TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789

Kripto parada son 24 saat

26 Temmuz kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Fed'in yarın açıklayacağı faiz kararı öncesi kripto para piyasasında nefesler tutuldu. Lider kripto para birim ve popüler altcoinler, düşüşe devam etse de analist ve uzmanların yükseliş beklediği coinler var. XRP, BTC, ETC'de artış bekleniyor. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Trust Wallet Token (TWT) yüzde 4,7’lik artışla fiyatı en çok yükselen, Curve DAO Token (CRV) yüzde 11,9’luk düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 404 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri tekrar 1 trilyon doların altına düşerek 970 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 76 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 210 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 74 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 81‘lik kısmını long (uzun) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

⦁ Ripple’ın yerel altcoini XRP, son 24 saatte yüzde 2,96’lık bir düşüş yaşadı. GB Market Analysis Software, XRP için günlük grafikte hala yükseliş beklendiğini ve önümüzdeki 24 saat içinde yeniden artabileceğini bildiriyor.

⦁ Kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği bir isim olan Crypto Rover, yeni bir Bitcoin analiz grafiğini Twitter hesabı üzerinden paylaştı. Boğa formasyonuna göre BTC‘nin ileriki günlerde 30 bin dolar seviyelerine kadar bir yükseliş yaşamasını bekleyen popüler analist, bu direnç bölgesinin aşılmasının ardından çok daha büyük yükselişlerin yaşanacağını tahmin ediyor. Bitcoin‘in yeni hedefinin ATH seviyesi olan 70 bin dolar olmasını bekleyen Rover, böyle bir yükselişin yaşanması halinde altcoinlerin de değerine değer katacağını iddia ediyor.

⦁ Kripto para piyasasında on gündür devam eden yükseliş trendi, son 48 saat içerisinde terse döndü. Piyasa bir düzeltmeyle karşı karşıya. Kripto piyasasının toplam değeri 1 trilyon doların altına geriledi. Kripto para piyasasında yakından takip edilen kripto analisti Guy, 2,08 milyon YouTube abonesine Ethereum Classic’in (ETC), piyasa değerine göre en büyük ikinci dijital varlığın bir hisse kanıtı mekanizmasına geçmeyi amaçladığını ve yaklaşmakta olan Ethereum (ETH) birleşmesinde ETC'nin artabileceğini söylüyor.

⦁ Terraform Labs ve kurucusu Do Kwon’a ABD’de yeni bir toplu dava açıldı. Hukuk şirketi Bragar Eagel&Squire, dün yaptığı basın açıklamasında Terraform Labs, Do Kwon ve California'nın Kuzey Bölgesi'ndeki diğer ortaklarına karşı Terra ekosistemine yatırım yapanlar adına toplu dava açtıklarını açıkladı.

⦁ Ethereum ağı, üretim modelini değiştirecek büyük bir güncelleme için gün sayarken portföylerinde ciddi miktarda Ethereum bulunduran büyük yatırımcılar, yaptıkları işlemlerle dikkat çekmeye başladı. Ethereum ağının eylül ayında iş ispatı modelinden hisse ispatı modeline geçişi planlanıyor. Bu yolla üretim aşamasında yüzde 99 oranında daha çevre dostu kripto para haline gelecek olan Ethereum’un fiyat hareketinde güncelleme tarihi yaklaştıkça volatilitenin de artması beklentiler arasında.

⦁ Kripto kredi hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren ve son zamanlarda finansal kriz içinde olan Voyager Digital, FTX’in yatırım kolu Alameda Ventures’ın satın alım teklifini reddetti. Voyager, geçtiğimiz günlerde FTX’in bir kurtarma planı olarak sunduğu teklifi, satın alma miktarının düşük olması ve bunun müşterilere zarar vereceği gerekçesiyle reddetti.

