Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Dövme sanatçıları şikayetçi!

Pandemi süreci ve son zamanlarda hızla artan döviz kurları dövme sanatçılarını da olumsuz etkiledi.

İleyda Özmen

ANKARA – Dövme sanatçıları malzemelere gelen fiyat artışlarından şikayetçi. Dövme ve Takı Sanatçıları Derneği (Dövme-der) İzmir Şubesi Başkanı Sabri Mudurlu, dövme malzemesi fiyatlarının gümrük vergisindeki yüzde 30’a varan artış ve dolardaki yükseliş nedeniyle geçen yıla göre yüzde 150 arttığını belirtti.

Türkiye'de 11 Mart 2019’da ortaya çıkan COVID-19 sürecinden ve son yıllarda gelen zamlardan olumsuz etkilenen sektörlerden biri de dövme sanatı oldu. Gazete Durum, Ankara’nın Kızılay Meydanı’ndaki dövmecilere hem malzeme fiyatlarındaki son durumu hem de dövme yapımındaki önemli detayları sordu.

Dövme-der Başkanı, dövme stüdyosu sahibi ve aynı zamanda malzeme ithal edip satan Sabri Mudurlu, “Bütün ürünlerde hem geçen seneye oranla hem pandemiden önceki döneme göre yüzde 150’den fazla artış oldu. Biz bütün ürünleri dolarla getirttiğimiz için dolardan da çok etkileniyoruz” dedi.

Dövme yapımında en çok kullanılan boyanın siyah boya olduğunu belirten Mudurlu, pandemiden önce 400 lira civarında olan siyah boyanın bu sene bin 200 lira olduğuna dikkat çekti.

Dövme-der Başkanı, dövme stüdyolarından gelen siparişlerin büyük bir oranda azaldığına değinerek, “Daha önce stüdyolardan 20 kutu sipariş alırken şu an iki ya da üç kutu sipariş alıyoruz. Gümrük sorunu olduğu için ürünler eskisi gibi ülkeye giremiyor. Gümrükte her şeyi tek tek kontrol ediyorlar. O yüzden bizde çok fazla malzeme getiremiyoruz. Getiremedikçe daha fazla kıymete biniyor. Fiyatlarda fahiş bir şekilde artıyor” bilgisini verdi.

Dövme yaptıranların sayısı azaldı

Birçok insanın dövmeye eskisi kadar para ayıramadığını söyleyen Mudurlu, “Hayat şartları çok zorlaştığı için vatandaşın dövmeden daha öncelikli ihtiyaçları oluyor. Dövme yaptıranların sayısı da bu yüzden çok azaldı. Soranlar oluyor ama fiyatı cebine göre pahalı geliyor ya vazgeçiyor ya da başka zamana erteliyor” ifadelerini kullandı.

24 yıldır dövme sanatçılığı yapan Yalçın Yalçın da “Bazı ürünlerde resmen yüzde bin zam geldi” diyerek özellikle dövme yapımında kullanılan A4 kağıdına gelen fiyat artışına isyan etti. Yalçın, “10 liraya aldığımız A4 kağıdı 75 lira oldu. Fahiş şekilde zam geldi hala da gelmeye devam ediyor” diye konuştu.

Dövme sanatçısı Yalçın, pandemiden önce iğne makinesinin 100 liraya açıldığını vurgulayarak şu an ise makine açılışının 350 liraya olduğunu söyledi. Fiyat artışlarından dolayı ileride hizmet kalitesini yakalamak adına dükkanı küçültmeye kadar gidebileceğini belirten Yalçın, şöyle devam etti: “İleride çalışan arkadaşlarımızla da vedalaşabiliriz. Zor zamanlar yaşıyoruz ve yakıta zam geldikçe her şeye olduğu gibi dövmeye de zam gelecek. Pandemiden sonra her şey değişti. İş çığırından çıktı diyebilirim.”

Başka bir dövme sanatçısı Emrah Yıldırım ise şunları aktardı: “Müşteri sayısında büyük değişiklik var. Devamlı gelen müşterilerimiz vardı. Şimdi onlar 3-4 tane dövme yaptıracağına sadece bir tane dövme yaptırıyor. Çünkü eskiden 3-4 dövme yaptırdığında verdiğin fiyatla şimdi bir dövme yaptırabiliyorsun. Örneğin pandemiden önce 500 liraya yaptırılan dövme şu an bin 500 lira.” 


Dövme nasıl yapılıyor ve dövme sonrasında nelere dikkat edilmeli?

24 yıldır dövme sanatıyla uğraşan Yaşar Yaşar, dövme yapım aşamasını ve dövme işlemi yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlattı: “Gelen müşterilerin ilk olarak istedikleri modellere ve bu modelleri yaptırmak istedikleri yere bakıyoruz. Deride yara, deformasyon yoksa, temiz tıraş edildiyse işlemimizi uygulamaya başlıyoruz. A4 kağıdı ile çizimler gerçekleşiyor ve iğneyle işlem başlıyor. Kullanılan bütün malzemeler kişiye özel açılıyor ve steril ortam hazırlanıyor”

Dövme sonrası bakımın önemini vurgulayan Yaşar, şu uyarılarda bulundu: “Gelen kişilere dövme bakımıyla ilgili her şeyi anlatıyoruz. Hem boya pigmentlerinin solmaması için hem yaranın iyileşmesi için 10 gün dikkat edilmesi gerekiyor. Kişi dövme kremleriyle tedavi etmek isterse krem öneriyoruz. Dövmeye krem sürmek istemiyoruz dediğinde özel bantlarla bantlıyoruz. Bantlar bir hafta 10 gün çıkarılmıyor zaten o bantlar hava almayı sağlıyor.”