Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789
Türkiye’nin gizli hazinesi
Türkiye’nin gizli hazinesi
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Uçakta kabin memuruna saldırdı
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
Barış Boyun'a 349 yıl hapis talebi
İzmir'de markette cinayet
İzmir'de markette cinayet
123456789

Geri dönüşe hazırlanan 4 altcoin

24 Ekim kripto para dünyası gelişmeleri...

Gülara Subaşı

ANKARA- Kripto topluluğunun popüler analistlerinden Michaël van de Poppe, düzeltme aşamasını bitirmeye ve geri dönmeye hazırlanan 4 kripto para hakkında konuştu. Analiste göre, Ethereum rakibi Avalanche (AVAX) ve merkezsiz türev borsa protokolü Injective (INJ) için ralli yakın. Analist ayrıca XRP ve NEAR hakkında da yatırımcılara umut olacak açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Kripto parada son 24 saatte ne oldu?

- Tokenize Xchange (TKX) yüzde 12,3’lük artışla fiyatı en çok yükselen, APTOS (APT) yüzde 3,3’lük düşüşle en çok azalan altcoin oldu.

- Bitcoin’in market değeri 371 milyar dolar civarındayken kripto para piyasasının toplam değeri, 969 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

- 24 saatlik kripto para piyasasının hacmi, 51 milyar dolar civarında seyrediyor.

- Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 90 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 33 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.

- Tasfiye olan pozisyonların yüzde 74,14‘lük kısmını short (kısa) pozisyonlar oluştururken en çok tasfiye Ethereum’da (ETH) gerçekleşti.

⦁ Kripto topluluğunun popüler analistlerinden Michaël van de Poppe, düzeltme aşamasını bitirmeye ve geri dönmeye hazırlanan 4 kripto para hakkında konuştu. Analiste göre, Ethereum rakibi Avalanche (AVAX) ve merkezsiz türev borsa protokolü Injective (INJ) için ralli yakın. Van de Poppe Twitter’da takipçilerine, AVAX’ın yükseliş sinyali verdiğini aktardı. Fiyat düşmeye devam ederken, RSI’nin (göreceli güç göstergesi) yükselmeye başladığını ve bunun da alıcıların güç topladığına dair bir işaret olduğunu ifade etti: "Boğa uyuşmazlığı, piyasalar ısınırken, buradan 17 dolar ve potansiyel olarak 20 doları hedefleyen bir geri dönüş bekleniyor.” INJ’de kısa düzeltme döneminin sona ermek üzere olduğunu söyleyen analist, INJ için şöyle konuştu: "Evet, INJ o bölgede darbe aldı ve güçlü bir şekilde geri yükseliyor. Piyasaların bugün/yarın bu düzeltmeyi bitirdiğini ve tekrar yükselişe geçtiğini düşünün, o zaman INJ güç gösterecek.” Kripto analisti ayrıca XRP‘yi de yakından izliyor. 0,44 dolarlık desteği korumayı başarırsa, Ripple’ın yerel tokeninin potansiyel olarak 0,51 dolarlık aralığın üstüne sıçrayabileceğini söylüyor: “Aralığın altına ve desteğe geri döndü, ancak buradaki ikinci test genellikle çok fazla güç sağlamıyor. Uzun süreli pozisyonlar için hala iyi. Burası kaybedilirse bir sonraki alan 0,40 dolar.” Analistin radarındaki son altcoin, Ethereum rakibi Near Protocol (NEAR). Van de Poppe’a göre, NEAR için boğaların önemli bir seviyeyi geri alması gerekiyor. Aksi takdirde, akıllı sözleşme platformunun yerel tokeni, muhtemelen düşmeye devam edecek: "3,10 doları geri almak, şu ana kadar düşüş yönlü bir retest olduğu için 4 dolara devam etmeyi tetikleyebilir.”

⦁ Bitcoin’de balina ve kurumsal yatırımcıların, bu hafta boyunca takip edecekleri gelişme ve önemli tarihler şöyle:

- 24 Ekim Pazartesi TSİ 18.00’de ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bir konuşma gerçekleştirecek.

- 25 Ekim Salı günü, Google ve Twitter gibi teknoloji şirketlerinin kazanç raporları takip edilecek.

