Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Reza Zarrab, Miami'de evlendi
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
123456789

Antalya yabancılar cenneti oldu

Sabit gelirli Türk vatandaşları artan konut fiyatları ve kira ücretlerine karşılayamaz duruma gelince, kentin demografik yapısı değişmeye başladı.

AZE Haber Ajansı

Fadime Yiğit 

ANTALYA- Antalya’da arsa arzının mevcut talebi karşılamaması, konuta olan talebin hızla artması ve ikamet izni alan yabancıların da Antalya’da hızla konuta yönelmesi, Türk vatandaşlarını zor durumda bıraktı. Ortalama bir dairenin kira ücretinin 10 bin liranın üstüne çıkması üzerine sabit gelirli devlet memurları, işçiler, öğrenciler, emekliler kırsal kesimlere yönelmeye başladı.

ANTALYA’YA YABANCI İLGİSİ

Türkiye’de ikamet izni alan ve şirket kuran yabancılar açısından Antalya gözde şehir haline geldi. Dünyanın birçok yerindeki insanların, yaşamak için Antalya’yı tercih etmeleri, hem konut satış fiyatlarını hem de kiraları arttırdı. Türk lirası döviz karşısında değer kaybedince yeni fiyatlar sadece yabancı alıcıya hitap eder durumda kaldı. 

Yabancıların Antalya’ya olan bu ilgileri, esnafı da harekete geçirdi. Özellikle Konyaaltı ilçesi Liman ve Hurma mahallelerinde esnaf tabelalarını Rusça, İngilizce, Almanca ve Farsça olarak yeniden düzenlenmeye başlandı.

Yabancılara yönelik konut satışlarındaki artışı değerlendiren Antalya Emlak Komisyoncuları, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Antalya Şube Başkanı İsmail Çağlar, kentte yaşanan bu değişimi şöyle anlattı:


"ANTALYA’YA TALEP ÇOK FAZLA"

"Dünyada turizmin başkenti Antalya’dır. Göçler devam ediyor. Devam ettiği sürece Antalya'mızın da yeri belli. Bittiği sürece ne olacak? Az olan şey devamlı değer kazanır. Bugün Konyaaltı’nda, Kepez’de, Varsak’ta her yerde fiyatlar uçtu. Varsak’ta 1+1 giriş katına bile 5-6 bin lira para istiyorlar. Bundan 1,5 yıl önce kiralar 400 TL-600 TL idi. Bunların denetlenmesi lazım. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bunların denetlenmesi lazım." 

"ANTALYA EMEKLİ ŞEHRİYDİ, AMA FİYATLAR UÇTU”

Çağlar, bundan 5-6 yıl önce Antalya'nın emekli şehri olduğunu ama yabancı göçünün fazlalaşması ve denetimlerin olmaması nedeniyle fiyatların uçtuğunu söyledi. 

Antalya’da artık arsa kalmadığını dile getiren Çağlar, şöyle devam etti:

"Bir de bunun yanında Rusya- Ukrayna Savaşı'ndan sonra, buraya gelen yabancılar, kendi aralarında ev alıp, evi kiraya verdikleri için, kendilerinden olan insanlara fahiş fiyatla verdikleri için Türkler de ‘Bizim evimizin neyi eksik?’ diyerek onlar da fiyatları otomatikman arttırdılar. Benim Antalya’da yaklaşık, 5-6 bin esnaf kayıtlı esnafım var. Bu esnafın dışında ‘ayakçı’ diye tabir ettiğimiz yabancılar var. Yaklaşık 15 bine yakın alıp satanlar var. Bizim esnafımız vergi verirken, her sattığı evin faturasını kesip ekstra vergi verirken, dükkan kiralarken, sigorta öderken, araçları mazot yakarken, sitelere fahiş fiyatlar verirken, yüzde 2 alırken, yabancı diye tabir ettiğimiz arkadaşlarımız yüzde 10 alıyor. Yüzde 10 aldıkları gibi bir de fiyatları 10 lira yerine 15 lira diyerek fiyatlarla oynuyorlar. Bunlarla alakalı denetlemelerin yapılması lazım. Acilen, çünkü Antalya’mızda bizler kendimiz çocuklarımızı evlendireceğiz, evlendiremiyoruz ev yok. Burada Akdeniz Üniversite'miz var. Buradaki öğrencilerimiz var. Bunlar gerçekten zor durumdalar. 2 bin lira, bin 500 lirayken, en kötü ev 6- 7- 8 bin liraya ulaştı." 


“YABANCILAR VERGİ ÖDEMEDEN EMLAKÇILIK YAPIYOR”

Çağlar, Antalya'da bir yabancının üzerinde 22 ev olduğu ve bu evleri fahiş fiyatla kiraya verdiğinin tespit edildiğini anlattı. Bunun hiçbir şekilde devlete geliri olmadığını dile getiren Çağlar, "Tamamen elden alışveriş, gayri meşru alışverişler. Gelsinler, vergisini versinler, her şeylerini dört dörtlük yapsınlar. Onlar da çalışsınlar. Ama kaçakçılar. Bizim ekmeğimizi çalıyorlar. Ben hırsızların karşısındayım. Benim esnafım vergi versin, sen vergi vermeden bu işi yapacaksın. Ben hırsız derim. İlla cebinden para çalmak değildir hırsızdır. Bu da bir hırsızlıktır" dedi.

