Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Uludağ sömestir tatilinde doldu
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
Zahide Yetiş'in programındaki skandala inceleme
TikTok yerine Rednote
TikTok yerine Rednote
123456789

Türkiye'nin doğal gaz depoları dolu mu?

Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Silivri ve Tuz Gölü depolarındaki gaz miktarının BOTAŞ tarafından şeffaf bir şekilde paylaşılmadığını belirterek, Silivri'de doluluk oranının yüzde 100'e yaklaştığını söyledi. Yardım, Tuz Gölü depolama tesisinin doluluk oranının yüzde 50'nin biraz üzerinde olduğunu kaydetti.

İlknur Yağumli

ANKARA- Dünya, enerji krizine paralel sert bir kışa hazırlanırken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın "Dezenformasyon Bülteni"nde yer verdiği bir iddia, bir kez daha gözlerin Türkiye'nin doğal gaz depolama tesislerine çevrilmesine yol açtı. Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Silivri ve Tuz Gölü depolarındaki gaz miktarının BOTAŞ tarafından şeffaf bir şekilde paylaşılmadığını belirterek, Silivri'de doluluk oranının yüzde 100'e yaklaştığını söyledi. Yardım, Tuz Gölü depolama tesisinin doluluk oranının yüzde 50'nin biraz üzerinde olduğunu kaydetti. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, ilk sayısı yayınlanan "Dezenformasyon Bülteni"nde "doğal gaz depolarının dolu olmadığı" yönündeki iddia ve haberleri, "yalan" kategorisinde duyurdu. Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında 'Doğal gaz depolarında 600 milyon metreküp eksik var' haberi doğru değildir. BOTAŞ verilerine göre, hem Tuz Gölü hem de Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesislerinde depo doluluk oranı yüzde 100" ifadelerine yer verildi. Ancak Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, GAZETE DURUM'a yaptığı açıklamada, Tuz Gölü Gaz Deposu'nun yüzde 100 dolu olmadığına işaret etti. Yardım, gaz depolarındaki doluluk miktarlarının BOTAŞ tarafından şeffaf bir şekilde paylaşılmadığını vurguladı. Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisinde doluluk oranının yüzde 100'e yaklaştığını söyleyen Yardım, "Tuz Gölü Gaz Deposu için aynı şeyi söyleyemem. Tuz Gölü Deposu için rezerv edilebilecek 1 milyar metreküplük bir kapasite gözüküyor ama onun yarısını aşkın bir gaz var diye görüyorum. Yüzde 50'nin biraz üzerinde diyelim doluluk oranına" dedi.

Yardım, Tuz Gölü deposunda teknik bazı sorunlar olabileceğine de işaret ederek, "Bunlar yayınlanmadığı sürece mühendislikle bağdaşmayan, 'tam, eksik, yarım, dörtte bir' gibi ifadeler hiçbir şey ifade etmez" dedi. Yardım, Avrupa'da her ülkenin depolarında ne kadar gaz olduğunun hacim, metreküp veya twh olarak detaylıca ve şeffaf şekilde görülebileceğini söyledi. 

"İran kaynaklı gaz kesintisinden sonra veri akışı durdu"

Gaz depolarındaki doluluk oranları üzerine yapılan tartışmaların ancak verilerin net bir şekilde yayınlanması ile son bulacağını vurgulayan Yardım, "2022 yılı Ocak ayında İran kaynaklı gaz kesintisinin yaşanmasının ardından BOTAŞ gaz depolarından detaylı veri paylaşmayı durdurdu. Bunları depo bazında tekrar koymadıkları müddetçe bu tartışma sürer" dedi. Silivri ve Tuz Gölü gaz depolama tesislerinde devam eden kapasite artırım projelerinin bitmediğini de sözlerine ekleyen Yardım, iki projenin bitmesi durumunda toplam depo kapasitenin 11 milyar metreküpe ulaşacağını söyledi.

"Depoların dolu olması gaz sıkıntısı çekmeyeceğimiz anlamına gelmez"

Türkiye'nin kış aylarında gaz sıkıntısı yaşayıp yaşamayacağına da değinen Yardım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Depolarımızın dolu olması gaz sıkıntısı çekmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Talep çok artarsa, yer altı depoları tam kapasite çalışsa da kısıntı uygulamak durumunda kalınabilir. Ya da talep çok artmaz ama İran veya Mavi Akım'da bir problem olur veya gemi LNG terminaline yanaşmaz, LNG depoları boştur. Depolarınız dolu olsa da yine kısıntı yapmak zorunda kalırsınız. Kışın sıkıntı yaşayıp yaşamayacağımız birçok etkene bağlı. Arz ve talep dengesinin sağlanıp sağlanmayacağını görmek için zamana göre değişen akış analizlerinin yapılması gerekir."