Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Victoria's Secret, ikonik defilesi Cher'in sahne alacağı etkinlikle geri dönüyor.
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Telefon patlatması 21 yıl önce Kurtlar Vadisi'nde işlenmiş
Robert De Niro'nun mezar taşı
Robert De Niro'nun mezar taşı
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
Gece Müzeciliği konserleri başlıyor
123456789

Ekonomist Akman: "Borsadaki zararın hesabını kim verecek?"

Birkaç gün öncesine kadar özellikle bankacılık sektöründeki yükselişle yatırımcılara en yüksek reel getiriyi sunan Borsa İstanbul (BIST), sert satış dalgasıyla düşüş trendine girdi. BIST'te yaşanan bu ani düşüşlerle piyasa alt üst olurken yatırımcılar büyük zarara uğradı. Ekonomist Cüneyt Akman, piyasada manipülasyonun muhtemel olduğunu söyleyerek, "Manipülasyona ilişkin delil var mıdır derseniz, 'Rüşvetin belgesi mi olur?' diye bir söz var, ona benzer bir durum söz konusu" dedi.

İlknur Yağumli

ANKARA- Birkaç gün öncesine kadar özellikle bankacılık sektöründeki yükselişle yatırımcılara en yüksek reel getiriyi sunan Borsa İstanbul (BIST), sert satış dalgasıyla düşüş trendine girdi. BIST'te yaşanan bu ani düşüşlerle piyasa alt üst olurken yatırımcılar büyük zarara uğradı. Borsadaki bu hareketlilik, manipülasyon iddialarını gündeme getirdi. Ekonomist Cüneyt Akman, piyasada manipülasyonun muhtemel olduğunu belirterek, "Manipülasyona ilişkin delil var mıdır derseniz, 'Rüşvetin belgesi mi olur?' diye bir söz var, ona benzer bir durum söz konusu" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, "Borsa İstanbul, halka açık şirketlerimiz ve yatırımcılarımız açısından her geçen gün daha da cazip hale geliyor" sözlerini hatırlatan Akman, "Bu çağrıdan sonra yatırım yapanların çoğunluğu büyük zarar etti. Paralarının neredeyse 3'te 1'ini kaybettiler. Bunun sorumluluğunu kim alacak? Çünkü bu, bir bakanın yapmaması gereken bir açıklamaydı. Başka birisi bu sözleri söylemiş olsa ciddi bir manipülasyondur ve hakkında dava açılır" diye konuştu. 

Son bir aylık süreçte BIST 100 endeksi yüzde 29'a yükselerek rekor kırmıştı. Banka hisseleri de 2022 Ocak ayından bu yana hızla yükselerek bir ayda yüzde 87 artış gösterdi. Bazı bankalarda kazançlar yüzde 200’e yaklaştı. Borsa yatırımcıları, hem borsada hem banka hisselerinde yaşanan sert çıkışı takip ederken özellikle bankacılık hisselerinde yaşanan yükseliş trendi tersine döndü. Günlerce tavan fiyattan işlem gören kamu bankalarının son birkaç gündür taban fiyata düşmesi, birçok yatırımcısının zarara uğramasına sebep oldu.

"Ahmet Ahlatcı'nın açıklamaları 'tuhaf'"

Ekonomist yazar Cüneyt Akman, Borsa İstanbul'daki manipülasyon iddialarını GAZETE DURUM'a değerlendirdi. Akman, piyasada manipülasyonun muhtemel olduğunu ancak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve BIST yetkililerin gerekli ve yeterli çalışmayı yürütmediklerini savundu. Fiyat hareketlerinin anormal düzeyde olduğunu söyleyen Akman, "Manipülasyona ilişkin delil var mıdır derseniz, 'Rüşvetin belgesi mi olur?' diye bir söz var, ona benzer bir durum söz konusu. Manipülasyonun belgesi bazen oluyor bazen olmuyor. Bu belge varsa bulması gereken kuruluşlar, SPK, BİST yetkilileri... Bu hareketleri, piyasada iktidara yakın bazı aracı kurumların yaptıkları söyleniyor" dedi.

Son dönemde VİOP üzerinden banka hisselerinde yüksek miktarda uzun pozisyona giren kurum olarak öne çıkan Ahlatcı Yatırım, borsada özellikle bankacılık sektörü hisselerindeki hareketten dolayı suçlanarak yatırımcıların odağı haline geldi. Ahlatcı Yatırım, Ahmet Ahlatcı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Ahlatcı Holding’in bir kuruluşu.

