Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
123456789
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
Gülse Birsel'in Vural Çelik'e vedası tepki çekti
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
MÜSLÜMANLAR VE İSRAİL
Çizdiği karikatür,
Çizdiği karikatür, "dünya birinciliği" ödülü aldı
Dubai çikolatası
Dubai çikolatası
123456789

Sosyal konut projesinin piyasaya etkisi...

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, projenin Türkiye'deki toplam konut ihtiyacının ne kadarını karşılayabileceğine ilişkin, "Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı 800 bin. 250 bini ikiye bölersek yıllık 125 bin konut yapıyor. Bu toplam konut ihtiyacının yüzde 15'ine denk gelir. Önemli bir oran. Ancak TOKİ zaten yıllık 50 bin konut üretiyordu. Bu rakama ilave 60-70 bin konut daha üretilecek” dedi.

Deniz Dalgıç

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesine 7,2 milyon başvuru olduğunu belirterek, “Projenin ilk etabındaki konut sayısını 500 bine tamamlayacağımızı zaten söyledik. 2 yıl içinde 250 bin konutu teslim edeceğiz. Bakanlığımız 1 milyon arsa ile ilgili hazırlıkları tamamladı” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal konut projesine ilişkin açıklamalarını değerlendiren Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, projenin Türkiye'deki toplam konut ihtiyacının ne kadarını karşılayabileceğine ilişkin şunları söyledi: "Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı 800 bin. 250 bini ikiye bölersek yıllık 125 bin konut yapıyor. Bu toplam konut ihtiyacının yüzde 15'ine denk gelir. Önemli bir oran. Ancak TOKİ zaten yıllık 50 bin konut üretiyordu. Bu rakama ilave 60-70 bin konut daha üretilecek.” Projeye 7 milyondan fazla başvuru yapıldığına dikkat çeken Büyükduman, “Beklentiler kanalıyla kira ve konut fiyatlarını frenleyecek. Konut satın almayı isteyen ve acele eden insanlar bu kuralara girip sonucunu bekleyecekler. Bu da talebi geciktirecek. Talepte bir durgunluk yaratacak. Talepteki durgunluk fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yapacak” diye konuştu.

Büyükduman, GAZETE DURUM'un yeni sosyal konut projesine ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal konut projesine 7,2 milyon başvuru yapıldığını açıkladı. Bu kadar yüksek talep bekliyor muydunuz?

Evet bekliyordum. Çünkü Türkiye'de 8 milyon kiracı var. Bu 8 milyon kiracının hayali ev sahibi olmak olduğuna göre benim için şaşırtıcı olmadı.

250 bin konutun 2 yıl içinde teslim edilmesi toplam konut ihtiyacının kaçta kaçını karşılayacak?

250 bini ikiye bölersek yıllık 125 bin konut yapıyor. Ancak Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacı 800 bin. Bu toplam konut ihtiyacının yüzde 15'ine denk gelir. Önemli bir oran. Ancak TOKİ zaten yıllık 50 bin konut üretiyordu. Bu rakama ilave 60-70 bin konut daha üretilecek.

AK Parti'nin iktidarda olduğu son 20 yılda TOKİ toplam kaç konut üretti?

TOKİ son 20 yılda 1 milyon 170 bin konut üretti. Zaten TOKİ yılda 50-60 bin konut üretiyordu. Eğer 250 bin konut iki yılda yapılacaksa bu TOKİ'nin üretim kapasitesini iki katına çıkaracağı anlamına gelir.

Bu projeyle hedeflenen konut sayısı kira ve konut fiyatlarını frenleyecek mi?

Beklentiler kanalıyla kira ve konut fiyatlarını frenleyecek. Konut satın almayı isteyen ve acele eden insanlar bu kuralara girip sonucunu bekleyecekler. Bu da talebi geciktirecek. Talepte bir durgunluk yaratacak. Talepteki durgunluk da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yapacak. Bu projenin konut fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir etkisi olurken kiralar üzerindeki etkisini ancak projeler tamamlandıktan sonra gözlemleyebiliriz.