- 27 Ekim Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası faiz artış kararını açıklayacak. Beklentilerin (75 baz puan) üzerinde bir kararın alınması, ABD dolar endeksine (DXY) büyük bir darbe vurabilir.

- 27 Ekim Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde konuşacak.

- 27 Ekim Perşembe günü, ABD’de İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları açıklanacak.

- 27 Ekim Perşembe günü, MicroStrategy, Apple ve Amazon gibi kripto para sektörüne yakın şirketlerine mali raporları kamuoyuna sunulacak.

⦁ Polygon üzerinde yer alan ikinci katman blok zinciri Dogechain, son günlerde sessiz sedasız arttı. DC koduyla işlem gören kripto para, cuma günü 0,00037 dolardan işlem görürken bugün 0,00177 dolara kadar yükseldi. Dogechain, sadece birkaç günde yüzde 380 oranında değer kazandı. Ağustos ayında piyasaya sürülen Dogechain, Dogecoin topluluğunu NFT ve oyunların yanı sıra DeFi uygulamalarıyla cezbetmeyi amaçlıyor.

⦁ Devasa fon yönetim şirketi ARK Invest CEO’su Cathie Wood, katıldığı bir röportajda lider kripto para birimi Bitcoin‘i yorumladı. BTC’nin piyasa değerinin sert bir şekilde yükselebileceğini söyleyen Wood, yatırımcıların dikkatini çekti. Bitcoin’in uzun vadede değer kazanmaya devam edeceğine inanan Cathie Wood, BTC’nin piyasa değerinin 4,5 trilyon dolara yükselebileceğinin altını çiziyor.

⦁ Vasil Hard Fork'unun ardından beklenen performansı sergileyemeyerek düşüşe geçen Cardano, halen toparlanabilmiş değil. Veri sağlayıcısı Santiment, resmi Twitter hesabı üzerinden Cardano hakkında kritik bir on-chain verisi paylaştı: "Cardano şu anda ocak 2019’dan bu yana gerçekleşen değerine kıyasla en düşük konumunda bulunuyor. Bu, ortalama yatırımcı kayıplarına dayalı ucuz fiyatın bir işareti." ADA'nın fiyatı, MVRV Z skorunun bu seviyeye ulaştığı son 3 ayda iki katına çıkmıştı. MVRV Z skorunun geçtiğimiz dönemlerde bu seviyelere inmesinin ardından Cardano fiyatının yüzde 100’lük bir yükseliş yaşadığının altını çizen Santiment, yine benzer bir olayın yaşanabileceğini ima ediyor. Yazının hazırlandığı esnada 0,35 dolar seviyelerinden işlem gören ADA, son 24 saatte yüzde 1,91'lik bir yükseliş kaydetti.

⦁ Kripto para sektörünün işlem hacmine göre en büyük borsası olan Binance‘in kurucusu ve CEO’su CZ, resmi Twitter hesabı üzerinden yeni bir tweet paylaştı. Bu tweet’in de popüler borsanın DeFi ürünlerine yoğun bir şekilde yatırım yaptığının altını çizen CZ, şu sözleri aktardı: "Binance, DeFi’ye büyük yatırım yapıyor. (Yatırım tavsiyesi değildir.)" Binance’in merkeziyetsiz finans ürünleri olarak adlandırılan DeFi’a büyük yatırımlar yaptığı, CZ’nin açıklamalarıyla birlikte tasdik edilmiş oldu. Veri sağlayıcısı CoinMarketCap’in aktardıklarına göre, DeFi sektörünün lideri olarak görülen altcoinler şöyle:

- Avalanche (AVAX)

- Uniswap (UNI)

- Chainlink (LINK)

- Terra Classic (LUNC)

- Tezos (XTZ)

- Aave (AAVE)