“TÜRKLER KIRSAL KESİMLERE GİDİYOR”

Konyaaltı ilçesinde oturan Emlak Gayrimenkul Danışmanlığı yapan Tarkan Gençdal da artan pahalılıktan şikayet etti. Gençdal şöyle konuştu:

"Konyaaltı bölgesinde maalesef şu anda Rus, Çeçen, Ukrayna gibi birçok milletten yabancılar daire almaya başladı. Bu daireler alındığı zaman Türkler ev alamaz hale geldi. Buradaki 3 milyonluk bir daire 3+1 5 milyona, 7 milyona çıktı. Bu fiyata çıktığı için Türk vatandaşları maalesef burada ev alamayıp kırsal kesimlere gitmeye başladı. Burası yasaklandı. Liman, Hurma, Sarısu yasaklanınca, Kepez ve Muratpaşa’da yasak olmadığı için belli kesimler oraya göç etmeye başladı. Yabancılar da ev almaya başlayınca oradaki 750 bin liralık ev 3 milyon, 5 milyon oldu. Orada da fiyatlar arttı. Böyle olunca doğal olarak insanlar taşınmaya ve başka yerlere gitmeye başladı. Köyü olan köye gidiyor, köyü olmayan da çadır alıp çadırda yaşayacak."

“ANTALYA SÜRGÜN ŞEHRİ OLDU”

Gençdal, eskiden devlet memurlarının tayinini Antalya'ya çıkartmak istediğini, şimdi Antalya'nın "sürgün şehri" olduğunu söyledi. Hiçbir polis ve askerin Antalya'ya gelmek istemediğini kaydeden Gençdal, "Kiralar 10-15 bin lira kira olmuş. Memur bu ücretleri karşılayamıyor. Fiyat artışlarının en büyük sebebi de göç. Çünkü maalesef Türkiye’de sadece 400 bin dolar verdiğin zaman vatandaş oluyorsun. Bir vatandaşlık bu kadar ucuza olmaz. Biz yabancıların gelmesine karşı değiliz. Gelsinler ama turist olarak gelsinler. 400 bin doları veren vatandaş oluyor. Diğer Avrupa ülkelerinde böyle vatandaşlık vermek kolay mı?" diye sordu. 

“İNSANLAR AÇ SUSUZ”

Antalya Kepez İlçesinde yaşayan ve geçimini inşaatlarda çalışarak sağlayan 44 yaşındaki Musa Yaşar da bu yaşananlardan dolayı mağdur olduğunu anlattı. Yaşar, şöyle konuştu:

"Devletten yabancıya konut satışının yasaklanmasını istiyoruz. Taban ve tavan kira uygulanmasını istiyoruz. Devlet emlak ofislerinin açılmasını ve direk ev kiracılarının devlete bağlı olmasını, devletin asgari ücretin üçte birini geçmeyecek şekilde kira taban fiyat uygulamasını istiyoruz. Ya da devlet eliyle emlak ofislerinin açılmasını, komisyon safsatasının bir an evvel son bulmasını istiyoruz. Çünkü bir kira bedeli 10 bin liraysa emlakçının kiracıdan talep ettiği bir kira bedeli o da 10 bin lira. Yani insanlar bir ay aç susuz. Zaten bu insanlar dar gelirli insanlar nasıl yaşayacaklar, hayata nasıl tutunacaklar, çocuklarının ihtiyaçlarını, çarşı, pazar, gıda, giyim gibi ihtiyaçlarını, elektrik, telefon gibi ihtiyaçlarını nasıl ve neyle karşılayacaklar. Biz bunun bir an evvel önüne geçilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimizden bu kanayan ve kangren olmuş yaranın derhal önüne geçilmesini talep ediyoruz. Türk parasının döviz karşısında erimesinden dolayı yabancıların ülkemizdeki konutları almalarının önünün engellenmesini istiyoruz. Ülkemizin vatan topraklarının satılmasına karşıyız. Sera işçilerinin, otel ve turizm işçilerinin angarya işçilerinin bu memlekette Antalya gibi bir şehirde yaşam haklarının elinden alınmasının, bir an evvel önüne geçilmesini istiyoruz devletimizden talep ediyoruz."

“FİYATLARI FAHİŞ BULUYORUM”

Antalya’da Muhasebe öğretmeni olan Ceyhan Nergis, şöyle konuştu:

"Türkiye’deki konut fiyatlarını ve kiraları çok fazla fahiş buluyorum. Normal bir vatandaşımızın ve gençlerimizin bu konuda bu ülkede ayakta kalabileceklerini hiç düşünmüyorum. Ailesine herhangi bir katkısı olmayan gençlerimizin durumu çok kötü olduğu için üzülüyorum."

“EMLAKÇILAR PİYASAYI YÜKSELTİYOR”

Kira artışlarından şikayetçi olduğunu belirten emekli esnaf Nurettin Şahin ise kiraların emlakçılar tarafından yukarı çekildiğini öne sürdü. Şahin şöyle konuştu:

"Ev sahibi diyor ki; evin kirası 3 bin lira, emlakçı ev sahibine 5 bin liraya evi kiraya veririm diyor. Bu şekilde piyasayı yükseltiyorlar. Yabancılar geliyorlar ülkemizde ev alıyorlar veya yüksek meblağlarda kira fiyatlarının artışına sebep oluyorlar ama bunu da yapan bizim insanlarımız. Yabancılar burada bizim insanlarımıza müracaat ediyor. Devletin özellikle bu emlakçılar üzerindeki yaptırımı yükseltmesi lazım. Yani yaptırımı daha fazla yapması lazım ki; bu kiralar normale gitsin."