ANKARA - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin, diplomasi alanında uygulanan politikalarla küresel gıda arz güvenliğinin sağlanmasında önemli bir aktör ülke konumuna geldiğini belirterek, "Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı'mızın girişimleri ve liderliğiyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, yeterli gıdaya erişim problemi yaşayan birçok ülkenin önemli ölçüde rahatlamasını sağladı. Bununla birlikte 2022 yılı içinde 12 dolara kadar ulaşan buğdayın kile fiyatı, Tahıl Koridoru Anlaşması sonrasında yüzde 25’e varan bir düşüşle 8,4 dolara kadar gerilemiştir. Bu, kelimenin tam anlamıyla küresel gıda piyasalarında Erdoğan etkisidir" dedi.
Bakan Nebati, "2. Türkiye Çiftçi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin Türkiye için stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu nedenle çiftçilerin, dünden bugüne kendilerinin her daim göz bebeği olduğunu söyledi. Son 20 yılda Türkiye'nin her alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini ve bu sürece yakinen tanıklık eden sektörlerin başında da tarım ve hayvancılık sektörünün geldiğini belirten Nebati, sektörde bir yandan makineleşmenin hızlanırken, diğer yandan da verimlilik artışı ve ürün çeşitliliğinin sağlandığına hep birlikte şahit olunduğunu kaydetti.
Tahıl ürünleri ihracatında rekor
Temmuz itibarıyla yıllıklandırılmış tarım ürünleri ihracatının 7,6 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını bildiren Nebati, "Bu, hepimizin ortak başarısıdır. Biz birlikten bereket doğduğuna inanan bir anlayışa sahibiz. Bu yüzden her konuda istişarelerde bulunuyor, birlik içinde ilerlemeye önem veriyoruz. İnanıyorum ki ortak ideallerimiz ve ortak gayretlerimiz ilerleyen dönemde beraberce çok daha güzel sonuçlar almamızın da önünü açacaktır" dedi.
Çiftçilere bütçeden 39,2 milyar lira destek
Tarım sektörünün stratejik önemi çerçevesinde yeterli ve güvenilir gıda arzının sağlanması, verimliliğin artırılması ve refah artışının sağlanması amacıyla üreticileri kapsayıcı uygulamalarla desteklemeye devam ettiklerini aktaran Nebati, "Bu yaklaşımla geçtiğimiz yıl çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağladık. Bu sene de bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik. Birçok tarımsal üründe yeni alım fiyatları açıklayarak ve alım fiyatlarında bir önceki yıla göre önemli oranlarda artış yaparak üreticilerimizin yanında olmaya devam ettik. 2002 yılında sadece 5 ürüne prim desteği verilirken, bugün tam 18 ürüne prim desteği sağlıyoruz" diye konuştu.
Bu sezon buğday ve arpada Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatlarını yukarı yönlü revize ederek ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187, arpada yıllık yüzde 226 artış sağladıklarını kaydeden Nebati, ayrıca ürününü TMO'ya satan çiftçilere verilen tarımsal desteklere ilave olarak 2022 yılında buğday için ton başına bin lira, arpa için 500 lira prim ödenmesini sağladıklarını bildirdi. TMO'nun bu sezon önemli miktarda buğday ve arpa alımı gerçekleştirdiğini aktaran Nebati, TMO'nun diğer bazı tarımsal ürün alımlarının devam ettiğini, kabuklu fındıkta yıllık yüzde 96, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 108 seviyesinde artış yaptıklarını kaydetti.
ÇAYKUR'un yaş çay alım fiyatında yıllık yüzde 73 seviyesinde artış yaparak çay üreticilerini desteklemeye devam ettiklerini belirten Nebati, Türkşeker'in şeker pancarı alım fiyatında da yıllık yüzde 245 artış gerçekleştirerek pancar üreticilerinin yanında olduklarını söyledi.
Gıda arz güvenliği
Bakan Nebati, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve arz güvenliği kapsamında hem üreticilere hem de tüketicilere yönelik gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, "Gıda Komitesi toplantılarımızın en önemli maddelerinden biri gıda arz güvenliğidir. Böylece Avrupa'da ve Amerika'daki marketlerde karşılaşılan boş raflar bizim ülkemizde görülmemiştir ve inşallah hiç görülmeyecektir. Komitemizde aldığımız kararların katkısıyla küresel düzeydeki olumsuz gelişmelere rağmen temel gıda ürünlerinde ülkemizin arz güvenliği bakımından bir sıkıntısı yoktur ve TMO stoklarımız önemli oranda artırılmıştır" dedi.
