Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi
Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi
Adana'da Puduhepa Sergisi Açıldı
Adana'da Puduhepa Sergisi Açıldı
Rossini'nin II. Mehmet operası AKM'de
Rossini'nin II. Mehmet operası AKM'de
Azerbaycan Atabeyleri belgesel filminin galası yapıldı
Azerbaycan Atabeyleri belgesel filminin galası yapıldı
123456789
Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi
Anadolu'dan Esintiler Türk Caz Musikisi Turnesi
Adana'da Puduhepa Sergisi Açıldı
Adana'da Puduhepa Sergisi Açıldı
Rossini'nin II. Mehmet operası AKM'de
Rossini'nin II. Mehmet operası AKM'de
Azerbaycan Atabeyleri belgesel filminin galası yapıldı
Azerbaycan Atabeyleri belgesel filminin galası yapıldı
123456789

Ete yeni zam...

Et fiyatlarında, Kurban Bayramı'ndan hemen sonraki hafta, ortalama 10-15 lira zam geldi. Sektör temsilcileri, fiyatların iş yapamamaktan dolayı geri gelebileceğini ancak zammın devam ettiğini belirttiler.

AZE Haber Ajansı

ANKARA- Ete, Kurban Bayramı'ndan hemen sonraki hafta, ortalama 10-15 lira zam geldi. Sektör temsilcileri, bayramdan sonra durgunluk beklediklerini, ancak zammın devam ettiğini belirttiler. Fiyat artışının bayram sonrasında da devam ettiğini kaydeden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci, "Biz esnaf olarak fiyatların geri geleceğini tahmin ediyoruz. Ama bu et çokluğu ve hayvan varlığından değil. Maalesef iş yapamamaktan dolayı olacak" dedi. Hayvan varlığı ile ilgili açıklanan verilerin güvenirliğinin tartışma konusu olduğunu vurgulayan Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, “İlan edilen hayvan varlığına sahip olsaydık, şu an et fiyatını konuşmayacaktık" ifadelerini kullandı.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, et fiyatlarında artış furyası devam ediyor. Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanlarla birlikte bollaşan etin fiyatında duraklama beklenmesine rağmen yükselişi devam ediyor. Bayramdan hemen sonraki hafta, ete ortalama 10-15 lira zam geldi. Fiyat artışının bayram sonrasında da devam ettiğini kaydeden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci, “İstanbul’da et fiyatı kalitesine ve bölgeye göre değişiyor. Sığır etinden kıymanın ortalama fiyatı 160 ile 200 lira, danada ise 130 ile 160 lira arasında. Şu an toptanda kilosu 98 ile 104 lira olan karkas etin bize maliyeti 140 lirayı buluyor” dedi.

"Fiyatlar, iş yapamamaktan gerileyebilir"

Kasap esnafın işlerinin çok durgun olduğunu ve sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını aktaran Tüfekçi, “Biz esnaf olarak fiyatların geri geleceğini tahmin ediyoruz. Ama bu et çokluğu ve hayvan varlığından değil. Maalesef iş yapamamaktan dolayı olacak. Şu an en büyük sıkıntımız elektrik gideri. Yüksek elektrik faturaları kira bedellerini geçti. Hiç değilse bizim gibi küçük esnafa ayrı bir fiyat politikasının uygulanması için TESK Başkanımız Bendevi Palandöken de bu yönde talepte bulundu” diye konuştu.

"Esnaf zararda. Sattığını yerine koyamıyor"

İstanbul’da Haziran ayında 17 kasabın kapandığını söyleyen Tüfekçi, açılan kasap sayısının sadece 5 olduğunu söyledi. Tüfekçi, “Şu anda esnafımız zarar ediyor. Çünkü sattığı malı yerine koyamıyor. Yaz döneminden dolayı esnafımızın satışları yüksek fiyatlar ve Kurban Bayramı’ndan dolayı yüzde 60’nın işi düşmüş durumda. Ama girdilerimiz buna rağmen yine artıyor” dedi.

"Bu yıl Kurban Bayramı'nda az kesim oldu"

Ankara’da muhitine göre et fiyatlarının kıymada 140 ile 150 lira olduğunu, kuşbaşının 160 ile 180 lira arasında değiştiğini aktaran Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ da, önceki hafta başında ete yüzde 10 civarında zam geldiğini bildirdi. Kurban Bayramı’nda Türkiye’nin yaklaşık 2 aylık et ihtiyacı kadar hayvan kesildiğini dile getiren Yalçındağ, “Bu yıl her zamankinden biraz daha az kesim oldu. Bu gerek hayvan fiyatlarının pahalı olması, gerekse halkın satın alma gücünün geçen zaman içinde azalmasından kurban kesimini etkiledi. Ayrıca, birçok insan bağış yoluna ya da yurt dışında kesime yönelmesi de bunda etkili oldu” dedi.

Kurban Bayramı’nın hemen ertesi hafta başında et fiyatlarına 10 lira zam geldiğini anlatan Kanarya Et Grup Yönetim Kurulu Başkanı Burak Şahin, satışlarda ise yüksek fiyat ve Kurban Bayramı etkisi ile yüzde 30’a yakın azalma olduğunu söyledi. İstanbul’da bölgelere göre kıyma fiyatları 160 lira, kuşbaşının ise 170-180 lira arasında değiştiğini aktaran Şahin, “En ucuz et fiyatı 150 liradan başlıyor. Bonfileyi 350 liraya satan kasap da var, 450 liraya satan da var” dedi.

"İlan edilen hayvan varlığına sahip olsaydık, et fiyatını konuşmazdık"

Et fiyatlarında yaşanan sorunun bugünün meselesi olmadığını belirten Yalçındağ; “Bu günleri biz çağırarak getirdik. 2009’dan beri hayvancılığı konuşuyoruz. Süt fiyatlarında düşüşler, yem fiyatlarında artış nedeniyle üretici ellerindeki hayvanları kesime gönderdi. Şimdi öyle bir noktadayız ki besici 100 hayvanını kestiği zaman bugünkü fiyatlarla kârlı gibi görünüyor. Fakat parasını cebine koyduğunda, pazara çıkıp tekrar hayvan alayım gittiği zaman ancak 80 hayvan alabiliyor, kestirdiği hayvanı kadar alamıyor. Hal böyle olunca bir kaosun içerisine girmiş oluyoruz” diye konuştu. Hayvan varlığı ile ilgili açıklanan verilerin güvenirliğinin tartışma konusu olduğunu vurgulayan Yalçındağ, “İlan edilen hayvan varlığına sahip olsaydık, şu an et fiyatını konuşmayacaktık.”