Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Ünlü analist Fed kararı sonrası BTC'de fiyat verdi

22 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Ünlü analist Cyrpto Capo, Twitter üzerinden 525 bin takipçisine, Bitcoin ve kripto para piyasalarının  Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantısından sonraki durumuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Cyrpto Capo, düşüş trendini sürdürmek için Bitcoin ve kripto para piyasalarının geri çekilmesini beklediğini duyurdu. Düşüş sonrası lider kripto para biriminin tekrar yükselişe geçeceğini açıklayan Capo, takipçileriyle 2 ayrı seviye paylaştı. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Algorand (ALGO) yüzde 10,1’lik artışla fiyatı en çok yükselen, EOS (EOS) yüzde 9,3’lük düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 358 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 948 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 96 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 324 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 90 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 63,31'lik kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum (ETH) gerçekleşti.

⦁ Ünlü analist Cyrpto Capo, Twitter üzerinden 525 bin takipçisine Bitcoin ve kripto para piyasalarının Fed toplantısından sonraki durumuyla ilgili görüşlerini paylaşarak, düşüş trendini sürdürmek için Bitcoin ve kripto para piyasalarının geri çekilmesini beklediğini açıkladı. Kıdemli analist açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "FOMC öncesi sahte bir yükseliş ve sonrasında düşüş trendinin devam etmesi bekleniyor. Ne kadar yükseğe çıkabilir? İlk hedef 20 bin 300-20 bin 600 olacaktır. Bu seviyeyi kırarsa 22 bin 800-23 binleri görebiliriz. Ayrıca her sıçramanın kısa bir fırsat olduğunu unutmayın."


⦁ ABD Federal Rezerv, dün akşam saatlerinde açıklanan faiz kararıyla birlikte 75 baz puanlık bir artışa gitti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından alınan kara göre federal fon oranı yüzde 3 ila yüzde 3,25 aralığına yükseltilecek. Bu oranlara 2007 yılından beri ulaşılmamıştı. Öyle ki bu oran iki yılı aşkın süredir neredeyse sıfır seviyesindeydi. ABD’nin eski Hazine bakanlarından Lawrence Summers, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, “Federal Rezerv şu anda çok zor bir konumda. Mevcut finansal durumu iyileştirmek için çok agresif hareket etmek zorunda kalacak” dedi.

⦁ Fed başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından kritik bir basın toplantısı düzenledi. Geçmiş toplantılarla benzer açıklamalarda bulunan Powell, piyasaların çöküş yaşamasını engelledi. Her ne kadar Fed’in 75 baz puan faiz artışının ardından Bitcoin yüzde 7’ye yakın düşüş yaşamış olsa da Powell’ın sözleri, BTC'nin ve ABD borsalarının toparlanmasını sağladı: "Politika yapıcıların yıl sonuna kadar faiz artırım beklentilerinin ortak noktası 125 baz puan. Enflasyon riskleri artmaya devam ettiği için faiz kararlarını her toplantıda ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Tahminlerimize göre, 2023 yılı itibarıyla enflasyonda keskin düşüşler başlayacak." Fed’in tekrardan güvercin faiz hamleleri yapmaya başlaması, Bitcoin ve ABD borsalarının yukarı yönlü hareketler sergilemesini sağlayabilir.

⦁ Gözler Fed’in eylül ayı faiz kararına çevrilmişken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ve Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu’dan kritik açıklamalar geldi. Putin, Rusya’da kısmi seferberlik ilan edildiğini açıkladı ve bu açıklamayla birlikte Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sertleşebileceği ve süresinin uzayabileceği endişeleri arttı. Bu endişeler, yatırımcıları güvenli liman olarak değerlendirilen varlıklara yönlendirirken, kripto para ve hisse senedi gibi riskli varlıklarda talepte azalma yaşandı. Bu gelişmeler doğrultusunda Bitcoin değer kaybetti, altın ve dolar yükselişe geçti. Bir süredir 20 bin doların altında işlem gören BTC, açıklama sonrası bu desteği de kaybederek 18 bin dolar bandına geriledi. Gün içinde hafif toparlanan Bitcoin, yeniden 19 bin doların hemen üzerine çıktı. Lider kripto para birim yazının hazırlandığı esnada son 24 saatte yüzde 0,33'lük düşüşle 18 bin 785 dolardan işlem görüyor.

⦁ Bitcoin, hafta başındaki volatilitenin ardından kısmi bir toparlanma çabası sonrası dün satıcılı hareket ederek yüzde 3’ün üzerinde düşüşle 18 bin 875 dolara kadar geriledi. Asya işlem saatlerinde yatay hareket eden ve kısa bir süre 19 bin doları test eden Bitcoin, sabah saatlerinde ortaya çıkan gelişmelerle yönünü yeniden aşağı çevirdi. Ethereum, son 24 saatte yüzde 4,8’i bulan düşüş sonrası 1.265 dolardan işlem görüyor. İlk 10 kripto para arasında XRP, pozitif ayrışmaya devam ediyor. Ripple tokeni, dünden bu yana yüzde 4’e yakın artışla 0,43 dolar direncine doğru hareket ediyor ve şu an ilk 100 kripto para arasında da en çok değer kazanan kripto para konumunda.

