Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Yönü belirleyecek devlerden "bekle gör" yaklaşımı

4 Ekim kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- 26-30 Eylül tarihlerinde, Bitcoin'e yatırım yapma imkânı sunan yatırım ürünlerinde, en yüksek para girişi 7,7 milyon dolar oldu. Singapur merkezli finansal hizmetler şirketi Matrixport’un Araştırma ve Strateji Başkanı Markus Thielen, kripto para piyasalarının mevcut durumu ve kurumsal yatırımcı görünümü hakkında yorum yaparak şu ifadeleri kullandı: "Kripto para piyasaları şu anda 'bekle gör' yaklaşımına işaret ediyor." İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Terra (LUNA) yüzde 10,4’lük artışla fiyatı en çok yükselen, Reverse Rights (RSR) yüzde 7,8’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 376 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 983 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 51 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 41 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 19 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 75,05‘lik kısmını short (kısa) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Bitcoin’de (BTC) gerçekleşti.

⦁ 26-30 Eylül tarihlerinde, Bitcoin'e yatırım yapma imkânı sunan yatırım ürünlerinde, en yüksek para girişi 7,7 milyon dolar oldu. Ethereum (ETH) yatırım ürünleri 5,6 milyon dolarlık para girişiyle lider kripto para biriminden çok daha geride kaldı. Short BTC ürünleri, 2,1 milyon dolarlık para girişi gördü. Bu girişler, Polygon (MATIC), Avalanche (AVAX) ve Cardano (ADA) gibi altcoinlere yatırım imkânı sunan yatırım ürünlerine 3,5 milyon dolardan fazla para çıkışıyla dengelenirken, Solana (SOL) ve çoklu yatırım yatırım ürünlerinde sırasıyla 700 bin dolar ve 400 bin dolarlık çıkış görüldü. Singapur merkezli finansal hizmetler şirketi Matrixport’un Araştırma ve Strateji Başkanı Markus Thielen, kripto para piyasalarının mevcut durumu ve kurumsal yatırımcı görünümü hakkında yorum yaparak şu ifadeleri kullandı: "Kripto para piyasaları şu anda 'bekle gör' yaklaşımına işaret ediyor. Orta vadede potansiyel bir olumlu değişim 8 Kasım’daki ABD ara seçiminin ardından olabilir. Dün geceki ABD ekonomisine ait veriler, özellikle ISM imalat endeksi, ABD ekonomisinde büyümenin yavaşladığını ve şimdi Fed’in daha az şahin olacağı ihtimalini gösteriyor. ABD doları rallisi, kilit itici güçlerinden birini kaybetmiş gibi görünüyor ve bu faiz artışlarında bir duraksamaya işaret ediyor olabilir. Tüm bunlar, kripto paralar için yıl sonuna kadar önemli bir yükselişin işareti olarak yorumlanabilir." CoinShares’ın izlediği kripto para yatırım ürünleri gecikmeli bir gösterge olsa da Bloomberg Intelligence’ın kripto para borsa yatırım fonlarında (ETF’ler) dikkate değer bir eğilim söz konusu. Bloomberg Intelligence’ın sağladığı verilere göre, kurumsal yatırımcılar 2022’nin üçüncü çeyreğinde kripto para ETF'lerinden 17,6 milyon doları çekti ve 2022’nin ikinci çeyreğinde bu fonlardan 683,4 milyon dolarlık rekor çıkış görüldü. Kurumsalların giriş çıkışlarının esas olarak son iki ayda gerçekleştiğini de not etmek gerekiyor. Bloomberg, 30 Eylül tarihli bir haberinde, temmuz ayında yatırımcıların kripto para ETF’lerine 200 milyon dolardan fazla para akıttığını, çıkışların azalmasının muhtemelen üçüncü çeyrekte kripto para fiyatlarındaki düşük volatilite göstermesinden kaynaklandığını ekledi.

⦁ Blockchain şirketi Ripple (XRP) CEO’su Brad Garlinghouse, kısa bir süre önce Twitter’da kripto para dolandırıcılığı botlarının çoğalmasından şikayet etti. Garlinghouse’un paylaştığı görselde, Twitter ekibine yaptığı ihbarın ardından ekiplerin söz konusu bot hesapları incelediği ve herhangi bir sorun görmediğine dair bir mail ekran görüntüsü yer aldı. Ripple CEO’su, Twitter bot hesaplarının kendi adıyla tonlarca tweete yanıt verdiğini belirtti. Garlinghouse, tweetinde diğer popüler kripto para şahsiyetlerinin de botlardan muzdarip olduğunu, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin ve Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun taklitçilerin en önemli hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

⦁ Yaptığı açıklamalarla kripto para sektörünün gündeminde yer almaya devam eden Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Garry Gensler, son acıkmalarında Bitcoin'in ekonomiyi baltalamasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Son FOMC toplantısında konuşma yapan SEC Başkanı, şu sözleri aktardı: "Bitcoin'in mucidi Nakamoto, bu masanın etrafında oturan bizim gibi insanlar tarafından denetlenen finans sektörüne inancı olmayan biriydi. Kripto piyasasının, sermaye piyasalarımızı veya ekonomimizi baltalamasına izin veremeyiz."

