Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Serhat Akın'a silahlı saldırı
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Konsere gitmek lüks tüketim mi
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Golle dönen Icardi'den PAOK maçı yorumu.
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi:
Yunus Akgün'den 2000 yılı göndermesi: "Bu kupaya yine talibiz"
123456789

Prof. Çelik zamlı maaşlarla ilgili tarih verdi

Prof. Dr. Aziz Çelik, memur ve memur emeklilerinin maaşına yapılan yüzde 41,69'luk zammı değerlendirerek zam oranının hatalı hesaplandığını, oranın yüzde 47 olması gerektiğini yineledi. Geriye dönük bir uygulamanın en geç 8 Temmuz'a kadar yapılması gerektiğini vurgulayan Çelik, o tarihe kadar maaşların hesaplanacağını ve ücretlerin yatırılacağını anımsattı.

İlknur Yağumli

ANKARA- Sosyal politika uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, memur ve memur emeklilerinin maaşına yüzde 5 daha az zam yapıldığı yönündeki iddiasını yineleyerek, kamuoyunun tepki göstermesi durumunda hükümetin bu karardan geri adım atılabileceğine dikkat çekti. Çelik, Memur-Sen'in "seyyanen zam" talebinin gerçekçi olmadığını belirterek, "Bunun için Meclis'in toplanması gerekir ama tatile girdi. Şu anda toplu sözleşmenin doğru yorumlanmasıyla bunun giderilmesi mümkün. Seyyanen zam yapılması ve benzeri uygulamalar için toplu sözleşmeyi bir protokolle değiştirmeleri lazım. Dolayısıyla hükümetin toplu sözleşmeyi bir ek protokolle değiştirmeyi kabul etmesi lazım. Sözleşmeyi uygulatmaktan acizler, seyyanen zam talebi o yüzden gerçekçi gelmiyor" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından 3,5 milyon memur ve 13,5 milyon emekliye yapılacak zam oranı yüzde 41,69 olarak açıklandı. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam yasayla 6 aylık TÜFE oranında belirlendiği için yüzde  42,35 olarak uygulanacak. 

"Kamuoyunun tepkisine göre bu karardan geri adım atılabilir"

GAZETE DURUM'a konuşan Prof. Dr. Çelik, memur ve memur emeklilerinin maaşına yapılan yüzde 41,69'luk zammı değerlendirerek zam oranının hatalı hesaplandığını, oranın yüzde 47 olması gerektiğini yineledi. Çelik, kamuoyunun göstereceği tepkiye bağlı olarak hükümetin bu karardan geri adım atılabileceğine işaret etti. Geriye dönük bir uygulamanın en geç 8 Temmuz'a kadar yapılması gerektiğini vurgulayan Çelik, o tarihe kadar maaşların hesaplanacağını ve ücretlerin yatırılacağını anımsattı.

"Seyyanen zam için Meclis'in toplanması gerekir"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın "seyyanen zam" talebinin yerine getirilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Çelik, "Bunun için Meclis'in toplanması gerekir ama tatile girdi. Şu anda toplu sözleşmenin doğru yorumlanmasıyla bunun giderilmesi mümkün. Seyyanen zam yapılması ve benzeri uygulamalar için toplu sözleşmeyi bir protokolle değiştirmeleri lazım. Dolayısıyla hükümetin toplu sözleşmeyi bir ek protokolle değiştirmeyi kabul etmesi lazım" dedi. Memur-Sen'in, toplu sözleşmenin gereği olan zam oranını uygulatmadan seyyanen zam talebinin gerçekçi olmadığını dile getiren Çelik, ocak ayında verilen 2,5 puanın geri alınmasına itiraz edilse dahi bunun büyük bir fark yaratacağını belirtti.

"Maaşlar arasındaki adaletsizlik artıyor"

Seyyanen zammın, çalışanların ücretleri arasındaki farkı çok değiştirmeyeceğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enflasyon yüzde 10-15'te seyrettiği zaman ücretler arasındaki artışı çok etkilemez ama yüzde 40'lık zamlar tabii ki ücretleri, maaşları belirgin biçimde etkiler. Beş bin liraya yüzde 40 zam yapmakla, 10 bin liraya yüzde 40 yapmak arasındaki ciddi fark var. Beş bin liraya yüzde 40 zam yaparsanız 2 bin lira; 10 bin liraya yüzde 40 zam yaparsanız 4 bin lira zamma denk geliyor. Yüzde olarak aynı ama miktar olarak fark oluşuyor. Bu durum maaşlar arasındaki adaletsizliği artırıyor. Seyyanen zam sanırım bu nedenle gündeme geliyor. Sözleşmeyi uygulatmaktan acizler, seyyanen zam talebi o yüzden gerçekçi gelmiyor..."