Türkiye'nin, diplomasi alanında uygulanan politikalarla küresel gıda arz güvenliğinin sağlanmasında önemli bir aktör ülke konumuna geldiğini ifade eden Nebati, "Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı'mızın girişimleri ve liderliğiyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, yeterli gıdaya erişim problemi yaşayan birçok ülkenin önemli ölçüde rahatlamasını sağladı. Bununla birlikte 2022 yılı içinde 12 dolara kadar ulaşan buğdayın kile fiyatı, Tahıl Koridoru Anlaşması sonrasında yüzde 25'e varan bir düşüşle 8,4 dolara kadar gerilemiştir. Bu, kelimenin tam anlamıyla küresel gıda piyasalarında Erdoğan etkisidir" diye konuştu.
Büyüme eğilimimizi sürdürüyoruz
Nebati, salgın sonrası dönemde pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin daha tam olarak toparlanamamışken, bugün resesyon ve stagflasyon beklentilerinin dünya gündeminde öne çıktığını belirterek, şöyle devam etti:
"Biz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli'nin ortaya koyduğu dinamizmle güçlü, dengeli ve istikrarlı büyüme eğilimimizi sürdürüyoruz. Türkiye, bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7,6 büyümüş, böylece G-20 ülkeleri arasında en yüksek oranda büyüyen üçüncü ülke olmuştur. Mevcut küresel ortamda ekonomimizin son 8 çeyrektir aralıksız büyümesi çok önemli bir başarıdır.
Güçlü büyümenin yanı sıra OECD üyeleri arasında salgın öncesi döneme göre istihdamını en fazla artıran ülke Türkiye oldu. İhracatımızı 2002’deki 36,1 milyar dolar seviyesinden 2021 yılı itibarıyla 225,2 milyar dolar seviyesine taşımayı başardık. 2022 yılı ağustos ayı itibarıyla yıllık ihracatımızı 250 milyar doların üzerine çıkardık. Turizmde de canlılık artarak devam ediyor. Dünya turizm pazarı içerisindeki payımızı her geçen yıl daha da artırıyoruz. Turizm gelirinde rekor kırdığımız altın yıl olan 2019'daki turizm gelirini bu yıl aşarak 2022 yıl sonunu 40 milyar dolarlık turizm geliriyle kapatmayı hedefliyoruz. Ziyaretçi sayısında da 47 milyonun üzerine çıkmayı bekliyoruz."
Enflasyon yıl sonunda düşecek
Bakan Nebati, çözülmesi gereken sorunların başında enflasyonun geldiğini belirterek, "Bizler, ekonomimizde durgunluğa ve işsizliğe sebebiyet vermeden fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için gereken tüm mücadeleyi kararlılıkla vermeye devam ediyoruz. Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşmeyle birlikte enflasyonu da yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net hissetmeye başlayacağız. Katma değerli yatırımları ve ihracatı destekleyen selektif kredi politika adımlarını hayata geçirdik. Bu çerçevede kredileri tüketimden ziyade üretken alanlara kanalize ettik. Piyasadaki arzı artıran bu politikalarımız uzun vadede enflasyonun yüksek seyretmesini de engelleyecektir" ifadelerini kullandı.
Enflasyon sepeti içerisinde en yüksek ağırlığa sahip kalemin halkın geniş bir kesimini ilgilendiren gıda olduğunu vurgulayan Nebati, "Gıda enflasyonunun halkımız üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için temel gıda maddelerinde KDV oranlarını indirdik. Gıda fiyatlarını da yakından takip ediyoruz. Üretici ve hal fiyatları ile perakende fiyatları arasındaki farkın takibi ve nedenlerinin analizine yönelik çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Joeby Ragpa
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyAlexander Samokhin
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
ReplyChris Root
This template is so awesome. I didn’t expect so many features inside. E-commerce pages are very useful, you can launch your online store in few seconds. I will rate 5 stars.
Reply