⦁ Tokyo Üniversitesi (Todai), yıl bitmeden Metaverse üzerinden gerçekleştirmeyi planladığı bir çalışma programı sunmaya hazırlanıyor. Söz konusu projenin esas amacı, Japonya’da dijital dönüşüm ve ileri teknolojiler alanında çalışan yetersiz personel sorununu ortadan kaldırmak.

⦁ Popüler bir Bitcoin uzmanı olan Willy woo, Bitcoin’in çevre için kötü olduğu iddialarına yanıt verirken yenilenebilir kaynaklara geçişin BTC madenciliğinde kilit bir rol oynaması gerektiğini iddia etti. Ayrıca, BTC madencilerinin yenilenebilir kaynaklara geçişte anlamlı bir etki yaratmak için daha az enerji tüketmek yerine daha fazla tüketmeleri gerektiğini ortaya koydu.

⦁ Türk kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği bir fenomen olan Kripto Hizm‘in aktardıklarına göre, Elon Musk’ın kurucusu olduğu Tesla şirketi son 6 ay Bitcoin‘de yaşanan çöküş nedeniyle 170 milyon dolar kaybetti. Tesla, her ne kadar Bitcoin‘lerini 29 bin dolar seviyelerinden satmayı başarabilmiş olsa da LUNA, çöküşünden etkilenmişe benziyor.

⦁ Kripto para şirketlerinin birçoğunu iflasa iten olumsuz piyasa koşulları geçerliliğini korurken İngiliz bankacılık devi Barclays, kripto sektörünün önemli isimlerinden Copper’a yatırım yapmaya karar verdi. İngiliz bankasının şirkete ne kadar yatırım yapacağına dair henüz bilgi bulunmazken tutarın milyonlarca doları bulabilecek orta büyüklükte bir yatırım olacağı tahmin ediliyor.

⦁ ABD'nin üçüncü en büyük siyasi partisi, Bitcoin ve kripto para birimleriyle ilgili umut vadeden açıklamalarda bulundu. Lider kripto para biriminin kamuoyu tarafından benimsenmesinin yanı sıra finans sektöründe devasa bir devrim yapabileceğini iddia eden Liberteryen Partisi, resmi Twitter hesabı üzerinden bir gönderi paylaşarak şunları aktardı: "Bitcoin, Amerikan Merkez Bankasını ve genel olarak kullanılan fiyat para sistemini geçersiz kılabilecek merkezi olmayan bir para devriminin öncüsü olabilir."

⦁ Lider meme coin Dogecoin'in (DOGE) kayıplarını telafi etmek için mücadele ederken, DOGE’yi taklit eden bir altcoin olan TeddyDOGE, blockchain üzerinde çalışan geliştiricilerin likidite havuzlarını projeden tahliye ettiği bir tür dolandırıcılığa konu oldu. Blockchain güvenlik firması olan PeckShield, TeddyDOGE’de bir dolandırıcılık işlemi tespit etti. TEDDY bir gecede değerinin yaklaşık yüzde 99’unu kaybetti.

⦁ Reuters’ın haberine göre Brezilya’nın en büyük aracı kurumlarından biri olan XP Inc. kripto para piyasasına giriyor. Ağustos ayında müşterileri için kripto para alım satım platformu kuracaklarını açıklayan şirket, ilk etapta Bitcoin ve Ethereum ile başlayacaklarını belirtti.

⦁ Solana, Ethereum ve Polkadot ile birlikte Bitcoin haftanın başında keskin bir düşüş yaşadı. Bitcoin rotadan saptı ve pazartesi günü 22 bin dolar seviyelerinin altına düşene kadar bir ayın en yüksek seviyesi olan 23 bin dolara ulaşmasına izin veren son birkaç gün içinde elde ettiği kazanımları azalttı. Yazının hazırlandığı sırada Bitcoin son 24 saatte yaklaşık yüzde 3,57'lik düşüşle 21 bin 090 dolardan işlem görüyor.