Ahmet Ahlatcı'nın, BIST'te Ahlatcı adına olan yatırımların Mehmet Akdere tarafından yapıldığını, kendilerinin yalnızca aracı kurum olduğunu söylediği açıklamasını "tuhaf" bulan Akman, bir aracı kurumun yatırımcısının ismini vermesinin pek rastlanılan bir durum olmadığını belirtti. Akman, bunun yasal olmadığını da vurgulayarak, "Durduk yerde kurumun isim vererek bunları söylemesi şunu gösteriyor olabilir: Kurum bazı şeyleri sahiplenmiyor, kendisiyle ilişkilendirilmesinden hoşlanmıyor ya da çekiniyor. İktidara yakın bazı isimler vs. deniyordu. Bunlar söylenti tabii. Fakat bu söylentiler Sayın Nebati'nin açıklamalarıyla da örtüşmüştü, 'Bakın borsa ne kadar iyi, buraya yatırım yapmak lazım' demişti ve bunu iktidarın bir başarısı olarak göstermişti. Dolayısıyla bu manipülasyonda belki ortaya çıkışı belki sonucu itibarıyla iktidara yakın bazı isimlerin payı olduğu izlenimi piyasada oluştu" diye konuştu.

"Ekonomi yönetiminin borsada ikinci hadisesi"

SPK'nın bu konuda belgeye dayalı çalışma yürütmesi gerektiğini ifade eden Akman, birkaç sene önce de halka arz seferberlikleri yapıldığını hatırlatarak, "AK Parti, 'Borsayı kalkındırıyoruz, bakın işte daha ne olacak, bu zamana kadar sadece büyük şirketler halka açıldı ama Anadolu'nun önemli isimlerine, yeni yükselene şirketlere de bunu açacağız. Borsa daha demokratik olacak' dedi ki bu da tam doğru değil. Sonunda iktidara yakın olduğu söylenen birçok şirket açıldı ve zarar ettirdiler küçük yatırımcılara. Bunlar net rakamlarla belli. Bu son olaylar da ekonomi yönetiminin borsada ikinci hadisesi" sözlerini kullandı.

"Bakanın sözlerini başkası söylese hakkında dava açılır"

Bakan Nebati'nin halkı açıktan yatırım yapmaya çağırdığını söyleyen Akman, Nebati'nin, “BIST100 endeksi, 1 yıllık süreçte yüzde 142 yükseliş kaydetti. Bu yükseliş, Borsa'mıza ve şirketlerimize duyulan güvenin en açık göstergesidir. Borsa İstanbul, halka açık şirketlerimiz ve yatırımcılarımız açısından her geçen gün daha da cazip hale geliyor" sözlerini anımsattı.

Akman, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu çağrıdan sonra yatırım yapanların çoğunluğu büyük zarar etti. Paralarının neredeyse 3'te 1'ini kaybettiler. Bunun sorumluluğunu kim alacak, zararın hesabını kim verecek? Çünkü bu, bir bakanın yapmaması gereken bir açıklamaydı. Bir başka birisi bu sözleri söylemiş olsa ciddi bir manipülasyondur ve hakkında dava açılır. Bakana kimse bir şey sormuyor. Bunun araştırması da doğru dürüst yok. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün yaptığı toplantıda bu konuyla ilgili özel bir kurum oluşturulması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, dün yaptığı toplantıda bu konuyla ilgili özel bir kurum oluşturulması gerektiğini ve bu konuyla ilgili çalışmaların yolsuzluğun, usulsüzlüğün ya da manipülasyonun olduğunu ifade etti. Genel kanaat de bu doğrultuda. Dolayısıyla borsada son yaşananlarda iktidarın payının olduğunu delillendirmek lazım. O delil şu an yok ama bunun manipülasyon olduğu her halinden belliyken piyasa bunu haftalardır konuşuyorken SPK sadece izlemiş. SPK'nın görevi izlemek değil, neyini izleyeceksin olmuş bitmiş milleti zarara sokmuşsun, BIST'in adını kötüye çıkarmışsın. Başlangıçta görevini yapmasa da yine de görevini yapmasını bekliyoruz."