⦁ Ünlü sanatçı Haluk Levent‘in kurucusu olduğu popüler sivil toplum kuruluşu Ahbap’ın ikinci Twitter hesabı olan haydi_ahbab çalındı. Birçok yardıma öncülük eden kuruluş, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Bilgisayar korsanlarının hesap üzerinden Bitcoin dolandırıcılığına başladığı görülüyor. “Bitcoin gönderin, 2 katını gönderelim” ifadelerini içeren tweetlerle tipik BTC dolandırıcılıklarından biri gerçekleşiyor. Yaşananların ardından ünlü sanatçı Haluk Levent’in isyan ettiği görüldü: "Vay arkadaş! Sonunda bu da oldu. Bir insan bu sayfayı nasıl çalar? Neden Çalar? Bir de tweet atıp telefon numarası yazıyorlar. Bu sayfaya itibar etmeyelim ve bu sayfayı şikayet edelim."

⦁ Ethereum blok zinciri üzerinden çalışan ikinci katman girişimi Polygon’un Kurucu Ortağı Sandeep Nailwal, “güvenlik endişeleri nedeniyle” Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gerçekleştirilecek Devcon 2022’ye katılmayacağını söyledi. Ayrıca, Bogota Havalimanı'nda Solana’dan bir kişinin de soyulduğu bildirildi. Nailwal, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, ETH topluluğundan arkadaşlarıyla buluşma fırsatını kaçırdığı için üzgün olduğunu ifade ederek güvenlik endişeleri nedeniyle Bogota, Kolombiya’daki Devcon 2022’ye katılmayacağını söyledi. Nailwal mesajını yayımladıktan kısa bir süre sonra tweetini sildi.

⦁ Terra Classic yatırımcıları, LUNC’nin Coinbase (COIN) borsasında listelenmesi için geçen haftadan bu yana yoğun baskı yapıyor. Terra Classic topluluğunun nihai hedefi kripto paranın dolaşımdaki arzını azaltmak. Topluluk, hem LUNC ticaretini artırmak hem de yüzde 1,2’lik yakım mekanizmasının daha çok kullanılması için kripto paranın daha çok borsada listelenmesini istiyor. Coinbase, Terra çöküşü sonrası LUNA tokeni işlemlerini sonlandırdı ve Blockchain’in yeniden yapılandırılmasından sonra isim değişikliğiyle LUNC olan tokeni henüz listelemedi. Topluluk, Coinbase’in dikkatini çekmek için Twitter üzerinden çalışmalarına devam ediyor. Şimdiye kadar #coinbaselistlunc tag'iyle atılan tweet'ler 200 bini aştı. Ancak henüz Coinbase cephesinden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

⦁ SEC, dün Amerikan magazin yıldızı Kim Kardashian’a EthereumMax (EMEX) tokenlerini reklam ücreti aldığını belirtmeden sosyal medyada tanıtmakla suçladığını ve Kardashian’ın 1,26 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ettiğini açıkladı. SEC’in Kardashian’a verdiği ceza haberini fırsata çeviren ve Bitcoin’e bağlayan BTC karşıtı Peter Schiff, Twitter hesabından paylaşım yaptı. Schiff’in hedefinde bu defa Bitcoin maksimalisti Michael Saylor ve ABD’nin ana akım medya kuruluşları arasında yer alan CNBC vardı: “SEC, kripto para reklamı yaptığı için Kim Kardashian’a para cezası veriyor. Peki kripto fiyatlarını pompalayanlar? Michael Saylor Kim Kardashian’dan daha fazla reklam yaptı. Yine CNBC kripto reklamları için milyonlar aldı ve endüstri temsilcilerine fiyatları pompalamaları için imkan tanıdı.” BTC destekçisi Saylor’un kendisini hedef alan paylaşıma cevabı gecikmedi: "Bitcoin bir menkul kıymet değil, bir emtiadır. Bir emtiayı desteklemek çelik, alüminyum, beton, cam veya graniti savunmaya benzer. Bitcoin ağı, yollara, raylara, radyoya, telefona, televizyona, internete veya İngilizceye benzer faydalar sunan açık bir protokoldür."

⦁ XRP’nin likiditesini desteklemek amacıyla her ayın başında 1 milyar XRP’yi emanet cüzdanında piyasaya çıkaran Ripple, ilk kez bu ay böyle bir transfer yapmadı. Ripple, 2018 yılında aldığı bir kararla yerel kripto para birimi XRP’nin likiditesini desteklemek adına her ayın başında geleneksel olarak 1 milyar XRP’yi emanet hesabından piyasaya sürüyordu. Ripple, aylık XRP emisyonu sonrası piyasaya sürülen kripto para miktarının büyük çoğunluğunun ay içinde yeniden emanet hesabına geri gönderiyordu. Bu yüzden XRP fiyatı, bu işlemlerden etkilenmiyordu.