⦁ Dev kripto para borsası Binance, en büyük altcoin ETH için para yatırma ve para çekme işlemlerinin geçici olarak durdurulacağını duyurdu. Hacim bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance, kısa süre önce yaptığı duyuruda en büyük altcoin ETH’nin Ethereum ağında (ERC-20) cüzdan bakımı yapılacağını açıkladı. Planlı bakım çalışmasının üç saat sürmesi ve bakım süresi boyunca para yatırma ve çekme işlemlerinin geçici olarak askıya alınacağı belirtildi. Dev kripto para borsası, 23 Eylül’de TSİ 9.00’dan itibaren cüzdan bakımı yapılacağını duyurdu. Bakımın yaklaşık üç saat saat süreceği aktarılırken, bakım çalışmasının başlamasından beş dakika önce, TSİ 8.55’ten itibaren para yatırma ve para çekme işlemlerinin geçici olarak askıya alınarak durdurulacağı belirtildi.

⦁ Bir beyaz şapkalı hacker, Ethereum ölçeklendirme ağı olan Arbitrum’un son güncellemesinde 530 milyon doların üzerinde bir paranın çalınmasına yol açabilecek hatayı keşfetti. Arbitrum’un kurucusu OffChain Labs, bu hafta başında 0xriptide takma adıyla faaliyet gösteren hacker’ı keşfi paylaştığı için 400 ETH (yaklaşık 530 bin dolar) ile ödüllendirdi.

⦁ Kripto para sektörünün major altcoin'lerinden bir tanesi olan Cardano'da Vasil Hard Fork için geri sayım başladı. Cardano Topluluk ve Ekosistemden Sorumlu Başkan Yardımcısı Tim Harrison’a göre, Vasil Hard Fork’una saatler kala likiditeye göre döviz hazırlığı yüzde 87’nin üzerine çıktı. Bugün itibarıyla tamamlanması beklenen güncelleştirme, en iyi hisse kanıtı blok zincirlerinden bir tanesi olan Cardano’nun ekosisteminin büyümesini sağlayacak. Güncellemenin tamamlanmasıyla çok daha stabil bir blok zinciri ağına sahip olacak olan Cardano, ADA fiyatının yükseliş yaşamasını sağlayabilir.

⦁ ABD’li bankacılık devi JPMorgan’ın İcra Kurulu Başkanı Jamie Dimon, Bitcoin ve kripto paralara büyük bir şüpheyle yaklaştığını söyledi. Bunların merkezi olmayan ponzi şemalarına benzediğini belirten Dimon'un açıklamaları güne damga vuran olumsuz gelişmelerden biri oldu. ABD Kongresi'nde açıklama yapan Jamie Dimon, yaptığı saadet zinciri veya ponzi benzetmesiyle kripto para topluluğunun tepkisini çekti.

⦁ Dünyanın en büyük kripto para borsalarından bir tanesi olan Kraken‘in kurucu ortağı ve CEO’su Jesse Powell, şirketin CEO’luk görevinden ayrılmaya hazırlanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, Kraken’in şu anki COO’su Dave Ripley, CEO’luk görevini Powell’dan devralacak. Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları esnasında Kraken’in kurucu ortağının CEO’luk görevinden istifa etmesi yatırımcıları şaşkına çevirdi.

⦁ Kripto piyasasının en büyük kripto para borsalarından FTX ve Binance, iflas sürecinde olan kripto kredi şirketi Voyager’ı almak için rekabet ediyor. Wall Street Journal tarafından servis edilen habere göre Voyager açık artırması, geçen hafta başladı ancak geçen sürede henüz kabul edilen bir teklif olmadı. Bugün ortaya çıkan gelişmelere göre Binance, satın alım için yaklaşık 50 milyon dolarlık teklifte bulundu. Bu teklifin, şu an FTX’in teklifinden yüksek olduğu belirtiliyor. Sunulacak teklifler arasında Voyager’ın satın alınmasının yanında şirketin yeniden yapılandırılmasına yönelik farklı tekliflerin de değerlendirileceği bildiriliyor.

⦁ İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası'nın (ICCIMA) haberine göre, İran Merkez Bankası (CBI), bugün dijital para birimi CBDC için testlere başlayacak. Taslakta, CBI'ın kripto riyalinin amacının banknotları programlanabilir varlıklara dönüştürmek olduğu belirtildi. Hükümet, kriptoyu katı ABD yaptırımlarından kaçınmanın bir yolu olarak görse de CBI, dijital riyal üzerindeki çalışmaları veya işlevi hakkında çok az şey açıkladı. Dijital para birimi Bitcoin gibi küresel kripto para birimleriyle rekabet etmek için tasarlanmadı.

Yatırım kararınızı kendiniz alınız!