⦁ Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) aldığı faiz kararları, kripto para birimlerinin ve küresel piyasaların değer kaybetmesine yol açtı. Zor bir süreçten geçmeye devam eden Bitcoin, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi değer kaybediyor. Her ne kadar Fed yeni faiz kararını 27 Temmuz Türkiye saatiyle 21.00‘de açıklayacak olsa da ilk toplantı bugün gerçekleştirilecek. Bugünkü toplantıdan çıkacak olan kararın bir gün sonra açıklanması bekleniyor.

⦁ 2013 yılında 7 bin 500 Bitcoin içeren bir hard diski kazara çöpe atan İngiliz mühendis James Howells, kaybettiği servetini geri alma umudundan vazgeçmiyor. Business Insider ile yakın zamanda yapılan bir röportajda, BT çalışanı, kripto paraları almak için yeni planının Amerikan robotik tasarım şirketi Boston Dynamics tarafından üretilen iki Spot robot köpeğini içerdiğini açıkladı. İki robot köpek, Birleşik Krallık’taki Newport şehrinde bir çöp sahasının taranmasından sorumlu olacak. Köpekler, geceleri bölgeyi korumak için 24 saat CCTV kameralarıyla donatılacaklar.

⦁ 22 bin doların altında bir günlük kapanışla gelen lider kripto para biriminin tekrar 19 bin dolar desteğine kadar gerilemesi bekleniyor. BTC, Fed‘in yarın alacağı faiz kararlarıyla birlikte bu destek seviyesinde de tutunamayabilir. 22 bin doların üzerinde kalmayı başarması halinde 30 bin dolar seviyesini hedeflemesi beklenen BTC, 19 bin dolar desteğinin altına sarkması durumunda, 16 bin dolar seviyelerine gerileyebilir.

⦁ CoinMarketCap verilerine göre, yeni SHIB sahiplerinin sayısı son haftalarda istikrarlı bir şekilde arttı. SHIB sahibi benzersiz adres sayısı temmuz başında 1,19 milyonun altında bulunuyordu. Yazı hazırlandığı sırada SHIB sahibi olan cüzdan sayısı 1,21 milyona yükseldi. Temmuz ayında önemli bir artış yaşayan SHIB yatırımcı sayısı, 29 Haziran’dan bu yana neredeyse her gün arttı. 25 Temmuz itibarıyla mevcut SHIB sahiplerinin sayısı 1 milyon 212 bin 692.

⦁ Bugün itibarıyla sert bir şekilde değer kaybına uğrayan lider kripto para birimi Bitcoin, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamalarının ardından hızlı bir şekilde yükselişe geçmeyi başardı. Biden‘ın açıklamalarındaki şu sözleri, finans piyasalarının kısa süreli değer kazanmasını sağladı: "Bana göre bir resesyon içerisinde değiliz. Ekonomik durgunluğa girmeyeceğiz."

⦁ Veri analiz şirketi Santiment, XRP ve ADA ile ilgili rapor yayımladı. Santiment, popüler altcoin Cardano’nun (ADA) ortalama fonlama oranının yükseliş sinyali verdiğini belirtti. Santiment’in yaptığı açıklamalara göre, yüksek bir fonlama oranı daha yüksek düzeltme riskleriyle ilişkilendirilirken ADA, şu anda bu durumun tam tersini yapıyor. Santiment ayrıca, piyasa değerine göre yedinci en büyük kripto para birimi olan Ripple’ın (XRP) işlem hacminde bir artış olduğunu, bu sebeple kripto para biriminin yakından takip edilmesini tavsiye ediyor.

⦁ Fed toplantısı yaklaştıkça fiyatın gidişatına duyulan merak artarken, ARK Invest’in kripto para analisti Chris Burniske, kripto para piyasasının mevcut durumu hakkında kritik değerlendirmelerde bulundu. Ünlü analist, haftalık Bitcoin ve haftalık Ethereum fiyat grafiklerinden yola çıkarak, uzun süreli bir kapitülasyondan sonra toparlanan piyasaların hâlâ uygun bir durumda olmadığını savundu. Burniske’ye göre bu toparlanmalar henüz yeterli değil.