Yaşadığımız kuraklık sorununun daha da büyüyerek can sıkıcı bir duruma doğru yol aldığını görmek, endişe ve kaygıya sebep oluyor. Geçtiğimiz yıl 1 Ekim'de başlayan "su yılı"nda ilk iki ay çok kurak geçerken aralık ayının yağış değerlendirme raporları beklenmeye başlanmıştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, nihayet bu yağış değerlendirme raporunu yayımladı ama rapor hiç de mutlu edecek veriler içermiyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2022 Yılı Aralık Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, Türkiye geneli aralık ayı yağışları uzun yıllar normalinin ve yine geçen yıl vralık ayı yağışlarının altında gerçekleşti. Uzun yıllar ortalamalarına göre yağışlarda, yüzde 52, geçen yıl aralık ayı yağışlarına göre ise yüzde 57 oranında azalma gerçekleşti.
Bölgesel yağış analizlerine baktığımızda kuraklığın en fazla yaşandığı bölge, yağıştaki yüzde 75'lik azalma ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak dikkatleri çekiyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde 2022 yılı Aralık ayı yağışları son 27 yılın en düşük seviyesine inmiş durumda. Aralık ayı yağışlarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin doğusu ile Bingöl, Muş, Van, Hakkari, Erzurum, Konya, Karaman ve Osmaniye çevrelerinde normale göre yüzde 80’den fazla azalma gerçekleşirken, Kırklareli’nin kuzey kesimlerinde normaline göre yüzde 60 artış gerçekleşmiş.
YAĞIŞLI GÜN SAYISI DA AZALIYOR
İklim analizlerinde en önemli parametrelerden biri olan yağışlı gün sayısına baktığımızda, uzun yıllar ortalamaları 11,4 gün/ay iken aralık ayında bu verinin 9,8 gün/ay olması da ayrıca dikkat çekici bir unsur. Bölgesel olarak Marmara Bölgesi'nde normallere göre yüzde 44, Ege Bölgesi'nde yüzde 39, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 56, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 52, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 27, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 74, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 75 oranında eksik yağış gerçekleşti.
Su yılı (1 Ekim-31 Aralık) takvimi olarak baktığımızda, kurumun raporuna göre, 1 Ekim 2022-31 Aralık 2022 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları, normalinin ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti. Türkiye geneli su yılı yağışında, normaline göre yüzde 38, geçen yıl aynı dönem yağışlarına göre ise yüzde 29 oranında bir azalma mevcut. Üç aylık toplam yağışlarda tüm bölgelerimiz normallerinin altında yağış alırken, en fazla azalma yüzde 53 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti. Marmara Bölgesi’nin 3 aylık toplam yağışları son 62 yılın en düşük seviyesine indi.
Su yılının ilk üç ayındaki normallere göre bölgesel olarak, Marmara Bölgesi'nde yüzde 53, Ege Bölgesi'nde yüzde 42, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 42, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 45, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 25, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 40, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 26 oranında eksik yağış alındı.
Türkiye yıllık yağışını eylül ayının ortasından başlayarak haziran ortasına kadar olan dönemde alan bir coğrafyada olması nedeniyle yaşamış olduğumuz bu yağış eksiklilerinin ciddi bir sorun olduğu görülüyor. "Su yılı"nda yıllık toplam yağışımızın en azından yarısını almamız gerekirdi. Şimdilik barajlardaki mevcut su hacmiyle ihtiyaçlar karşılansa da yaz aylarında ciddi su sıkıntıları ve buna bağlı diğer sorunlara karşı şimdiden hazırlıkların yapılmasında fayda olduğunu düşünüyorum.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply