Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Tecrübeli analist her şeye rağmen biriktirilebilecek 5 altcoini sıraladı

5 Eylül kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Kripto para analisti Michaël van de Poppe, 620 binden fazla Twitter takipçisine, kripto para piyasalarının içinde bulunduğu dönemde yüksek indirimli fiyatlardan işlem gördüğüne inandığı ve bir boğa döneminde büyük kazançlar sağlayabileceğine inandığı kripto paraları sıraladı. Ethereum, Polkadot, Cosmos, Skale ve Mina Protocol'e dikkat çeken analist, radarında olan coinler için değerlendirme yaptı. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Piyasa değerine göre ilk 100 kripto para içerisinde fiyatı en fazla yükselen altcoin Ravecoin (RVN), en fazla düşüş yaşayan Chiliz (CHZ) oldu.

- Bitcoin’in son 24 saatteki işlem hacmi 27,6 milyar dolar olurken, Bitcoin hakimiyeti yüzde 38,8 seviyesinde.

- Kripto paraların genel piyasa hacmi, 975 milyar dolar seviyesinde.

⦁ Tecrübeli kripto para analisti Michaël van de Poppe, radarı altında olan Ethereum ve Polkadot (DOT) dahil olmak üzere her şeye rağmen biriktirilebilecek 5 altcoini sıraladı. Van de Poppe, önde gelen akıllı sözleşme platformu Ethereum ve birlikte çalışabilirlik Blockchain’i Polkadot’a ek olarak, şu anda Blockchain’lerin birbirleriyle ölçeklenmesi ve iletişim kurması için tasarlanmış Blockchain ekosistemi Cosmos‘u (ATOM) biriktirdiğini açıkladı. Kripto para analisti, ayrıca geliştiricilerin Ethereum ile tamamen uyumlu merkeziyetsiz zincirler oluşturmasına ve sağlamasına izin vermeyi amaçlayan Blockchain ağı SKALE‘i (SKL) ve Blockchain tanımlama sürecini hızlandırmak için tasarlanmış bir proje olan Mina Protocol‘e (MINA) odaklandığını belirtti.

⦁ Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Ethereum ağında gerçekleşecek Merge öncesi, ETH/BUSD çiftleri için sıfır işlem ücreti başlattığı duyurusunda bulundu. Binance tarafından gerçekleştirilen duyuruda şu ifadelere yer verildi: "ETH/BUSD ticareti için sıfır işlem ücretiyle tanışın. Ethereum ağında gerçekleşecek olan Proof of Work’ten Proof of Stake’e taşıyan ve yaklaşmakta olan Merge, son zamanlarda ağın profilini yükseltti. Bu nedenle, bir ETH/BUSD pozisyonuna girmek veya bu pozisyondan çıkmak istemenizin bir önemi bulunmuyor, bu işlemleri herhangi bir ek işlem ücreti ödemeden yapabileceksiniz."

⦁ Ekonomik belirsizlik devam ederken, önde gelen analistlerden Benjamin Cowen, yatırımcıları Fed’in yeni para politikası konusunda uyarıyor. Uzman, Fed’in risk varlık piyasalarını korumak için yakın zamanda para basmayacağına inanıyor. Analiste göre, eylül ayındaki veriler nedeniyle Bitcoin 15 bin dolar seviyesine düşebilir. Cowen, Fed’in kripto para birimleri gibi riskli varlıkların enflasyonla mücadele etmek için çökmesini istediğine inanıyor. Analist ayrıca, yatırımcıları Fed’in para politikasından kısa vadede geri adım atmayacağı konusunda uyarıyor.

