TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
TYB Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, hayatını kaybetti
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Tartışmaların odağındaki Imane Khelif altın madalya kazandı
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Deadpool & Wolverine rekora doymuyor
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
Özel, İmamoğlu ve Yavaş Filenin Sultanları'nı izledi
123456789

Kripto parada son 24 saat

19 Temmuz kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Kripto para dünyası bu hafta olumlu bir başlangıç yaparken yatırımcıların kripto para umudu artıyor. Analistler, lider kripto para birimi olan BTC'nin altınla kıyaslandığında daha geçerli bir yatırım aracı olduğuna dikkat çekerek, Bitcoin'in altını yenebileceği vurgusunu yaptı.

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- NEXO (NEXO) yüzde 58,2’lik artışla fiyatı en çok yükselen; Lido DAO (LDO) yüzde 13,7’lik düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 420 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri ise 1,06 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 150 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 741 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 131 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 51,28‘lik kısmını short (kısa) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

⦁ Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketleri arasında yer alan Blackrock‘un eski yöneticisi ve yatırım danışmanı Edward Dowd, kripto para sektöründeki son iflaslara ve kargaşaya atıf yaparak bunlara rağmen Bitcoin’in kalıcı olacağını ve ileride herkesin portföyüne girebilecek niteliklere sahip olduğunu söyledi. Altının hâlâ geçerli bir yatırım aracı olduğu konusunda şerh düşen Dowd, Bitcoin’in şansının daha yüksek olduğunu ve BTC'nin altını yenebileceğini düşünüyor.

⦁ Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile girdiği yasal mücadele hakkında şu açıklamayı yaptı: “Gerçekler ve kanunlar yanınızda… SEC ile savaşmak için yasal masraflar için 100 milyon dolardan fazla harcamış olacağız.”

⦁ Temmuz ayında önemli bir toparlanma sürecine giren Ethereum, ayın ilk haftasında görülen ortalama bin 45 dolarlık dip seviyeden 3 hafta boyunca yüzde 36 değer artışıyla bin 450 dolara kadar yükseldi.

⦁ Ripple Labs'ın kurucu ortaklarından Jed McCaleb’a Ripple’dan ayrılma kararı sonrası, belirlenen aralıklarda satma koşuluyla milyarlarca adet XRP tahsis edildi. Ripple’dan ayrıldıktan sonra Stellar’i kuran Jed McCaleb, sekiz yıl içerisinde tüm XRP varlıklarını elinden çıkarmış oldu. Jed McCaleb, şirketten ayrılırken kendisine tahsis edilen 5,7 milyar XRP’nin tamamını elinden çıkardı.

⦁ Hollanda Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’e 3,3 milyon euro tutarında ceza verildiği duyuruldu. Hollanda para otoritesi tarafından verilen cezaya gerekçe olarak Binance’in, Merkez Bankası tarafından faaliyet izni alınmaksızın ülkede kripto para hizmetleri sunması gösterildi.

⦁ Kripto dünyası haftaya olumlu başladı. Kripto paralar, geçen hafta başlayan yükselişini bu haftaya da taşırken toplam kripto para piyasa değeri, 13 Haziran’dan sonra yeniden 1 trilyon dolar seviyesine yükseldi.

⦁ Yargıç Sarah Netburn, Ripple-SEC davasıyla ilgili düzenleyicinin ikiyüzlülük yaptığını ve yasal sürecin ilerlemesinde SEC ve Ripple arasındaki belgeleri saklamakla suçladığını belirtti. Uzmanlar, Yargıç Netburn’ün kanunlara olan bağlılığını sorgularken, dava sürecinde bazı SEC avukatları için barodan çıkarma yönünde ilerlediğine ilişkin savunmalar olduğu bildirildi. Ayrıca Ripple’in yerel altcoin’i XRP'nin 50 günlük EMA’nın 100 günlük EMA üzerinden yükseliş eğilimi göstermesi durumunda fiyatının 0,36 doları geçebileceği öngörülüyor.

⦁ Yeni haftanın başlamasıyla birlikte yukarı yönlü hareketler sergileyen BTC'nin son saatlerde düşüşe geçtiği görüldü. 200 haftalık ortalama olan 22 bin 700 doların üzerinde günlük ve haftalık kapanışlar yapması gereken Bitcoin, bu direnci her denediğinde satıcı baskısıyla karşı karşıya kalıyor. Başarılı bir veri sağlayıcısı olan WhaleAlert’in aktardıklarına göre, ayıların Bitcoin‘i baskılamak için çok fazla silahı kalmadı.

