Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Şefika Kutluer Festivali 24 Kasım'da başlıyor
Dünyanın en pahalı muzu
Dünyanın en pahalı muzu
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Mehmet Ali Erbil hakkındaki iddianame
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
Uğur Dündar'a açılan babalık davası
123456789

GMO İzmir Şubesi'nden depremzedelere önemli uyarı

Deprem sonrası bölgede zorlu yaşam koşulları hüküm sürerken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, gıda güvenliğine ve su tüketimine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Semra İğtaç

İZMİR- Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili yıkıp geçen depremin ardından bölge vatandaşı perişan halde. Milyonlarca vatandaş sokaklarda kaldı, kiminin evi yıkıldı kimi ise evinde hasar olduğu için giremiyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO), İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, afetin yaşandığı illerde şebeke sularının doğrudan tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirterek, "Güvenli olduğu duyurulana dek gıda üretiminde veya gıda ekipmanlarının temizliğinde şebeke suyu tüketiminden kaçınılmalı. Üretim sadece mobil/sahra mutfaklarda yapılmalı ya da merkez mutfaklarda üretilip alana uygun taşıma koşulları ile getirilmeli" dedi.

Deprem sonrası bölgede zorlu yaşam koşulları hüküm sürerken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, gıda güvenliğine ve su tüketimine  ilişkin önemli uyarılarda bulundu.


"BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler için, "Tüm ülkemize başsağlığı diliyoruz" mesajı yayınladı. Bölgedeki olumsuz hava koşulları ve ulaşım imkanlarının kısıtlılıkları depremzedelerin yaşam koşullarını daha da olumsuz hale getirdiğini belirten Toprak, sağlıklı bir dayanışma ve gıda yardımı için dikkat edilmesi gereken kuralları şu şekilde vurguladı:

SU TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI

· Afetin yaşandığı illerde şebeke sularının doğrudan tüketiminden kaçınılmalı.

· Güvenli olduğu duyurulana dek gıda üretiminde veya gıda ekipmanlarının temizliğinde şebeke suyu tüketiminden kaçınılmalı.

· Üretim sadece mobil/sahra mutfaklarda yapılmalı ya da merkez mutfaklarda üretilip alana uygun taşıma koşulları ile getirilmeli.

SAKLAMA KABI İLE ÇADIRLARA YEMEK GÖTÜRMELERİNE İZİN VERİLMEMELİ

· Yemek dağıtım noktalarında yeterli sayıda masa ve sandalye kurulumu yapılarak Yemeklerin sadece burada ve güvenli bir şekilde yenmesi sağlanmalı. Yemeklerin çadırlarda ya da uygun olmayan yerlerde yenmesinin önüne geçilmeli. İhtiyaç sahiplerinin saklama kabı, vs. ile çadırlara yemek götürmelerine izin verilmemeli.

· Yaşlı, hamile ve çocuklar için özel beslenme planı uygulanmalı.

· Yemek servis alanlarına gelip yemek yiyecek durumda olmayan ihtiyaç sahipleri için (engelli, yaşlı, hasta, vs.) görevlilerin kontrollü olarak yemek götürmeleri sağlanmalı.

· Soğuk zincirle saklanması gereken ürünler için (ör: ayran, sütlü tatlı, soğuk sandviç) portatif soğuk dolaplar temin edilmeli.

· Özel beslenme gereksinimi olan ihtiyaç sahipleri (çölyak, diyabet, gıda alerjisi, gıda intoleransı, PKU, vb.) tespit edilerek uygun şekilde beslenmeleri sağlanmalı.

· Yemeklerin yenmesi için gıdaya uygun, tek kullanımlık servis ekipmanları (köpük tabldot, tabak, çatal kaşık, vb.) kullanılmalı.

· Ekmek ve su tek kullanımlık ambalajlarda sağlanmalı, bu ürünler direkt güneş ışığına maruz bırakılmayacak şekilde depolanmalı ve dağıtılmalı.

ATIKLAR UYGUN ŞEKİLDE TOPLANMALI

· Yemek dağıtımı ve tüketimi sebebiyle çıkacak atıklar için uygun atık alanları oluşturulmalı. Alanda oluşabilecek herhangi bir gıda ve su güvenliği riskine sebebiyet vermeyecek şekilde ve sıklıkta toplanıp bertaraf edilmeli.

· Yemek üretim ve/veya dağıtım noktaları tuvalet, duş gibi noktalardan uzağa kurulmalı.

· Mobil/sahra mutfak ya da merkez mutfak dışında yemek hizmeti sağlamak isteyen bireysel ya da kurumsal destekçilerin, koordinasyon ekiplerinin belirteceği şartları sağlamadan herhangi bir hizmet vermelerine imkan verilmemeli.

· Açık, dökme, tekrar paketlenmiş ürünler yardım olarak kabul edilmemeli.

· Tüm ürünler için STT ve TETT kontrolü yapılmalı, uygun olmayan ürünler kabul edilmemeli.

· Ambalajlı gıda stokları elenerek kontrol edilmeli, zarar görmüş ambalajlı gıdalar kullanılmamalı.

· Soğuk zincirle saklanıp dağıtılması gereken ürünler için uygun depolama koşulları (+4°C ve/veya -18°C) sağlanmalı.

· Olası ihtiyaç fazlası ürünler tasnif edilerek uygun şartlarda depolanmalı.

· Ürünler direkt zemine temas ettirilmemeli, palet, vb. üzerine konmalı.

BEBEK MAMALARI KAPALI AMBALAJLI ÜRÜN OLMALI

· Bebek mamaları kapalı ambalajlı ürün olarak temin edilip dağıtımı yapılmalı.