⦁ Senenin başında 50 bin dolar seviyelerinde işlem gören BTC, 17 bin 500 dolara kadar düştü. Küresel ekonomi resesyon söylentileri eşliğinde belirsizliğe sürüklenirken, kripto kışının ne zaman biteceği odak noktası oldu. Yatırım şirketi Cane Island’ın kurucusu ve analist Timothy Peterson’a göre, Bitcoin fiyatı henüz dip seviyeye ulaşmadı. BTC, an itibarıyla 19 bin 741 bin dolardan işlem görüyor. Analiste göre, Bitcoin, hassas bir arz ve talep dengesi üzerine kurulu. Arzı etkileyen en önemli faktörlerin başında BTC halving geliyor. Piyasaya sürülen Bitcoin yarı yarıya azaldığında, BTC fiyatı da artan talep nedeniyle yükseliyor. Bu bağlamda, analist mevcut ayı piyasası koşulları ve halving süreci incelendiğinde BTC’nin ancak 2023’te kendini toparlayabileceğini iddia ediyor.

⦁ Kripto para sektörünün lider altcoini Ethereum‘un kurucusu Vitalik Buterin, kripto para sektöründe ayı sezonu yaşanmasını sağlıklı ve doğru bulduğunu söyledi. Terra gibi projelerinin çöküş yaşaması sayesinde kripto para sektöründeki sorunların ortaya çıktığını aktaran Buterin, artık algoritmik stablecoinlere olan güvenin sıfırlandığını paylaşıyor: "Ust stabilcoin dolara olan sabitliğini kaybetmesinin ardından algor,tm,k stabilcoin modelinin artık çalışmadığını gördük. Kripto para sektörü için bu facia bence iyi oldu. Bu gibi durumlar, Bitconnect olayında olduğu gibi, ponzi projelerinin ortaya çıkmasını sağlar."

⦁ Glassnode tarafından toplanan Deribit istatistiklerine göre, Ethereum opsiyon yatırımcıları, Merge öncesinde ETH fiyatının mevcut bin 540 dolar seviyesinden 2 bin 200 dolar fiyat seviyesine kadar yükseleceğini tahmin ediyor. Hatta bazılarına göre ETH fiyatı 5 bin dolara kadar çıkabilir. Ancak, PoS’a geçiş yapmasının ardından ilgide azalma olduğu görünüyor.

⦁ Kripto para sektörüne yatay bir trend hakim olsa da Ethereum rakibi olarak adlandırılan Cardano (ADA), yükseliş yaşamaya devam ediyor. Vasil Hard Fork tarihinin belirlenmesi, popüler altcoin için bir dönüm noktası oldu. 22 Eylül’de gerçekleştirilecek güncelleştirme, ADA için tarihi bir değişim sürecine işaret ediyor olabilir. Haber yazıldığı esnada 0,4913 dolar seviyelerinden işlem gören ADA'nın, ileriki günlerde düşen trend noktası olan 0,55 dolara kadar değer kazanacağı tahmin ediliyor. 0,55 doların aşılması Cardano’da volatil bir boğa trendi başlatabilir. Vasil Hard Forku sayesinde haberi de bulunan ve gündemden düşmeyen popüler altcoin, 1 dolar ve 1,23 dolar seviyelerini hedefleyebilir gibi duruyor. Şimdilik Cardano’nun düşüş yaşaması çok olası gibi gözükmese de lider kripto para birimi Bitcoin‘in değer kaybetmesi, Cardano’da 0,45 dolar desteğinde bir geri çekilme yaşanmasını sağlayabilir.

⦁ Ethereum, 10-20 Eylül arasında gerçekleşmesi hedeflenen Merge güncellemesine doğru ivme kazanırken Bitcoin’in dominansı yüzde 40’ın altına geriledi. Piyasa hakimiyeti veya piyasa payı olarak da ifade edilebilecek olan dominans, Bitcoin’in piyasa değerinin kripto paraların toplam piyasa değeri içerisindeki payı anlamına geliyor. TradingView’in verilerine göre, söz konusu veri, yüzde 39,55’i gördü. Bu seviye, Ocak 2022’den bu yana ilk defa kaydediliyor. Aynı veri, 2020’nin aralık ayının sonlarında yüzde 73’ü geçmişti. Ethereum dominansı ise hazirandaki yüzde 14’lük seviyeden yüzde 20’ye kadar çıktı. Ethereum’un piyasa payındaki bu artış, yaklaşan Merge güncellemesiyle bağdaştırılıyor.