⦁ Yerel kripto borsası Korbit'in araştırma birimi, düşük ya da durgun bitcoin ve altcoin fiyatlarıyla karakterize olan uzatılmış bir kripto kışının, aylarca devam edebileceğini fakat mevcut mali yılın dördüncü çeyreği sona ermeden biteceğini tahmin etti. Araştırmacılar, daha önceki kripto kışlarında görülen trendleri inceledi ve 2018'in sonlarında başlayan düşüşle benzerlikler tespit etti. Korbit'in araştırma birimi başkanı Jeong Seok-moon şunları söyledi: "Piyasadaki bu gerileme, piyasanın 2018 ile 2019'un başları arasında deneyimlediği üçüncü kripto kışına benziyor."

⦁ Yatırımcılar, kripto para yatırım ürünlerini kullanarak Bitcoin’den kısa pozisyon almaya devam ediyor. CoinShares tarafından aktarılan bilgilere göre Bitcoin ve Ethereum'dan geçen hafta boyunca sırasıyla net 2,6 milyon ve 2,5 milyon dolar değerinde para çıkışı oldu. Yatırımcılara Bitcoin’den kısa pozisyon alma imkanı tanıyan ürünlere net 14,8 milyon dolar para girişi oldu. Bu ürünler geride bıraktığımız son bir ay içerisinde net 88 milyon dolarlık büyüme göstererek rekor kırdı.

⦁ Celsius, iflas duruşmasından önce şirketin mevcut durumunu ve nasıl bir yapılandırmaya gidileceğini paylaştı. Bu yol haritasına göre şirket, madencilik yan kuruluşunun hem bilançosunu büyütmek hem de madencilik operasyonlarını finanse etmek için basılmış Bitcoin’leri kullanmayı düşünüyor. Celsius ayrıca şirketin sermayesini artırmak için varlık satışları ve üçüncü şahıs yatırım fırsatlarını düşündüğünü belirtti. Şirket bunun yanında müşterilerine indirimli bir nakit ödeme-alma seçeneği sunacağını da belirtti.

⦁ Merkezi olmayan finans (DeFi) tokenleri, tüm coinlerin yükseldiği son birkaç günde diğerlerine göre daha büyük bir yükseliş gerçekleştirdi. Ethereum liderliğinde bu DeFi belirteçleri, topluluktaki diğer tüm kripto para birimlerinden daha fazla kazanç elde etti. Poligon (MATIC), Avalanche (AVAX), Polkadot (DOT), Binance Coin (BNB) tümü son bir hafta içinde çift haneli kazançlar gören coinler arasına girdi.

⦁ Kripto analisti Will Clemente tarafından paylaşılan Glassnode verilerine göre Binance, Coinbase’i geçerek en fazla BTC’ye sahip en büyük borsa sıralamasında yerini aldı.

⦁ Kripto piyasasının önemli kurumsal yatırımcılarından biri olan Grayscale, kripto para piyasasının da tıpkı geleneksel finans piyasalarında olduğu gibi döngüler halinde ilerlediğini söyledi. Şirket, kripto piyasası döngülerinin yaklaşık 4 yıl sürdüğünü ifade ederken, raporda 13 Haziran itibarıyla başlayan ayı piyasasının, eski döngülerde olduğu gibi fiyat hareketlerinin tekrar edilmesi durumunda düşüş hareketinin 250 gün daha sürebileceği belirtildi.

⦁ Lider kripto para birimi, 22 bin 800 dolardan tekrar 21 bin 500 dolara kadar geriledi. Halen yükselen trendinin üzerinde bulunan BTC'nin, 21 bin doları kaybetmemesi gerekiyor. Bitcoin‘in yeni bir boğa trendi başlatması içinse öncelikle 200 haftalık hareketli ortalama seviyesi olan 22 bin 700 doların üzerinde kalıcı olması gerekiyor.

⦁ Bitcoin madencilik şirketi Marathon, barındırma sağlayıcısı Applied Blockchain ile şirketini 270 megawatta yükseltme seçeneğiyle birlikte en az 200 megawatt enerji kapasitesinin sağlanması için bir anlaşma imzaladı. Marathon bu anlaşma ile faaliyetlerini de güvence altında almış oldu.