiyenin içindeyim: 46. yılındayım meslek hayatımın. 71'den bu yana da 51 yıl oldu. Yarım yüzyıldır da tıbbiyenin içindeyim. Bu gördüğüm birikim ve deneyimleri hukuk bilgisiyle sentezlersem daha gerçekçi, canlı, yaşamı temsil eden, dile getiren, rasyonel bir düzleme erişebiliriz diye düşünüyorum. Dolayısıyla doktora tezimi de tamamladığımda önümüzdeki 1-2 yıl içinde sağlık hakkı üzerinde yazılar yazmak istiyorum.

Sağlık hukuku ve Tıp Hukuku dersleri vereceğim: Önümüzdeki yıl Ankara Hukuk Fakültesi'nde İngilizce Hukuk Bölümü'nde Sağlık Hukuku derslerini vereceğim. Çalışmakta olduğum Atılım Tıp Fakültesi'nde de Tıp Hukuku derslerini Türkçe-İngilizce vereceğim. Yine Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde de hem lisan hem lisansüstü düzeyde de Sağlık Hukuku ve Tıp Hukuku derslerini planlamaktayız.

Guinness Rekorlar Kitabı’na girer miyim bilmiyorum: Şunu da belirtmekten keyif alırım. Bizim ailemizde Lozan'da İsmet Paşa'nın danışmanları içinde Hukuk Profesörü Veli Saltık vardı. Ankara Hukuk Fakültesi kurucu kadrosu içinde yer alan Rahmi Saltık, bizim aileden ses sanatçısıdır, aynı zamanda avukattır. Belki de yıllar önce tıbbiyeye değil de hukuka girseydim farklı bir kişilik formasyonu gelişebilirdi ama bir yakınmam yok. Ben tıp mesleğini çok seviyorum. Bu durumumla Guinness Rekorlar Kitabı’na girer miyim girmez miyim bilmiyorum.

Prof. Dr. Ahmet Saltık Hakkında Detaylı Bilgiler

http://ahmetsaltik.net/2022/08/06/guinnesse-girmeye-aday-bir-egitim-oykusu/