⦁ Yakın tarihli bir paylaşımda, T3 Trading Group’tan Scott Redler, boğaların 17 bin 600 doları tutmaması durumunda Bitcoin fiyatının, 10 bin dolara düşme yolunda olabileceğini söyledi. Redler, kripto para piyasasındaki çok sayıda fırsat nedeniyle bu eylülün çok “ilginç” olacağını iddia ediyor. Bitcoin fiyatı 20 bin 700 seviyesinin altında kaldığı sürece düşüş baskısı artmaya devam edecek. Bitcoin, temmuz ayındaki performansından sonra ağustos ayının en kötü performans gösteren varlığı oldu. ABD Federal Rezervi, yatırımcıların daha uyumlu bir para politikası umutlarını kırdıktan sonra, kripto para birimi geçen ay sert bir darbe aldı. Son zamanlarda Redler, Merge yükseltmesine rağmen Ethereum fiyatının bin doların altına düşebileceğini öngördü.

⦁ Bitstamp’ın raporu mevcut kripto kışının, Bitcoin ve genel olarak kripto paralara yönelik güven üzerinde çok fazla etkili olmadığını ortaya koydu. Bitstamp raporu, piyasada yaşanan çöküşlere rağmen, kripto para birimlerine olan küresel güvenin genel olarak zarar görmediğine işaret etti. Borsa, çalışmanın bağımsız bir araştırma firması tarafından yürütülen bir ankete dayandığını ve 23 ülkede 28 bin bireysel ve kurumsal yatırımcıyı içerdiğini vurguladı. Kripto paraları güvenilir bulan bireysel yatırımcıların yüzdesi ilk çeyrekte yüzde 65 iken, bu oran ikinci çeyrekte yüzde 61’e düştü. Anket, kurumsal yatırımcılar arasında da benzer bir eğilime işaret etti.

⦁ Lider kripto para birimi Bitcoin‘in ilerleyen günlerde 23 bin dolar seviyelerine kadar yükseliş yaşayacağına inanan analist Crypto Capo, bu bölgeden devasa bir çöküş beklediğini açıkladı. Bitcoin’in 60 bin dolar seviyelerinden başlattığı düşüşleri referans alan analist, takipçilerini yeni başlayacak olan çöküşlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

⦁ Dünyanın en ünlü hedge fon yöneticilerinden biri olan Brian Kelly, CNBC’ye verdiği bir demeçte, sayılı günler kalan Merge güncellemesi hakkında konuştu: "Bütün yatırım ürünlerinde olduğu gibi kripto paralarda da haberler satılıyor. Şu sıralar herkes, Merge güncellemesi yaklaştığı için Ethereum satın almak istiyor. Böylelikle bir miktar yükseliş yaşanıyor. Ancak bu rakamlar bana tatmin edici gelmiyor. Ben, şu anda bir kârlılık göremiyorum, yatırımcılar paralarını sadece enflasyona karşı korumuş oluyor. Ancak kripto paralarda bazen gerçekleşen haberler satın da alınabiliyor. Bu konuda çok net değilim.”

⦁ PricewaterhouseCoopers (PwC) Venezuela Twitter hesabı, XRP dolandırıcıları tarafından saldırıya uğradı. Hacklenen Twitter hesabında, Ripple CEO’su Brad Garlinghouse ile bir saat sonra gerçekleşmesi beklenen büyük bir etkinliğin reklamı yapıldı. Tweet, potansiyel kurbanları kriptolarını göndermeye teşvik etmesi gereken bir bağlantı içeriyor.


Yatırım kararınızı kendiniz alınız!