⦁ Ekim ayı şu ana kadar, 18 bin 500 dolarla 19 bin 600 dolar aralığında konsolide olan Bitcoin’e çok az volatilite getirdi. TÜFE verilerinin açıklanmasının ardından Bitcoin, 13 Ekim’de 18 bin 190 dolara sert bir şekilde düştü. Aralığın altından hızla toparlandı ve stabilize bir bölgede işlem görmeye başladı. Ancak Bitcoin’in piyasa hakimiyeti (DOM) grafiğine göre, BTC, 2018 ve 2020’deki yukarıya çıkmadan önce grafikte çift dip oluşturduğu modeli takip ediyor. BTC’nin piyasa hakimiyet grafiği incelendiğinde, grafikte bir "W" modeli oluştuğu görülüyor. 2018 ve 2020’deki trendlere göre gidiş devam ederse, BTC yükseliş rallisi başlatmaya hazır diyebiliriz. Analistlere göre, BTC’nin bir sonraki hareketini belirleyecek iki kritik fiyat seviyesi var: 18 bin-18 bin 300 dolar arası ve 23 bin 400 dolar. BTC 18 bin dolardaki kritik destek seviyesini kırarsa "Çift Dip" analizi geçersiz olabilir ve BTC, 10 bin dolar fiyat seviyesinin yakınında işlem görebileceği için, yatırımcıları daha zor zamanlar bekliyor olabilir.


⦁ Çin’in kripto madenciliğindeki baskın gücünün önemli bir kısmı, yasakların ardından Kazakistan’ın eline geçti. Bitcoin madenciliğinde üst sırada yer alan ülke, Bitcoin’e en çok katkıda bulunan ülkeler arasında da zirveye oynuyor. Kazakistan, geçtiğimiz günlerde; yalnızca Astana Uluslararası Finans Merkezi‘ne (AIFC) kayıtlı şirketlerin veya lisanslı veri merkezleriyle anlaşması olan yerleşik olmayan kuruluşların kripto madenciliği yapmasına izin vereceğini duyurmuştu. Ocak 2022 itibarıyla Kazakistan, Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 37,84) ve Çin‘in (yüzde 21,11) hemen ardından konumlanan toplam Bitcoin hash oranının yüzde 13,22’sine katkıda bulundu. Cambridge Alternatif Finans Merkezi verileri, Kazakistan’ın mutlak hash oranı katkısının saniyede 24,8 exahash (Eh/s) olduğunu tahmin ediyor. Bu arada, ABD ve Çin sırasıyla 71 Eh/s ve 39,6 Eh/s katkıda bulundu.


⦁ Ödeme şirketi Block, Bitcoin madenciliği ve cüzdan donanımı işlerini kurmak için işe alım kampanyası yürütüyor. Son iki hafta içinde LinkedIn’de yayınlanan çeşitli iş ilanlarına göre şirket, Bitcoin madencilik politikası, iletişim ve iş ortaklıkları yöneticilerini işe alıyor. İlana göre test merkezi, “Block’un madencilik donanımına ev sahipliği yapacak ve madencilik sisteminin donanım ve yazılımını ve genel operasyonel sorunlarını (güç, soğutma, toz, yeniden başlatma, performans izleme, havuza bağlantı) test etmek için kullanılacak.”

⦁ Popüler kripto para analisti Credible Crypto, "Bitcoin'de tüm zamanların yeni zirveleri birçok kişinin düşündüğünden daha yakın" diyor. Ancak diğerlerinden farklı olarak acımasız bir ayı piyasasının da peşinden geleceğini söyleyerek ekliyor: "Bitcoin boğalarının 100 bin dolar için bir yıl beklemesi gerekiyor." Analist Credible Crypto, Bitcoin'in gelecek yıl 100 bin dolara ulaşacağını düşünüyor ancak popüler analiste göre, Bitcoin’in rekor kırmasını yeni bir ayı piyasası takip edecek. 22 Ekim’deki bir Twitter tartışmasında, Credible Crypto, Bitcoin’in bir sonraki yarılanmasının da sadece 10 bin dolarlık makro düşüşleri göreceği teorisini onayladı.

⦁ Ripple’ın Baş Teknoloji Sorumlusu David Schwartz, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şirketten ayrılma iddialarına yanıt vererek böyle bir ayrılığı istemediğini söyledi. Schwartz, sıfırdan yeni bir projeye başlamanın onu Ripple’da tuttuğunu ifade etti. Yönetici, üzerinde çalışmak istediği birçok yeni şey olduğunu belirtse de sadece yüzeysel bir çaba göstermek istemiyor. Schwartz, artık yeni bir büyük proje başlatmak için gerekli tutkuya sahip olmadığını da belirtti.